Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

maandag 6 oktober 2014

Losse Groepen zeggen 'NEE' tegen nieuw reglement én argumenteren! *REACTIES Jan & Jacquy + 't Stad*

(©Carnavalaalstkoentje: blijft de regelgeving 'blind' voor Losse Groepen?)

GROEITE MEITINK

Vrijdagavond 3 oktober werd de 'GROEITE MEITINK DE LOSSE GROEPEN' een onverwacht succes.

Dat men pas relatief kort op voorhand op de hoogte was van deze 'Meitink',
bleek geen hinderpaal om toch te zorgen voor een massale opkomst in zaal 'De Brug'.
De 'inzet' was dan ook niet minimaal:
het stoetreglement bevat vanaf nu een waarborgregeling en 
die is -op zijn minst gezegd- nogal controversieel te noemen...

Carnavalaalstkoentje kreeg een uitgebreid verslag binnen...


60 GROEPEN ZEGGEN 'NIEJE'

(©Carnavalaalstkoentje: Losse groepen: sommige 'ten dode' opgeschreven?)

Jan Louies:
"Op een serene maar vastberaden ‘Groeite meitink’ in de Daenszaal van De Brug spraken 47 losse groepen zich vorige vrijdag unaniem (behoudens 1 onthouding) uit tegen de waarborg voor losse groepen, die in het nieuwe Aalsterse stoetreglement is opgenomen. 14 groepen die niet aanwezig konden zijn, stemden via e-mail.
Dat betekent dat reeds 60 losse groepen de waarborg ostentatief verwerpen.

Het bestuur van De Losse Groepen, dat reeds op voorhand in krachtdadige bewoordingen meermaals bezwaar aantekende tegen de plannen voor een waarborg, heeft nu ook een duidelijk mandaat van de basis om op korte termijn verder te ijveren voor het afschaffen van deze waarborg en indien nodig via een nieuwe algemene vergadering verdergaande acties te organiseren."


ARGUMENTEN

Carnavalaalstkoentje:
"Bestaat er dan een 'basis' van argumenten, die gefundeerd genoeg zijn?"

Jan Louies:
"Jazeker!
Argumenten tegen de waarborg zijn er genoeg.
Behalve omwille van de concrete invulling (ontbrekende modaliteiten, de gevraagde sommen, …) is de tegenkanting vooral principieel.."


Het vragen van de waarborg is:

1. –ondemocratisch tot stand gekomen 
      (arbitraire beslissing feestcomité/stadsbestuur)
2. –discriminerend: er wordt bij voorbaat geen geldelijke 
       waarborg gevraagd aan de vaste groepen.
3. –stigmatiserend: de losse groepen worden al niet 
       te betrouwen beschouwd 
       (het feit dat aan de politie gevraagd werd om poolshoogte 
       te komen nemen op de vergadering toont nogmaals het 
       wantrouwen tegenover de losse groepen aan).
4. –een benadeling van medewerkers aan de stoet zonder 
       dat zij een overtreding begaan hebben.
5. –een last zonder tegenprestatie 
      (vgl. waarborg bij het huren van een huis of machine)

(©Carnavalaalstkoentje: Noig 2014, volgend jaar als AKV? Of toch niet -bij oplossing waarborgregeling-...)


DOMICILIE

Carnavalaalstkoentje:
"Hoe reageerde men dan op de 'domicilie-regeling', die nu ook is opgenomen in het reglement?"

Jan Louies:
"Op vraag van de vergadering werd ook gestemd over het artikel met betrekking tot de verplichte domiciliëring in Aalst voor minstens de helft + 1 van de leden van een groep.
Een van de aanwezige groepen, die al jaren in de stoet gaat, wordt alvast getroffen door deze regel: hij bestaat uit 5 Aalstenaars, die in Aalst school liepen, er winkelen, uitgaan en carnaval vieren, maar allen in de periferie van Aalst wonen: Mere, Haaltert, Erpe (op 4,5 km van de Grote Markt). Zij kunnen niet meer reglementair inschrijven.
Dit artikel werd dan ook met 47 stemmen unaniem verworpen."


Carnavalaalstkoentje:
"Is dit nu de laatste 'actie' geweest?

Jan Louies:
"Of er nog verdere acties volgen, hangt af van de reactie van 't stad:
wij zijn steeds bereid tot dialoog,
maar de eenzijdige manier waarop zij dit reglement invoerden,
zullen we nooit zomaar aanvaarden..."

(©Carnavalaalstkoentje: De Poliesje waakt... over bijeenkomsten met Losse Groepen)


REACTIE JACQUY

Maar ook Jacquy De Pauw zelf zette op facebook een reactie neer:


"Minder positief was dat deze vreedzame vergadering opgefleurd werd door de aanwezigheid van 2 gewapende politieagenten die door het Stadsbestuur, in casu onze burgemeester, werden uitgestuurd om het spreekwoordelijke oogje in het zeil te houden en indien nodig, opruiende taal te noteren. Het spreekt vanzelf dat de aanwezigheid van deze verder best sympathieke politiemensen, bijzonder negatief werd onthaald door zowel organisatoren als aanwezigen.

Hun aanwezigheid is het beste bewijs dat de Stad Aalst een bijzonder negatief beeld van de Losse Groepen heeft en zonder enige reden, niet aarzelt om deze groep Carnavalisten te stigmatiseren als potentiële vandalen, oproerkraaiers en onruststokers, m.a.w. precies zoals eerder vermeld in onze aan het Stadbestuur verstuurde open brief tegen de waarborg. 
Het is dan ook de vraag of de volgende vergadering van Carnavalist tot in de Kist, de overkoepelende organisatie voor officieel ingeschreven groepen, ook door de politie met dezelfde aandacht zal gevolgd worden.

Verder is het ook bijzonder merkwaardig dat kostbare politietijd wordt besteed aan het controleren van een vreedzame bijeenkomst. 
Zeker als men weet dat zeer recent onze burgemeester chirojongeren verplichtte om op eigen kosten privébewaking in te schakelen om de veiligheid op hun fuif te verzekeren wegens onbeschikbaarheid van diezelfde politie.

Hemeltergend en het zoveelste bewijs dat Aalst misschien wel een charmante stad is, maar met een kortzichtig en minder charmant bestuur.

namens De Pauw Jacquy."


REACTIE STAD

Het Feestcomité en in het bijzonder hun voorzitter Christophe Troch willen wel degelijk constructief  meewerken aan een oplossing!

"De stad Aalst en het Feestcomité hebben de acties vernomen en we zijn bereid om eventueel het waarborgsysteem te herbekijken.
Misschien moeten we dat systeem van waarborgen dan vervangen door een gereglementeerd boetesysteem, zoals dat nu ook al bestaat voor de AKV's.
Dat zou misschien eerlijker zijn voor de vele losse groepen die het wel goed menen met onze stoet en z'n waarden en de minderheid die zich 'misdragen' zou hebben kunnen we effectief aanpakken....


Ook het Feestcomité zal hierover vergaderen. In november moet er een overeenkomst zijn, want als het reglement aangepast moet worden, moet dit nog naar de gemeenteraad voor carnaval..."



We bedanken Jan (en ook Jacquy) die ons te woord stonden voor dit artikel via officiële communicatie

De reactie van Christoph Troch werd ons toegestuurd door derden.

Gedeeltelijke brongeving: Krant Het Nieuwsblad

Alle foto's ©Carnavalaalstkoentje

Aalst.TV maakte eveneens een verslag: KLIK

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten