Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer & Seppe Baeten stelden zich voor als Kandidaten-Prins Aalst 2025! Binnenkort volgen Johan & Sjalen nog! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 7 november 2013

Kwaliteitseisen voor nieuwe AKV's! / Reglement Losse Groepen strenger?

(©Carnavalaalstkoentje: AKV Dèst-Goe Schief 2013, 2e jaars in 2014)

STOET MET MEER AKV'S

Aalst Carnaval telt vanaf volgend jaar ongetwijfeld meer AKV groepen.
Dat schreven we in een vorig artikel ook al: KLIK HIER
De datum tot inschrijving werd nu officieel bepaald op
31 december 2013!


Hoeveel groepen zich uiteindelijk zullen inschrijven is onbekend.
Maar dat het er geen twintig gaan zijn, blijkt uit de gesprekken die we al hadden met enkele mogelijke kandidaten:
vooral het financiële plaatje invullen én een werkplaats vinden zijn 2 contra's.

Al bracht mijn bezoek aan de Werkhallen op woensdag 6 november aan het licht dat er toch nog enkele leuke (nieuwe- én ex-Losse-) groepjes zich als AKV zullen inschrijven!
(meer details later)

(©Carnavalaalstkoentje: Beplekt Of Bezoepen (BOB) 2013, Losse Groep met ambitie werd eerder al AKV! 1e jaars in 2014)


NIEUWE 'KLEINE' GROEPEN

De nieuwe groepen worden automatisch ingedeeld onder de categorie 'Kleine Groepen'.
Maar iedereen zal zich in regel moeten stellen met het reglement dat ook 'kwaliteitseisen' verwacht.
Gewoon zich als Losse Groep inschrijven bij de AKV's zal dus niet volstaan!

"Dit is vooral goed nieuws voor de groepen die al een tijdje op de wachtlijst staan, maar ook andere kunnen zich inschrijven, op voorwaarde dat ze voldoen aan de gestelde (technische) voorwaarden. Die bevorderen de professionaliteit van de groepen en zorgen voor een vlot verloop van de stoet.

Reglement is reglement:
Zoals alle carnavalsgroepen moeten ook de nieuwelingen voldoen aan alle voorwaarden van het reglement voor ingeschreven groepen. Zo moet de groep uit minstens 15 leden bestaan (waarvan de helft + 1 in Groot-Aalst woont), mag de gemotoriseerde wagen niet groter zijn dan 13 meter en moet de groep een duidelijk thema brengen..."

(©Carnavalaalstkoentje: De Schieve Leppen 2013, toen bezig aan hun 11e stoet als Losse Groep)


KLEINE GROEP ≠ LOSSE GROEP

"Deze versoepeling van het aantal ingeschreven carnavalsgroepen is specifiek gericht naar een groep van 15 of meer vrienden die enkele maanden voor Carnaval hun thema, wagen, muziek en kostuums op poten zetten.
Momenteel legt de stad de laatste hand aan het 'Reglement voor de Losse Groepen', die de stoet kleuren met het nodige ‘peper en zout’."

Dus de Losse Groepen zullen vanaf 2014 verplicht zijn om écht weer het 'Peper en Zout' te brengen...
Uit goede bron(nen) vernamen we dat men in dat opzicht een strengere aanpak zal toepassen op de uitvoering van dat reglement in de praktijk.

De nieuwe maatregelen, het toelaten van nieuwe AKV's én het Reglement voor Losse Groepen duidelijker communiceren en toepassen, zou moeten leiden tot een vlottere stoet.

Bron artikel: Website Stad Aalst, KLIK + eigen berichtgeving.

(©Carnavalaalstkoentje: AKV Bedesterd was de winnaar bij de Kleine Groepen in 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten