Geniet van reportages, interviews, een brokje geschiedenis én actueel carnavalsnieuws! Samen op weg naar Aalst (Oilsjt) Carnaval!
maandag 19 november 2018
Aalst Carnaval - Het Grote '4 verhalen in 1'- artikel: 1 jaar na Wadesdavoriet / 10% minder AKV's / 6 jaar wachten op een standplaats / Isomotalent dankzij de Carnavalsacademie!
• Wadesdavoriet 2018
4 VERHALEN IN 1: EN TOCH HEBBEN ZE CONNECTIES
Aalst Carnaval is een jaar lang een grote inzet van vele mensen en heeft vast en zeker ook invloed op het dagelijkse leven.
Wij onderzochten voor u 4 factoren en... er zijn wel degelijk connecties tussen allen!
1 JAAR NA AKV WADESDAVORIET
Het verhaal van Wadesdavoriet is er eentje dat teruggaat tot Prins Michelleken (Michel Heck) 1991!
Maar op 19 november 2017, exact één maand nadat ze hun thema van 2018 bekend maakten, stopten de WADJES.... KLIK
• Wadesdavoriet 2017
Eén jaar later kwamen ze met een persbericht naar voor...
AKV Wadesdavoriet:
"Vandaag exact 1 jaar geleden stopte voor ons het verhaal, een zware en misschien overhaaste beslissing. Maar swat.
Eén ding is wel een feit en kan men niet meer ontkennen. Door hoe carnaval nu evolueert, moderniseert en vooral vercommercialiseerd, waren we niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste groep die de handdoek in de ring heeft geworpen.
Als we dat ‘moderne’ carnavalsbeestje niet gaan temperen, blijven binnen dit en x aantal jaar enkel de grote, sterke groepen over.
Waar is ook de logica? Mensen werken maanden lang gratis en voor niets, steken er uit eigen zak ook soms teveel in, doen dit allemaal uit passie voor het carnaval. Iets wat de normaalste zaak is in het Aalsterse.
Maar dan komen de regels, men mag dan in een stoet niet meer drinken, roken of weet-ik-veel-wat doen, want dat oogt niet voor de toeschouwers... Want de regels overtreden daarvoor kan al ons vrijetijdswerk zwaar bestraft worden.
Wie zijn zij om te beslissen wat wel en niet mag, wie zijn zij om te zeggen wanneer ik wel of niet mag drinken in de stoet.
Willen ze een perfecte stoet? Betaal de groepen om er iets 'wauw' van te maken.
Doe je dat niet? Ook goed.
Maar de stad moet één ding begrijpen.
Carnaval és van ‘n Oilsjtneer, zonder al de gepassioneirde mensjen kejje as stad a volk oitnoeidegen in de CC De Weirf ver een showken van den Dozje.
Want zonder carnavalisten, géén carnaval!
Met de complimenten van een gestopte groep..."
Dirk Verleysen:
"Ik begrijp heel goed wat men zegt, maar ik denk dat dit moet aangekaart worden met/samen en bij alle AKV’s of CTIDK want wij, Adviesraad Feestcomité en stad Aalst, organiseren de stoet en bepalen niet hoe diep je de portemonnee ledigt of hoe groot een budget is.
We beseffen als inrichter heel goed dat het vijf voor twaalf is, net daarom de Numerus Clausus.
Een tip voor jonge inventieve krachten: sluit aan bij bestaande AKV’s en OLG’s, want vele handen maken het werk lichter en spijzen de kas van de groep. De kwaliteit/niveau in de stoet is heel hoog en kost veel geld... Doch humor en interactie met het publiek kost niets. Iets om over na te denken...
Nogmaals, de Numerus Clausus blijft gehandhaafd voor 2019 en de opvulregel tot 75 AKV's en 189 losse groepen, geldt dan voor de stoet vanaf 2020."
10% MINDER AKV'S
• Denjer Enjeren 2017
De impact van de Numerus Clauses is groot, want gestopte AKV-groepen worden pas vanaf 2020 aangevuld tot een aantal van 75 KLIK
Met Bekanst Op De Bolje, De Smauk Es Ter Af, Schiefgoddeweg, De Sjattrellen en Wadesdavoriet richting 2018 en De Masjongskes, Wel Bestedj en Denjer Enjeren, op weg naar Carnaval 2019, verloor men 10% AKV's (8 op 80)
GEBREK AAN STANDPLAATSEN VOOR JONGE GROEPEN
• Gratietanders 2018
AKV's die 6 jaar wachten op een plaats in de hallen, dat weegt door op de budgetten!
Kevin, AKV Gratietanders:
"Ja ik ben een enorme fiere voorzitter van Gratietanders!
We hebben een geweldig goed bestuur en geweldige leden en figuranten én ook onze begeleiders niet te vergeten...
Iedereen mag dat weten, dat we een erg familiale groep zijn en het groepsgevoel is nog nooit zo groot geweest als nu! We hangen aan elkaar en doen ook eens een uitstap, zoals afgelopen weekend naar de Efteling..."
• Gratietanders 2018
Kevin:
"Toen we recent het nieuws kregen dat we naar de hallen konden verhuizen, is dat budgettair een énorm verschil!
We gaan van een jaarbedrag van 4300 euro naar 250 euro. Dat is, aan huur alleen al, een besparing van 4050 euro op één jaar! Daar kan je al iets mee doen natuurlijk.
Als jonge, 'kwetsbare' groep dat al die tijd moeten betalen... Daar denk je nu over na!
Je zegt 6 jaar, maar we gaan dat pas volgend jaar voelen, want dit jaar hebben we dan al kosten gedaan om een hangaar te bouwen. Maar nu is dit een 'geschenk': we zijn superblij met onze plaats in de werkhallen!
Je 'vecht' voor wat je zelf kunt doen.
Dat leer je, als een hele grote hap van je zuurverdiende centjes naar die huur moet gaan.
Ja, uitspuiten doe ik zelf en ik en Ivo lassen ook alles zelf. Het enige wat we laten snijden, is zoals bij de meeste groepen, de isomokoppen.
We gaan ook onze mensen proberen te mobiliseren om de cursussen aan de Carnavalsacademie te volgen..."
WELKOM OP DE CARNAVALSACADEMIE
• Philippe, Salong 2018-2019
In het kader van de toekomst van carnaval, speelt ook de Aalsterse Carnavalsacademie een grote rol!
Eén van de AKV's die énorm veel bijleerde hier, is AKV De Salongcarnavalisten.
Philippe:
"Dat we met velen al interesse hebben gehad voor deze praktische cursussen?
Ik denk dat het bij ons vooral te maken heeft met één: willen bijleren en twee: een beetje het 'zien eten doet eten'-effect.
We hebben de eerste cursus 2 jaar geleden met 4 gedaan en daarna de tweede met 3 man/vrouw.
We evolueren intern en ik denk dat dat inspirerend werkt naar andere leden toe
Ten derde: wij zijn een groep met toch wel een familiale sfeer en anderen zien ook, dat het veel is voor 1 a 2 man, als je alles zelf wil snijden. Zij willen ook vooral een helpende hand zijn.
Ten vierde? Het is ook gewoon ‘cool’ om te doen 😉.
Mijn oproep? Kom na carnaval, vanaf maart naar de carnavalsacademie. Twijfel niet en schrijf je in, want je leert énorm veel bij, allemaal meteen toepasbaar in je groep!
En ja, ook financieel: wat je zelf doet...
Maar het geeft een samenhorigheid die uniek is en een 'doel' om nog jaren plezier te maken en trots te zijn op wat we zelf maken!"
• Reportage: Carnavalaalstkoentje
• Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Paul Hendrickx, ©Gratietanders, ©Patrick De Boeck
Geen opmerkingen:
Een reactie posten