Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 27 februari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Het verhaal van 'drie dagen' feest!


SLECHT WEER, VEEL PLEZIER!

Een terugblik op de afgelopen carnavaldriedaagse in Aalst...

Wij proberen enkele aspecten samen te vatten...


Een paar honderden (overgebleven) carnavalisten, gingen woensdagochtend op zoek naar de duizend koffiekoeken op de binnenkoer van het stadhuis...

Burgemeester Christophe D’Haese kreeg, zoals beloofd, hulp van 'zijn sleppendragers' van AKV Kompasje.
De meesten trokken daarna huiswaarts, moe maar voldaan.Carnaval 2020 was een voltreffer, van de 'natte en winderige soort'.

Carnavalisten zijn een 'ras apart'. Ze kunnen op tijd relativeren.
Velen hebben reeds plannen gemaakt voor volgend jaar.
Maar eerst toch even uitrusten.
..

INTERNATIONALE PERS


Door de aanwezigheid van de (inter)nationale pers, gaf de burgemeester een woordje uitleg...

Christoph D'Haese:
"Aalst Carnaval is en blijft de hoogmis van creativiteit. Niet enkel creativiteit op het gebied van wagens en kostuums bouwen, maar ook op het gebied van taal. (Dialectische) woordspelingen zijn moeilijk te vertalen en kunnen door niet-Aalstenaars anders worden opgevat. 
Die woordspelingen zijn ook een uiting van taalcreativiteit, maar heel moeilijk te verklaren...

Er wordt de draak gestoken met mensen die aan de macht zijn: lokale, nationale en internationale politici. Ik besef ook dat tijdens Aalst Carnaval de prijzen van fijngevoeligheid niet worden uitgereikt.
Het lijkt erop dat de hele wereld een mening heeft over Aalst Carnaval, zelfs zonder het zelf te hebben meegemaakt. Bepaalde media blijven ons beschuldigen van racisme en antisemitisme.
Ons verbindend festival wordt gebruikt op internationaal politiek niveau. Ik wil voor eens en altijd nog eens duidelijk maken dat Aalsterse carnavalisten geen racisten en geen antisemieten zijn.
Aalst Carnaval is het feest van de vrije meningsuiting.
Ik heb zeker begrip voor de gevoeligheden, maar die moeten altijd in de tijdelijk context van Aalst Carnaval geplaatst worden. We hebben nooit de bedoeling om opzettelijk te kwetsen..."


VEILIGHEID


De permanente monitoring van de feestzone bleek te werken.

De zichtbare en onzichtbare aanwezigheid van politiediensten en security, zorgen ervoor dat carnaval jaar na jaar veilig(er) kan verlopen.

Tijdens de zondagsstoet kreeg Aalst helikopter-assistentie van de federale politie.
Liefst 825 politieshifts werden er in totaal afgewerkt.

Van de vorming, tot de laatste wagen terug op zijn plaats na de maandagstoet? Een gigantische planning! Daarvoor danken we de bevoegde diensten én de toezichters van de werkhallen.
De hoeveelheid afval lag met 80 ton, 5 ton lager dan vorig jaar.


De feestnachten zijn rustig verlopen.

Wat opvalt is dat ook het aantal jongeren dat betrapt werd op alcoholmisbruik verder daalde.
Preventiecampagnes en 'sociale controle' werpen steeds vaker hun vruchten af.


Nog minder interventies dus voor politie, brandweer en andere hulpdiensten.
Ook relatief weinig spoedopnames die carnavalsgerelateerd waren.
Onzjier es nen Ajoin? Regenwater en stormwind genoeg. 14 graden op zondag en nipt boven nul bij een winterse bui op woensdagmorgen... De zon was amper te zien, behalve op dinsdagochtend.

3 DAGEN


De carnavalisten hadden het vlaggen....

Van carnavalszondag onthouden we het weer en de gevolgen: geen volk op de wagens hoger dan 2 meter van de grond, men mocht ook amper mechanieken gebruiken.
De stoet vertrok een uurtje later, maar verliet om 22u05 de Grote Markt. Exact hetzelfde uur als vorig jaar!
Liefst 80.000 toeschouwers stonden aan de kant. Via TV en (social) media, was het spektakelstuk wereldwijd te zien.
De stoet was prachtig! Met alweer een onuitputtelijke inspiratie aan onderwerpen bij zowel de 189 Losse Groepen, als de 71 AKV's.

Op dag 2 veranderde de droge start van de Bezemdans- en worp en de Ajuinworp al snel in een verse 'douche' regen. Een groot deel van de maandagstoet viel zo in het water. De prijsuitreiking kent traditioneel ontgoochelingen en verrassingen.
Want werd er nu op 2 dagen gejureerd, of bleef dat persbericht 'dode letter'?


Possensje bevestigde bij de grote groepen zijn eerste plaats in de 'C'. Voor de 6e opeenvolgende keer al op 15 jaar tijd.
Krejeis zorgde voor een 3e overwinning op 4 jaar. De Schoitkitten toonden zich voor het eerst meester bij de kleine groepen. KonterVeRkIErT tenslotte won het pleidooi der losse groepen.


Dinsdag werd de dag van de Voil J(e)anetten!
Om 21u verzamelden 15.000 mensen op de 2 feestpleinen. Zo sloot de Popverbranding Carnaval 2020 af.


CONCLUSIE


Wat ook de mening mag zijn van de rest van de wereld, Oilsjt Carnaval 2020 was een ware triomftocht voor de échte carnavalist.

Wie dat niet geloven wil, mag zich verdiepen in de échte (volledige) beelden en raden we een cursus realiteitszin en zelfrelativering aan. Een bezoek aan Aalst Carnaval 2021 is een advies, maar hoeft niét.
Laat dat maar over aan de lokale bevolking en degene die wél de identiteit van dit volksfeest begrijpen. Verdraagzaamheid begint bij de spiegel... Wie daarin een glimlach ziet, maakt kans het ooit te mogen meemaken... Op 14 februari viert Aalst terug carnaval. Of is het carnavalentijn?Reportage:  ©Team Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©Jaron Sertin (koeken / afval), ©Silke Hermans (Popverbranding), ©Cris De Wolf (stoet) & ©Carnavalaalstkoentje (Voil Janettenstoet / opgeruimde Grote Markt) & ©Bjorn Van Ryckeghem (Prins Yvan)

Bedankt Prins Yvan!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten