Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 31 januari 2013

Carnavalaalstkoentje ontmoette Cyriel Troch, de oudste Voil Jeanet!

(©Carnavalaalstkoentje en Cyriel Troch, met dank aan de gelegenheidsfotograaf)

OUDSTE VOIL JEANET

Wie Cyriel Troch zegt, doet meteen een 'lampje branden' bij de Oilsjterse Carnavalist!
Cyriel is al ruim boven de 80 jaar, maar toch kun je hem nog élk jaar terugvinden in de Voil Jeanettenstoet op Carnavalsdinsdag!
Cyriel heeft een voorkeur om de échte Voil Jeanet te zijn:
"mannen verkleed als vrouwen met als attributen een lampekap, vogelkooi (voegelmoit) met een haring (eirink), valse borsten (tetten), korsetten (korseis), een bontjas (velle frak), een versleten paraplu (paraplie) en een kinderwagen (kinjerkoesj). Deze traditie komt verder uit de geschiedenis van Aalst. Mensen waren te arm om een prachtig carnavalskostuum te kopen of te maken. Daarom deden de mannen oude en versleten kledij van hun vrouw aan.
De oudste, echte 'Voil Jeannet' is Cyriel Troch."
Bron: KLIK

1937

Carnavalaalstkoentje vroeg aan Cyriel hoe lang hij al Voil Jeanet was:
"Sinds 1937! Mijn vader nam me mee toen ik 11-12 jaar was.
Dat maakte indruk op me...
Sindsdien wilde ik, elk jaar de Voil Jeanettenstoet uitging,
het niet meer missen...
Dat zit in je hart en je 'lijf'...Ge kunt die 'drang' niet weerstaan...
Maar dan wél de échte Voil Jeanet hé!"


(©Carnavalaalstkoentje fotografeerde Cyriel Troch in 2009: in gezelschap van zijn vrouwtje, die hem nog élk jaar helpt schminken voor de Voil Jeanettenstoet)

In 2009 werd dit clipje, een eerbetoon aan Cyriel Troch, op YouTube geladen:


(©Carnavalaalstkoentje, Cyriel Troch in 2003: elk jaar ook een 'act' in de zondagstoet)

Nog een (kranten)foto: Cyriel Troch als Voil Jeanet in 1997:


2013

Kandidaat-Prins Steven zorgde voor een 'kippenvelmoment' door tijdens zijn verkiezingsshow met Cyriel Troch op het podium te staan!


AKV Eirg 'vereeuwigde' in de stoet Cyriel Troch met een gigantische 'kop'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten