Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

woensdag 22 december 2021

Aalst Carnaval gaat ook in 2022 niet door! Corona 'verpest' voor het 2e opeenvolgende jaar alle hoop op een driedaags volksfeest!

AKV De Zoipers was al volop aan het werk!

(ALWEER) GEEN CARNAVAL IN 2022

Burgemeester D'Haese hakte op 22 december 2021 de knoop definitief door...

De Aalsterse carnavalisten tonen begrip, maar toch heerst er ook een vorm van diepe rouw!
Door de beslissing van de federale regering om 'culturele activiteiten te verbieden', moét de stad verplicht de carnavalswerkhallen sluiten! *
Dit is voor velen een extra uppercut, want net dit 'samen beleven' is zo belangrijk voor het psychische welzijn onder carnavalisten. Helaas maar een 'faits-divers' voor de overheid...


* N.a.v. de heropening van de cultuursector, waren de werkhallen beperkt gesloten (24/12/'21 tot en met 12/01/'22).
Ze heropenden op 13/01/'22, maar slechts 2 avonden per week (wo. en do. van 17u tot 22u).
Aalst Carnaval 2022 geannuleerd

In een persbericht én live op TV, gaf burgemeester Christoph D'Haese toe dat hij het bijzonder lastig had met dit dieptrieste nieuws...

Burgemeester Christoph D'Haese:
"De moeilijkste beslissing die de Aalsterse Veiligheidscel heeft moeten nemen is een feit: Aalst Carnaval 2022 is na uitvoerig overleg met alle disciplines en betrokkenen geannuleerd.
Door de huidige virologische situatie wordt een zorgeloze driedaagse van spot en satire in onze stad helaas onmogelijk.
Ik begrijp de impact van deze beslissing voor alle carnavalisten.
Het viel ons allen bijzonder zwaar dat we vorig jaar geen carnaval konden vieren.

Reikhalzend keken we uit naar de eerstvolgende editie, wat een feest zonder weerga zou worden. De voorbije weken en maanden heb ik er werkelijk álles aan gedaan om alle kansen open te houden op een feestelijke editie van Aalst Carnaval in februari 2022.
Op geen enkel moment heb ik te vroeg de handdoek in de ring willen gooien, goed wetende wat het belang van carnaval is voor duizenden Aalstenaars..."


AKV De Steijnzoel'n in de werkhallen
Duidelijkheid

Burgemeester Christoph D'Haese:
"Hoewel de coronacijfers een tijdje in de goede richting gingen, worden we de laatste dagen geconfronteerd met een nieuwe variant die hoopvolle plannen opnieuw in het vriesvak steekt.
Met een nieuwe spectaculaire omikron-besmettingsgolf in aantocht –en de ongetwijfeld strengere maatregelen die de hogere overheden zullen nemen, net zoals in het buitenland– is het een utopie om te denken dat we op 27 februari carnaval probleemloos zullen kunnen laten doorgaan.

Alle carnavalisten hebben recht op duidelijkheid. Ze zijn immers in volle voorbereiding om hun creativiteit te tonen aan de buitenwereld.
Door deze beslissing kunnen ze de nodige maatregelen nemen."


AKV De Salongcarnavalisten: "Carnaval is kameraadschap"
Respect voor de zorg en de adviezen van de experten

Burgemeester Christoph D'Haese:
"Ik benadruk dat de neuzen van alle disciplines van de Veiligheidscel in dezelfde richting staan.
Deze beslissing is gedragen door alle experten met wie ik aan tafel zit in de Veiligheidscel.
Aalst is niet enkel een Carnavalsstad, maar ook een zorgstad.
Deze beslissing nemen we dan ook uit respect voor alle zorgverstrekkers die zich dag en nacht inzetten en bovenmenselijke inspanningen leveren.

Ondanks de hevige knaldrang bij de Aalstenaars en goedbedoelde voorstellen voor alternatieven, zetten we Aalst Carnaval pas terug op de agenda op 19 februari 2023.
Ik heb enorm goed geluisterd naar de carnavalisten. Het DNA van Aalst Carnaval is nu net dat alle regels voor 3 dagen overboord gaan. Het merendeel van de carnavalisten geven zelf ook aan dat ze de authenticiteit van Aalst Carnaval willen behouden.

De Prinsenverkiezing van 29 januari 2022 wordt ook geannuleerd.
Volgens de huidige maatregelen kan de Winterfoor nog plaatsvinden, maar het is momenteel afwachten wat het federale Overlegcomité hierover nog beslist.
We gaan er ALLES aan doen om de groepen optimaal 'aan boord te houden' en te steunen in deze moeilijke (financiële) tijden"


Van de 61 groepen die hebben geantwoord op de enquête van Carnavalist Tot In De Kist vzw, was er een duidelijke meerderheid van 60% die, indien er geen Carnaval kon zijn op de voorziene datum in 2022, een voorkeur hadden voor een verschuiving naar 2023...
Artikel: perstekst stad Aalst & eigen berichtgeving

Foto's: ©Silke Hermans, ©Carnavalaalstkoentje/©AjoinPedia: voorbereidingen op... carnaval... 2023?!

Yordi Ringoir moet zijn droom om prins te worden nog (minstens) een jaartje uitstellen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten