Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

woensdag 18 mei 2022

Aalst Carnaval - 'De Wore Perenommeganck' als eerbetoon aan het Ros Balatum bezorgt Aalst een zonovergoten spektakel!

'De Wore Perenommeganck' lokt massa volk naar de stad

In Aalst bracht men hulde aan de rijke geschiedenis van zijn Ros!

Zaterdag 14 mei 2022 zal in het geheugen gegrift staan als de dag dat het énige échte Ros Balatum voor een apotheose zorgde in zijn eigen stoet!Het was 'De Aloude Kaiserlycke Soevereine Caemere der Draeckenieren tot Aelst' die het plan uitrolde!

Men wou Dendermonde een stap voor zijn met een 'eigen Oilsjterse Ommeganck'. Deze stoet vertrok om 16u op het Vredeplein.
Tegelijkertijd en onder de noemer 'De Blijde Intrede', vertrok vanop de Werfkapel het 'kind' van het Ros Balatum en het Ros Beiaard.
Deze creatie van de Aalsterse carnavalsgroep Bjein Treizen ontmoet zo zijn verwekker, het Ros Balatum, voor het eerst op de Grote Markt!4 Voil Janetten = Gunther, Sven, Steve en Egon: mét 'sakosj' & vlag!


Zowel Bjein Treizen, als het broederschap De Draeckenieren, maakten er een bonte stoet van!

Omwille van het feit dat 'derp D' slechts één straat groot is, beperkte deze parade zich ook in Aalst tot amper één straat (de Nieuwstraat).
Net genoeg voor een half uurtje vol satire, humor, eigenzinnige 'pijnders' en veel meer...

Het Ros Balatum, De Koninklijke Harmonie Concordia et Docilitas Herdersem, 4 Voil Janetten als 'heemskinderen' op het 'mini-Ros' & de prominenten van de stad Aalst en 'derp D', zorgden voor een historisch juist(ere) Ommegank vol Oilsjterse humor:De eeuwige rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde werd nieuw leven ingeblazen!

Ook buiten het zuivere gegeven van carnaval, kan onze ajuinenstad zichzelf verheffen tot een majestueuze prestatie die zéker navolging mag krijgen.
Wie weet komt er een vervolg over een jaar of 8, 10 of 12, afhankelijk van wanneer het Ros in een naburig dorp nog eens zin heeft om haar stal te verlaten!


Op 21 mei was Lotjonslos uitgenodigd in het dorp om het Ros Beiaard te 'redden' met een prachtige nieuwe kop en één weekje later viert Dendermonde feest, ook al 'regent het ajuinen'...

Lotjonslos 2002: 'Worp van 't Ros', de inspiratiebron voor Bjein Treizen...


De toespraken na de 'parade', werden een 'redevoering met een gouden randje', vol sentiment.

Zowel Opperdraeck Luc Moereels "we houden een eerbetoon aan het paard der paarden, het énige ros der rossen, ons Ros Balatum", burgemeester van 'derp D' Piet Buysse "Aalstenaars zijn jaloers op de schoonheid van ons Ros Beiaard", als burgemeester D'Haese "Aalstenaars, gaat allen zien naar het naburige dorp, maar pakt ajuinen mee, véél ajuinen"; zorgden voor een opbod aan lachsalvo's!

De meest opmerkelijk zin, was het voorstel (van Piet Buyse) om Aalst terug op de UNESCO-lijst voor Immaterieel Werelderfgoed te plaatsen,  met als motivatie van dit dossier 'de unieke en eeuwenlange historische vete tussen Aalst en Dendermonde...'.

Reportage / foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje / ©AjoinPedia

Montage & Tekstverwerking: ©Team Carnavalaalstkoentje

Met dank aan: Sören Delclef (AjoinPedia) & DADD (Digitaal Krantenarchief Aalst)

Meer via AjoinPedia: Vete Aalst/Dendermonde: KLIK / Ros Balatum: KLIK


Archief 1922: exact 100 jaar geleden verscheen dit persartikel dat metéén een ander beeld zal geven aan het 'Ros Beyaard' van... Aalst.
Je leest het goed!

Minstens 164 jaar lang, maar in werkelijkheid véél langer, schreef dit Ros Aalsterse geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten