Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer stelde zich voor als Kandidaat-Prins Aalst 2025! // Ook het andere carnavalsnieuws zijn we niét vergeten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 1 december 2016

Aalst verliest Prins Edy

Foto's: Prinsjen van Oilsjt & I.F.

PRINS EDY OVERLEDEN

Prins Edy De Neve, de Prins van 1977 is overleden.

Hij werd 71 jaar.

We halen enkele herinneringen op...

KOOLSTRAAT

Krantenfoto: Edy als 'Miss Voil Jeanette' 1976

Terwijl het nu vooral Prinsenverenigingen zijn (Caemere of Garde) die zich (al dan niet unaniem) scharen achter een kandidaat, waren het in de jaren 70 de Dekenijen die hun kandidaat naar voor brachten!

Vaak beslist tussen 'pot en pintj'...

Edy De Neve was een man van de 'Koolstraat-dekenij'...
 

De cafébaas van de Mic Mac (later bekend als Rigoletto, anno 2016 Café Stad Oilsjt), op de hoek van de Koolstraat en de Steenstraat.

En een man die af en toe wel eens een stunt uithaalde!
Zo was hij wereldrecordhouder in het fietsen op rollen, liefhebber van handbal en voetbal en werd Miss Voil Jeanette in de (na)zomer van 1976.


LEDE-AALST

Krantenfoto: Edy op de verkiezingsavond

Edy was als  geboren Ledenaar niet alleen actief in het Leedse carnaval, maar vooral ook Aalsters Carnavalist in hart en nieren.

Tevens indertijd lid van De Schramoeillekrabbers en de Chevaliers,  zingen kon hij dus!

Herman Van der Eecken, vooropgesteld door dekenij Binnenstraat, bleek z'n tegenstander.

Maar zowel jury, als publiek lieten er geen twijfel over verstaan: Edy bleek de verdiende Prins te zijn in 1977!

Ingestuurde foto: Edy als Prins op 20 februari 1977

JURY

Edy was een tijdje actief in de Prinsencaemere, maar door professionele redenen haakte hij af.

Edy was tot voor enkele jaren ook actief jurylid!

Toenmalig mede-jurylid Wim Daelman:
"Ik heb Edy maar éénmaal ontmoet, maar ik zal hem mijn leven lang blijven herinneren. Wat een aimabel man! Het was mijn eerste juryopdracht in 2011. We moesten beiden de kleine groepen beoordelen en stonden op dezelfde plaats. 

Zolang er losse, middelgrote of grote groepen voorbijtrokken, konden we die uitvoerig bespreken met elkaar, zonder enige zweem van "Ik ben prins geweest en gij zijt hier het bleu jurylidje." Net of we elkaar al jaren kenden. 
Van zodra er kleine groepen passeerden wisselden we geen woord meer om elkaar niet te beïnvloeden in het quoteren. Eenmaal heeft hij wel iets gezegd. De Plekploosters beeldden de Prinsencaemere uit, waarbij de leden prinsen voorstelden inclusief gigantische karikaturale koppen. Met de krop in de keel zei hij "Dit is het mooiste wat ik al gezien heb." 

Hoe iemand die zo veel Carnavals meegemaakt had, toch nog kon geraakt worden door een uitbeelding van een groep. 
Dat vond ik een mooi moment. 

Vaarwel Edy."

Sterkte aan de familie en alle betrokkenen!

Artikel met dank aan Wim Daelman & FB-pagina 'Prinsen van Oilsjt' 
+ Krantenarchief

Foto: Prinsjen van Oilsjt: Prins Edy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten