Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer & Seppe Baeten stelden zich voor als Kandidaten-Prins Aalst 2025! Binnenkort volgen Johan & Sjalen nog! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 15 juni 2017

Aalst Carnaval 2018: alsnog Numerus Clausus (vast én los), op lange termijn stoet naar minder dan 5 uur!

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©Bjorn Van Ryckeghem

NUMERUS CLAUSUS

Zoals het in de wandelgangen al maanden klonk, komt er een Numerus Clausus voor de Aalsterse Carnavalsstoet vanaf 2018!

Concreet mogen zich geen nieuwe AKV's, of Losse Groepen meer inschrijven, net als groepen die stoppen ook niet vervangen zullen worden.

Dat beslist het Schepencollege op 19 juni.
Een gevolg van de evaluatie van de zondagstoet 2017, door zowel de vzw Carnavalist Tot In De Kist (namens de groepen), als de Adviesraad Feestcomité (namens de organisatie, i.s.m. de stad).


VOORLOPIG 2 GROEPEN MINDER, 80 NAAR 78

2 groepen kondigden de jongste maanden hun afscheid aan...

de legendarische AKV De Sjattrellen na 35 jaar en ook AKV Bekanst Op De Bolje na 3 jaar.

• Sjatt: KLIK


• BODB: KLIK


GEEN NIEUWE

2 Nieuwe Groepen die eerder aankondigden AKV te willen worden, kunnen hun droom nu wel definitief opbergen, tenzij ze ergens fusioneren met een bestaande groepering.

Nochtans werden deze groepen, voor deze nieuwe beslissing, én op basis van de tot juni geldende quota, op de hoogte gebracht dat ze mogelijks mochten AKV worden.

De stad had echter wel duidelijk gemaakt dat ze nog voor de zomer al dan niet een beslissing zou nemen.

Pech dus voor De Geertegorts en Oitgemolken. 2 gemotiveerde groepen die wat graag AKV wilden worden.



4,5 UUR OP TERMIJN

Een stoet van een 4,5 uur i.p.v. een stoet van 7 uur vanop 'dezelfde plaats' bekeken, moet het doel worden.

De stoet 2017 vertrok op zijn beginpunt om 13u en pas om 22u35 trok de laatste groep over de Grote Markt.

Ook eerder (2005 tot en met 2013) was er een Numerus Clausus. Met een grens toen tot 63 AKV's.

Maar eveneens op (het record aantal van) de 214 Losse Groepen uit de stoet komt een 'rem': ook hier een 'inschrijvingsstop'... en meer dan waarschijnlijk een structurele beperking op het aantal...

VAN VOORSTEL NAAR REALITEIT


Dirk Verleysen:
"Er zijn veel voorstellen geweest om de stoet 'in te korten', allemaal mét overleg in een positief kader.
Zowel de stad, de Adviesraad Feestcomité, de AKV's, de Losse Groepen en alle diensten die met carnaval te maken hebben, zijn het erover eens dat de stoet korter moet.
Niemand heeft baat bij een té lange stoet.

Er kwamen diverse voorstellen op tafel, onder meer rond die Numerus Causa, maar ook maatregelen voor een afgesloten parcours voor de zondagstoet.
Dit alles moet nog door het collega van burgemeester en schepenen worden goedgekeurd.
Hopelijk kan het daarna nog door de laatste gemeenteraad voor de zomer.

Dan weet iedereen waar het op staat en kunnen we met bv. de veiligheidscel nog verder praten rond concrete uitwerking van dat (afgesloten) parcours.
Hopelijk neemt nu ook de politiek zijn verantwoordelijkheid en gaan we #OilsjtPositief, constructief met iedereen, richting carnaval 2018..."


Na het CBS van maandag 19/06 weten we (misschien) meer.


Bron: eigen berichtgeving, Het Nieuwsblad / TV Oost KLIK

1 opmerking:

  1. De Losse Groepen hebben zich tot op heden niet akkoord verklaard met enig voorstel tot numerus clausus, om de eenvoudige reden dat ze niet op de hoogte gesteld zijn van enig concreet voorstel dienaangaande. Beweringen in de pers dat De Losse Groepen zich akkoord verklaard hebben met dergelijke regel, zijn dan ook onjuist

    BeantwoordenVerwijderen