Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 19 december 2013

CD-release 'De 10 van 14': Clark van Mere & Loeken Tatjen!

(foto ©Clark van Mere: CD-hoes 'De 10 van 14')


INTERVIEW


Op woensdag 23 oktober jongstleden, mochten we Oilsjt en omstreken al kennis doen maken voor één van de meest opmerkelijke CD's van carnaval 2014: 'De 10 van 14'!
Loeken Tatjen is de 'Gouden stem' én Clark van Mere de geniale componist.

Dat interview lees je HIER

(foto ©Carnavalaalstkoentje: Clark van Mere & Loeken Tatjen)


CD-VOORSTELLING

Tien (+1) zélf geschreven én gecomponeerde nieuwe liedjes!
In dat opzicht zelfs de meest originele carnavals-CD ooit...

Clark van Mere:
"Hallo Koen,
de persvoorstelling zelf was dus een succes, vooral als Loeken Tatjen zijn nummertjes zong!
Iedereen kon vanaf de tweede strofe direct meezingen, dat was hartverwarmend."



VERHAAL

Loeken Tatjen, De Aalsterse carnavalprins van 1985, heeft de carnavalmicrobe met de moedermelk meegekregen.
Vader en moeder waren bij de Aalsterse Gilles. Lang was hij lid van de De Destereers maar sinds een tiental jaar ondersteunt hij samen met zijn vrouw AKV Gralek Grosj, gesticht door zijn zoon Jonathan, de huidige voorzitter.

(foto ©Carnavalaalstkoentje: Loeken Tatjen)


UITVERKOREN

Auteur en componist Clark van Mere, was op zoek naar een zanger met een aangename, veelzijdige stem, die in het perfect Aalsters dialect zijn talrijke composities op de gepaste manier zou vertolken.

Loeken Tatjen hoort echter zeker bij de uitverkorenen, daar hij door moeder natuur gezegend werd met een uiterst aangename, krachtige, wendbare stem, die hij graag, moeiteloos etaleert.
Wie kent niet 'Djing klet boem', 'Fredje me zen Trompetjen', 'Het Flotjesconceir', 'Ik drink zu geiren Safir', 'Den Ajoinenreggae',...
Met volle overgave was hij, tot voor kort, lid van De Prinsencaemere. Momenteel is hij een fervente aanwinst bij De Prinsengarde, waar zijn zangtalent zeker ten volle geapprecieerd wordt.

ELF

De elf liedjes van de CD werden geschreven door Clark van Mere en gezongen door Loeken Tatjen.
Het zijn nieuwe carnavalnummers. Er staat ook nog een elfde bonusnummer op getiteld “Ik ben van Oilsjt”, een ode aan de stad!

In ons interview van oktober, hebben we al veel meer verteld over dit unieke project.
Zelfs toen we in augustus al de 'tipjes voor het CD-seizoen 2013-2014' mochten geven, was dit misschien wel één van de grootste verrassingen!

Clark van Mere: (foto ©Carnavalaalstkoentje: Loeken Tatjen)
"De CD is gekenmerkt door een diversiteit zowel op gebied van de tekstonderwerpen als op gebied van de muzikale stijl. Als het over de carnavalgedachte gaat is kolder natuurlijk nooit ver weg. Het eerste nummer op de CD met als titel “Lingerie” is hier een typisch voorbeeld van. Een irreële toestand wordt er uiterst plastisch geschetst als was het de normaalste zaak van de wereld. Ook het achtste nummer van de CD, “I like a tikkenoiken”, is op en top kolder, net zoals het vierde “Smeires vroeg”, waar Loeken zijn fluittalent kan ten toon spreiden. De doordachte teksten werden geschreven in het “klassiek oilsjters”. Ze passeren heel vlotjes bij een eerste beluistering, maar bevatten spitsvondige elementen die soms pas bij een volgende beluistering volledig gesmaakt worden.




Clark van Mere:
Het is dus een CD die je losweg kan beluisteren, maar waar je eventueel even de tijd voor neemt om ook aandachtig te genieten van de diepere tekstinhoud.
Er werden veel verschillende muzikale stijlen gebruikt.
Het vijfde nummer is een typische italiaanse pittige tarantella, waar de verliefde pogingen worden beschreven om de italiaanse “Katarina” te kunnen “pakken”. Zij wordt echter overmatig beschermd door haar Italiaanse vader, die dan nog lid is van de politie, kolder ten top.
In het zesde nummer, “De Culturelen Tango” wordt de druk van talrijke economische vluchtelingen op ons economisch bestel aan de kaak gesteld onder de vorm van een klassieke argentijnse tango. Ook hier komt kolder gretig om de hoek kijken.
Het derde nummer “Teis es men nieve vraa” mag als polonaisenummer bestempeld worden. Zijn nieuwe vrouw wordt in het refrein opgehemeld in schril kontrast met haar carnavaleske denigrerende beschrijving uit de strofen.

In het negende nummer, “Een boetersaasken”, wordt gealludeerd op een uitspraakprobleem waar hij blijkbaar zelf door getroffen is, daar hij het nummer op deze “manier” zingt. Opnieuw kolder natuurlijk.
De moderne uptempostijl wordt gehanteerd voor het tweede nummer, genoemd “Eu masken me nen hond”, waar heel plastisch een juffrouw met een heel klein hondje gedetailleerd getekend wordt. Als je het nummer hoort, zie je ze zeker zitten op het terrasje van “De Graaf van Egmont”.

Ook het zevende “De maskes van Tirol” en het tiende nummer “Kem eu stik in menne meilen” horen ook bij deze stijl met opnieuw een kolderkantje aan.
Het elfde bonusnummer “Ik ben van Oilsjt” van deze CD getiteld “De 10 van 14”, wordt gedragen door een sterke melodie, belegd met pakkende tekst, als ode aan de stad."


Het werd een doordachte carnavals-CD, die vlot beluistert en de aandachtigen boeit en aangenaam verrast door spitsvondige afwisselingen binnen onze lange muzikale carnavaltraditie.
De eindmastering is van de hand van de aangenaam behulpzame Luc Van Mossevelde."


Tracklist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten