Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 5 augustus 2017

DNAalst brengt ook Aalst als carnavalsstad!

Reportage: Carnavalaalstkoentje

FEESTENDE STAD - CARNAVALSSTAD

De tentoonstelling 'DNAalst' in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst, brengt in 8 episodes en evenveel zalen de ganse geschiedenis van de Ajuinenstad tot leven.

Een opmerkelijke, overdonderende tentoonstelling, interactief en prachtig uitgewerkt.
Met aandacht voor alle aspecten van de stad. Een doorsnede die ook het sociale en culturele leven niet vergeet.


In het 8e segment heeft men uitgebreid aandacht voor 'feesten', met als hoofdbrok carnaval: hét uithangbord van Vlaanderens grootste carnavalsstad.
Kortom, het DNA van carnaval als 'hoogdagen van het jaar'...



De oudste gedocumenteerde vastenavondviering in Aalst dateert van het jaar 1432.
Het feest evolueerde in de loop van de eeuwen tot een spontaan volksfeest.
Terwijl de burgerij vierde met pronkerige bals achter de gevels van statige herenhuizen, trokken jongeren verkleed de straat op, gewapend met trompetten en trommels, maar ook met potten en pannen.

Op zondag 9 maart 1851 werd de eerste Aalsterse Vastenavondstoet georganiseerd. Al was er toen van een jaarlijkse cavalcade nog geen sprake.
De eerste editie van de 'huidige carnavalstelling' dateert van 11 februari 1923.
Prins carnaval werd pas in 1953 'ingevoerd' als traditie.



Maar de kenmerken van het huidige carnaval zijn nog steeds dezelfde: spotten met politieke en sociale gebeurtenissen, het plaatselijke dialect als voertaal en de typische Oilsjterse Voil Jeanet.

Sinds 2010 is Aalst Carnaval opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.
Als één van de weinige carnavals ter wereld...



SFEERBEELDEN

Naast het carnavalsmuseum zelf, dat zich op de zolderverdieping van dit museum bevindt, is deze tentoonstelling best wel de moeite om in woord, beeld én geluid kennis te maken met Aalst Carnaval!

Wij proberen een beeld te vormen, maar liefst kom je zélf even langs...




Met een muzikale noot, waarbij je zélf kunt kiezen...


En de wijze woorden van Jan Louies, met een mooi verhaal over carnaval en het Oilsjterse dialect!


PRAKTISCH

De tentoonstelling DNAalst loopt nog tot en met december 2019 in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst.

8 epidodes over de unieke geschiedenis van de Denderstad, gratis toegang.

Adres: Oude Vismarkt 13, 9300 Aalst (vlakbij Sint-Martinuskerk)

Openingstijden:

- maandag Gesloten
- dinsdag 10u –17u
- woensdag 10u –17u
- donderdag 10u –17u
- vrijdag 10u –17u
- zaterdag 14u –18u
- zondag 14u –18u



Reportage met dank aan 't Gasthuys Stedelijk Museum Aalst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten