Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 23 februari 2023

Aalst Carnaval 2023: Het verhaal van '3 dagen feest'!

Volwaardige comeback van Aalst Carnaval!

Een terugblik op de afgelopen carnavalsdriedaagse...

Eindelijk een 'normale' carnavalseditie!


Burgemeester D'Haese:
"Aalst op zijn best!! 't Was NOIG!!!
Bedankt voor duizenden mooie beelden en memorabele herinneringen!
Toegegeven, de verwachtingen voor Aalst Carnaval 2023 waren hoog gespannen en die zijn méér dan ingelost!!
We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde editie, die zonder noemenswaardige incidenten verlopen is.

En ja, ik ben een enorme fiere burgervader.
De Aalstenaars hebben Vlaanderen en de rest van de wereld laten zien hoe je op een veilige en humoristische manier kunt feesten.
Mijn enorme appreciatie voor alle medewerkers, hulpdiensten en vrijwilligers om dit mogelijk te maken voor de carnavalisten.
Ik sta erop om Prins Yordi ongelooflijk te bedanken.
Hij heeft de titel van Prins Carnaval alle eer aan gedaan!"Carnaval Aalst in cijfers:

• 1.500 medewerkers, vrijwilligers en hulpdiensten stonden in voor een quasi vlekkeloze en veilige organisatie
• De hulpdiensten werkten vlot en efficiënt: na de eerstelijnszorg, werden dit jaar merkelijk minder mensen naar het ziekenhuis gebracht in vergelijking met Carnaval 2020 en eerdere edities. Het droge weer zou daar deels een reden voor zijn, anderzijds neemt de kans op snijwonden door gebroken glas af.
• Van de personen met 'alcohol gerelateerde problemen', waren er procentueel amper minderjarigen; in werkelijke aantallen is die laatste groep verwaarloosbaar.
• Toch blijven de preventiecampagne(s), het inzetten van 'Whisky-ploegen' (verklede agenten) en het lik-op-stukbeleid (waarbij men ook de ouders van de minderjarige betrekt), belangrijk.
De komende jaren mag de aandacht hiervoor niet verslappen.
• Het monitoren van de feestzones én aanpalende straten, zorgde voor een permanent bijsturen van de ploegen op het terrein. Politiediensten en veiligheidspersoneel (security) werden zo op een zéér efficiënte manier ingezet.
• Het aantal 'wildplassers' daalde in aantallen, er werd (nog) meer sanitair voorzien in en rond de Feestzone.
• Aandachtspuntje is het onderhoud van urinioirs: vaak waren die op zondag reeds verstopt door afval en werden niet meer gereinigd gedurende de carnavalsdagen.

• Het uitgewerkte Veiligheidsplan heeft gewerkt, een voorbeeld daarvan vond maandagavond plaats ... Toen werden niet minder dan 30 jonge amokmakers terug op de trein gezet richting Brussel.
• Liefst 105.000 bezoekers stonden langs het parcours van de stoet op zondag
• Meer dan 5000 carnavalisten gaven het beste van zichzelf op zondag én maandag.
• De Aalsterse Gilles mochten op zondag 2 keer aantreden (als opener én afsluiter van de stoet). N.a.v. hun 50-jarige bestaan, verdienden ze allen hun 'Gouden' pluimen!
• 3 500 Voil Janetten beleefden dinsdag hun ‘moment de gloire’
• Zowel tijdens de Ajuinworp, de Prijsuitreiking als de Popverbranding werd de maximumcapaciteit van de Grote Markt bereikt!
• Er werd onmiddellijk na de 1000 'kaffekoeken' op woensdagochtend gekuist, want ‘weir moken onze charmante stad opnief proeper’!
• Ook op maandag- en dinsdagochtend lag de stad én de feestzone er netjes bij; RESPECT voor de kuisploegen, die 75 ton afval ophaalden (die hoeveelheid neemt de jongste jaren stelselmatig af)!


Burgemeester Christophe D’Haese kreeg hulp van Prins Yordi om de 'koeken' uit te delen op woensdagochtend.


Dé carnavalshoofdstad van Vlaanderen deed zijn naam alle eer aan!
De carnavalisten waren vindingrijk en kleurrijk!

Van carnavalszondag onthouden we het weer: bewolkt, maar zo goed als droog (op wat spetters na).
De stoet vertrok op tijd, kwam met vertraging op de Grote Markt aan en het duurde tot liefst 22u55 vooraleer de laatste wagen passeerde. Een nieuw record, maar of we er fier op moeten zijn?
Via TV en (social) media, was het spektakelstuk wereldwijd live te volgen.
De stoet was prachtig! Met alweer een onuitputtelijke inspiratie aan onderwerpen bij zowel de 218 Losse Groepen, als de 70 AKV's (AKV Ajoin gaf forfait).

Op dag 2 kwam ook de zon al eens piepen, met tijdens de Bezemdans- en worp en de Ajuinworp al snel een volle 'Mert'. Een groot deel van de maandagsstoet ging langs straten met duidelijk meer publieke belangstelling dan andere jaren. De prijsuitreiking kent traditioneel ontgoochelingen en verrassingen.
Want Lotjonslos verraste De Lodderoeigen en zegevierde bij de Grote Groepen. Als Middelgrote groep ging Bedesterd met de beste score lopen, voor De Zwiejtzoel'n. Bij de Kleine Groepen veroverde Dest Goe Schief de eerste prijs, Stièndoeid werd tweede.

Tenslotte won 't Reigert de 'strijd der Losse Groepen'.

Dinsdag werd de dag van de Voil J(e)anetten!
Om 21u verzamelden 15.000 mensen op de 2 feestpleinen; zo sloot de Popverbranding Carnaval 2023 waardig af.Conclusie

Oilsjt Carnaval 2023 was een ware triomftocht voor de échte carnavalist.

Na 1 jaar géén carnaval (2021) en 1 jaar Kaffeikescarnaval (2022), was de volwaardige editie van 2023 een welgekomen bindmiddel om de carnavalswereld terug op de kaart te zetten.
Alles werd uit de kast gehaald om de 93e editie (100 jaar na de 1e officiële stoet) tot een succes te maken.
Door het verdwijnen van de Florahallen ging, na eerder de Prinsverkiezing, ook de Prijsuitreiking op de Grote Markt door.


De nieuwe huisstijl van Aalst Carnaval (ontworpen door Bram De Baere) trok men door tot de stadhuisversiering.
Door het creëren van een podium, kon de Prins daarop tijdens de Popverbranding, zijn nummers brengen, zonder dat er nog een hoogtewerker aan te pas kwam.


Ook de drie feestnachten bleven plezant, vol ambiance en gespaard van incidenten.

Aalst mag terugkijken op een topeditie!

Op naar Oilsjt Carnaval 2024: zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 februari!


Artikel ©Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje, ©AjoinPedia, ©Patrick Barrez & ©Matteusken

Woensdagavond 22 februari: Aalst is proeperkes, merci 'Koisploeg'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten