Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 15 september 2012

Nieuw platform promoot Vlaamse Immaterieel Cultureel Erfgoed (en Aalst Carnaval)


(©Carnavalaalstkoentje: Voil Jeanetten bij Kompasje 2011)
Minister van Cultuur Joke Schauvliege lanceerde vrijdag 14 september het platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen:
http://www.immaterieelerfgoed.be/
Met dit 'platform' wil de Vlaamse Overheid het 'Immaterieel Cultureel Erfgoed' beter promoten.

Nadat er de jongste jaren initiatieven werden genomen om diverse Immateriële Culturele tradities in kaart te brengen en ze zo te vrijwaren voor de toekomst, werd besloten om ze voortaan in een overzicht te plaatsen op een aparte website.
"Op de website is info terug te vinden over het immateriële of niet-tastbare culturele erfgoed in Vlaanderen. Het gaat dan om gewoonten, gebruiken, kennis en praktijken die een groep mensen overerfde of die historisch gegroeid zijn. Immaterieel cultureel erfgoed (ICE) is niet-tastbaar erfgoed. Het zijn gewoontes, gebruiken, kennis en praktijken die een groep mensen overerfde of die historisch gegroeid zijn. Dit erfgoed 'gaat' breed: van stoeten en processies, het dragen van reuzen, kantklossen, het spelen van bepaalde spellen, tot technieken gebruikt bij restauraties, kennis voor het bereiden van bepaalde gerechten, danspatronen..."

Maar er is meer: men kan ook zélf bepaalde tradities, gebruiken of gewoontes die culturele waarde hebben melden via de site.
Tenminste als ze voldoen aan een aantal voorwaarden (zie website)

CARNAVAL


(©Carnavalaalstkoentje: De Tettemoesjen 1989)
Ondertussen staan er al 2 Carnavaltradities op de inventaris:
Aalst (sinds 2010) en Blankenberge (sinds juli 2012):
http://carnavalaalstkoentje.blogspot.be/2012/07/aalst-krijgt-klein-broertje-op-vlaamse.html

(©Carnavalaalstkoentje: Gralek Grosj 2005)
Vanuit de 'Vlaamse Lijst' is Aalst Carnaval opgenomen op de 'Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity' van UNESCO!
En dat betekend dat Aalst Carnaval op wereldschaal behoort tot een heel select groepje van 'unieke' carnavaltradities!

(©Carnavalaalstkoentje: Prins Kenny 2008)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten