dinsdag 17 april 2018

Aalsterse 'Academie voor Carnavalskunsten': Voorjaarsbezoek in De Pupillen bij de Cursus 'Werken Met Piepschuim'!


ACADEMIE VOOR CARNAVALSKUNSTEN

Onder de noemer 'Academie voor Carnavalskunsten Carnaval – de Aalsterse trots!' stelt CC De Werf i.s.m. de Stad Aalst voor het derde jaar de workshops voor, die vanaf september georganiseerd werden.

Met een reeks modulaire workshops van beperkte duur, wil men carnavalisten, zowel individueel, als leden van een Losse Groep of AKV, de kans geven kennis te maken, of zich te specialiseren in verschillende domeinen...


Om het artistieke erfgoed van carnaval te beschermen, de opvolging te garanderen én om een nieuwe generatie 'carnavalstalenten' te laten uitgroeien.

De cursussen zijn toegankelijk voor Aalstenaars en niet-Aalstenaars.

Voor het derde schooljaar op rij, kon je je inschrijven voor 'Werken met Piepschuim'.

Wij gingen ook in het voorjaar van 2018 eens op bezoek...

Artikel Najaarscursus 'Piepschuim 2017': KLIK
Artikel Najaarscursus 'Werken met Foam': KLIK

LESGEVER GERT SCHATTEMAN


Gert:
"Derde schooljaar van de 'Academie', maar we werken van september tot december en dan, zoals nu, terug van na carnaval, tot ergens in mei.
Deze keer heb ik een 25 leerlingen, waarvan een groter aantal uit de streek van Aalst, dan in het najaar.
Een verklaring? In Sas van Gent vieren ze hun carnavals tot nog een stuk in maart en april. Té laat voor de cursus en zo zijn er nog. Ook mijn cursisten uit Halle zie ik niet. Zij vieren hun driedaagse één maand na Aalst en dan is deze 8 tot 10-delige cursus al even bezig.

Het is opnieuw hetzelfde verhaal: gemotiveerde mensen leren werken met isomo, en daarbij leg ik de nadruk op 'basiskennis'. Het tekenen van referentiepunten, een lijn in het 'midden', om van daaruit in verhouding te vertrekken.
Of ze nu komen voor de slak, de handen, de dierenkop, de kop of de karikatuurkop... Zonder 'basis', lukt het gewoon niet. En dat beseffen ze meteen in de praktijk..."



Gert:
"Wat na al die jaren opvalt (zowel deze academie, als mijn praktijkervaring) is dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft een eigen stijl of een eigen 'stempel'.
Dat maakt deze cursussen nog méér uniek. We doen talenten groeien en tegelijk kunnen dit toekomstige collega-isomosnijders worden.
Wie weet zijn er bij die over enkele jaren misschien onze stoet mee 'maken'. Waarbij we aan hun 'koppen' en 'afwerking', zullen herkennen wie de 'snijder' is.

Ze moeten durven, doen, zelfontplooiing... Inzicht leren hebben... En mijn rol? Hen daarbij te begeleiden..."





DE PUPILLEN

SARAH


Sarah:
"Ik volg de cursus puur uit interesse. Het is mijn 3e lessenreeks nu hier. Na eerder de slak en de 'handen'.
Ik ben eigenlijk via de decorbouw hier terecht gekomen. Mijn droom is om in die sector ooit aan de slag te kunnen.
Ook houtbewerking en schilderwerk interesseert mij. Ik werk nu eenmaal graag met mijn handen en met diverse materialen.

Ik kom niet uit deze streek. Want ik woon in Leuven. Maar die afstand heb ik er graag voor over...
Het is soms moeilijk inzicht te hebben in het sculpturen. Gelukkig worden we hier veel op weg geholpen. Maar uiteindelijk moet je zélf je creatie (dier) maken...
Al krijg je van Gert veel praktische tips..."



TINEKE


Tineke:
"Ik ben hier eigenlijk ingerold door diverse factoren. Ik zat zo ooit in het campagneteam van Ronny, die helaas geen prins werd. En dan ontmoet je vele mensen.
Bij 't Es Na Of Noeit zag ik Pieter bezig... Wat ferm: van een blok isomo een kunstwerk maken!
Mijn vriendin Wendy daagde me uit: 'Doen we dat? Durven we dat? Ons inschrijven?' Ja, dat moeten ze juist mij zeggen... uiteraard doen we dat dan!

Zelf belandde ik bij Pertotal. Daar een supertalent als Seba aan het werk zien, is inspirerend. Ik heb er uiteindelijk ook wat klein snijwerk gedaan.
En dan de eerste module bij Gert: de slak... Het is me bevallen! 

Moeilijk in het begin, zeker om inzicht te krijgen in het omzetten van 2D naar 3D.
Nog van bij Ronny kende ik mijn neef Jens Tuytschaever én ook Koen, die hier met mij samen les volgt...
En eveneens Vanessa, Philippe en Kirsten van Salong. En Els... zij is hier 'afgestudeerd' en daar kijken er nu velen naar op. Zeker als vrouw!
Kortom, het sociale speelde voor mij ook mee. Ja, we zouden ooit eens een 'slakken-reünie' moeten houden..."



Tineke:
"Mijn ervaring van deze cursus? Het is gemoedelijk. De handen deed ik het minste graag, maar nadien besef je dat dit sowieso nuttig was voor je kennis en ontwikkeling.
De dierenkop (nu) is toch anders dan de slak. Het is nu nog meer leren hoe je je mes moet houden, hoe diep je mag 'kerven', durven vorm geven.
De slak was vol 'rondingen' en nu is het meer divers! Ja, daarna de 'mensen-kop'. Zal weerom anders zijn. Kortom, ik heb ambitie om goed te (willen) worden.


Thuis heb ik ook een snijtafel in mijn garage gemaakt en dus ligt alles vaak onder de isomobollekes. Ook mijn kindjes vinden het super! Zelf willen ze ook al eens proberen, maar voor mij telt dat het moet speels blijven, nooit van 'verplicht'. Daarom maak ik nu deze Jolly Jumper. Tegen het lentefeest van 1 mei hoop ik dat de kop van Jolly af is dus..."


KOEN


Koen:
"ZKV Wad Ed Dadde, da's de carnavalsgroep uit Zottegem, waar ik voorzitter van ben.
Daar vieren we carnaval het eerste weekend na nieuwjaar, met in totaal 4 stoeten (dat weekend, en het weekend erop), telkens in een andere wijk of deelgemeente.

Ons thema 'toveren' hebben we zelf uitgewerkt. 

Daarbij hadden we die 'uil' van De Zwiejtzoel'n. Een uil waar ik zélf, als helper bij De Zwiejtzoel'n, ook aan meegeholpen heb. Dus is het een klein stukje 'mijn uil'. 
Iets speciaal om dat dan in eigen stad te zien. Daarnaast sneed ik nog een hoed en een paar kleine stukken. Met onze groep van 12 leden werden we, als amper 2e jaarsgroep, 2x eerste bij onze 'kleine groepen'.

Ik wil zo graag steeds meer eigen creaties, en mensen motiveren zélf eens iets te maken.

Zodat Zottegem op termijn minder kiest voor de 'makkelijkste oplossing': een budget sparen en jaar na jaar een wagen, en vaak ook kostuum, op 'een ander' kopen... Maar goed, ieder zijn ding hé. Maar 't zou wel leuk zijn: méér eigen wagens..."


Koen:
"Hoe ik in de cursus 'rolde'? 
Het begon 2 jaar terug, tijdens de doop van De Zwiejtzoel'n... Aan de babbel geraakt met Jens (prins geweest in Zottegem én Zwiejtzoel) en met Gert.

Gert vertelde over deze cursussen. Dé kans voor mij om zélf me te verfijnen. De slak viel mee, het is leren om vanuit een blok een vorm te zien. Ging eerst moeilijk. Maar het is een leerproces: tekenen, uitgloeien, snijden, corrigeren, inschatten, dieptes maken...


Mijn Roger Rabbit, is eigenlijk een 'kinderdroom': het was de eerste DVD (video) die ik had. Jeugdsentiment, maar nu in de 'praktijk'.
Het is een drijfveer voor mezelf, ik wil vooruit en da's belangrijk.
En als je iets graag doet, kom je er wel. Zéker weten!"



MICHAEL


Michael:
"Ik ben bezig aan mijn 3e jaar cursus. Dus deze keer de 'koppen'. Ik doe het vooral om mijn groep De Sperrezjiekers te helpen.
Aan alles wat je kunt zelf doen, heb je dubbel plezier. Het moeilijkste is steeds dat 'inzicht' leren krijgen. Een tekening 'leren lezen', is even belangrijk als de snijtechniek en de stappen die je daarna zet. 

Gert geeft heel veel praktische tips. Door zijn ervaring, ben ik overtuigd dat er uit deze 'Academie' toekomstige, goede snijders gaan komen.

Met onze groep hebben we dit jaar ook de 'Academie van Schatteman' uitgebeeld als thema in de stoet!

Wie gaat de isomosnijders die 'op pensioen' zijn vervangen? WIJ, de pupillen van deze Academie..."


STEVEN


Steven:
"Vroeger had ik al een beetje carnaval gevierd, maar ik zocht een toffe hobby. Vanalles geprobeerd: koken, chocoladebewerking en nu... dit!
Bezig zijn met een 4 uur per week 'het hoofd leeg te maken', puur creatief bijleren. 


Gert geeft tips en je weet meteen of je goed bezig bent, of niet. Maar hij motiveert mensen en de manier waarop hij mensen aanspreekt, dat stimuleert je en toont hoe hij 'naturel' lesgever is. Zonder rond de pot te draaien weet je waar je staat. En hij haalt het beste uit je.

Mijn vrouw is blij, de slak van de eerste cursus mag mee naar een natuurproject op haar school. Maar of deze kop meekan?
Bij een carnavalsgroep gaan? Niet meteen voor mij, tenzij ik wat mag creatief meehelpen, dat lijkt me wel iets. Maar ik zeg het, voor mij is het een manier om een toffe hobby te hebben. En resultaat zien groeien... Ik doe het gewoon graag!"



'MADE BY SJEROEN'


SJeroen:
"Werken in 3D was al lang een 'droom' en ik dacht van 'ik doe dit!!'
De 2D-tekening omzetten tot iets werkelijk. Die slak die 'tot leven komt'...
En ik wou meer. De handen, daarvoor heb ik bedankt.
En ik mocht dus een dierenkop maken. Een grote vos.
Bewust? Nu ja, mijn vrouw noemt 'Devos'...

Als bijberoep ben ik schilder en creativiteit zit al altijd in me.
Ons dochtertje is 'zot' van die slak, maar die vos?
Zal knap zijn, maar wat groot, ik vrees dat die niet in huis mag komen...
Waar eindigt dit? In de eerste plaats wil ik er plezier aan beleven.

Deze cursussen zijn op maat gemaakt. Je leert niet alleen bij, je 'ziet' ook wat anderen doen. En dat motiveert. Zéker met een lesgever als Gert. Die kan ogenblikkelijk de juiste tips geven en hij doet dat 'to the point'. Da's wat de meesten ook graag hebben. Geen vossenstreken dus..."



JOHAN 'FAI' (Prins Ninove 2016):


Fai:
"Met onze carnavalsgroep haalden we in Ninove de TOP 8.
Da's niet slecht daar. En... we zijn trots vooral op wat we zelf sneden.

Deze cursus? Wel, je zag me aan het werk tijdens de 'najaarscursus', ik ben iemand die steeds verder wil in mijn kunnen!
Na de 'gewone kop', is het nu tijd voor de karikatuur.
In het begin is dat moeilijk, tot je ook hier beseft dat de 'basis' die we eerst kregen, van belang is gedurende alle cursussen.
Het leren 3D omzetten van tekening tot 'kop' en ook het 'durven' vooral.
Maar weet één ding: een mindere 2D-tekening, levert een minder fraaie kop op.
Die details van een goede tekenaar bepalen alles!

Diepte snijden, 'overdreven' kenmerken tot uiting laten komen... Het hoort er nu eenmaal bij.
Kortom, een karikatuurkop slaagt pas na een groeiproces.
En daarvoor is oefening en oefening en herhaling nodig."



Fai:
"Je kan in Aalst ook niet meteen zeggen van 'zo, nu ga ik snijden voor een Lotjonslos'.
Het is beter bescheiden te blijven en 'zeggen' is niks voor een snijder, het 'eindresultaat' telt, niet de praatjes.
Maar ik doe dit heel graag!
Al wil ik in mijn Ninove niet voor topgroepen meer werken, liever bijleren en voor de eigen groep iets mooier maken.

En als 'afsluiter' volg ik graag ook nog de cursus verftechnieken. Het leren 'afwerken' en 'uitspuiten' van iets wat je zelf gecreëerd hebt...
Daarvoor doe ik het! En als het mensen kan overtuigen om ook eens zo'n cursus te volgen: graag!
Wees welkom op de carnavalsacademie..."


-> Artikel met dank aan Gert Schatteman en zijn 'Pupillen'

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje
Foto's & filmpje: ©Carnavalaalstkoentje / ©koentje75 op YouTube KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten