Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 15 februari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Stoetthema Wadesdavoriet - 'Weir verroizen op’t keirkhof van Verloizen'


Weir verroizen op’t keirkhof van Verloizen

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2020'!

• Wat beelden de groepen uit in de 92e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• Een blik 'achter de schermen'...


Met vandaag aandacht voor AKV Wadesdavoriet!


Aïko (voorzitter):
"Ons verhaal is (g)een vingerwijzing naar Dirk, de voorzitter van de Adviesraad Feestcomité.
Maar hij was het die indertijd het initiatief nam om tot een oplossing te komen voor de Numerus Clausus.
En het doel werd bereikt. Het aantal AKV-groepen zakte van 80 naar 71, bij de losse groepen van 214 naar 189.

Toch stellen we vast dat enkele klinkende namen er niet meer bij zijn. Groepen die door allerlei omstandigheden enkel nog verder leven in het carnavalshart van 'n Oilsjteneer.
Maar, door de opvulregel zijn wij, die sinds 2017 ook op het kerkhof lagen, verrezen!"


Stoetliedje:Aïko:
"Al ging dat niet zonder slag of stoot.
Stel je eens in mijn plaats: pas in oktober kreeg ik een eerste mail van 't stad.
Zoiets als 'proficiat, uw aanvraag werd geëvalueerd en jullie groep is een officiële AKV en mag deelnemen aan de 92e stoet'...
Super! En tegelijk was het herbeginnen vanaf NUL!

Nadat Wadesdavoriet werd stopgezet in 2017, verkochten we alles, tot het 'laatste moertje en boutje'.
Ik nam de telefoon en belde, één van onze laatste voortrekkers, Bjorn op.
Niels Goessens was ook vlug op de hoogte. Hij beloofde, dat als we opnieuw zouden starten, hij mee zijn schouders wilde zetten onder de groep."Aïko:
"Maar dan moest dé knoop worden doorgehakt: we mogen starten, maar KUNNEN we dat wel?
We hadden namelijk géén leden en géén geld, géén werkplaats en géén bestuur...
De Lion D'or was 'the place to be' om elkaar te overhalen om définitief te (her)starten. Wadesdavoriet 3.0 op de rails krijgen was nu niet alleen een doel, maar een 'obsessie' tegen 23 februari.
De tijd tikt elke seconde verder.

Leden vinden was een godsgeschenk. Een gezonde mix van ex-leden die meteen wilden terugkomen, aangevuld met verse krachten en ervaren carnavalisten die in ons geloofden.
Het was ondertussen al eind oktober. Ik deed een oproep via Facebook en omdat AKV Beplekt Of Bezoepen naar de werkhallen aan de Hoge Vesten verhuisde, kwam hun plaats in Erembodegem vrij.
We huren die loods met 3 groepen en ik bedank dan ook Nordin van Drasj en Liesbeth van Gebosjt voor hun vertrouwen, om vanaf nu samen met ons in zee te gaan.
Op 23 en 24 november organiseerden we op korte tijd ons eerste eetfestijn: spaghetti! Een onverwacht groot succes, niet alleen kon je eten in een zaal, we leverden ook aan huis."Aïko:
"Om de wagen te bouwen kochten we een trekkend voertuig bij De Steijnzoel'n en van Geschalotterd leenden we een remorque.
We begonnen vol goede moed. Een rekensom gaf een vrij positieve balans. We zouden het budget kunnen dragen en we bedanken bij deze ook onze sponsors.
Zij hebben gezorgd voor de 'laatste loodjes'.
Maar plots werden we geconfronteerd met een 'lastige' hindernis.

Hoewel het aantal groepen in 'deel C' van de stoet al het grootste was én bv. Gralek Grosj (de 3e gestopte groep, wiens plaats we innamen) in principe naar 'deel A' verhuisde, deelde de stad ons toch in deel C in.
Voor ons een onbegrijpelijke en ondoordachte beslissing met grote gevolgen.
Vooral budgettair, maar ook praktisch!"Aïko:
"We hadden een vrij donker kostuum ontworpen, ideaal voor het begin van de stoet.
Ook de wagen is 'kerkhofgerelateerd' alles behalve fleurig.
Deze voldongen feiten op minder dan 2 maand voor de deadline van 23 februari, zorgden voor extra spanning.
Maar ook deze uitdaging gaan we 'winnen'. We zorgden voor verlichting en 'uitlichting' en zullen er staan! Door escargots te verkopen brachten we in extremis wat extra centjes binnen.

We hebben een jonge, enthousiaste groep creatieve talenten, snijden zelf veel isomostukken en kijken uit naar carnavalszondag.
Het zal voor iedereen een emotioneel moment zijn als we over de Grote Markt rijden.

Van onze 18 leden zijn er 10 teruggekeerd naar de 'oude, maar vernieuwde stal', aangevuld met 8 verse krachten.
Verder vonden we 7 begeleiders. En onze chauffeur.

Groeten van Wadesdavoriet!"'De leste joren zèn der wa groepen verloeren gegoon, al doi groepen liggen begrauven op’t keirkhof van Fiëstcomiteiveirzitter Dirk Verloizen. Weir as Wasesdavoriet vieren vandejoor ons ‘veroizenis’ tissen aal de verloeren groepen. Want weir verroizen op’t keirkhof van Verloizen!'


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV Wadesdavoriet
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten