Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

woensdag 2 maart 2022

Aalst Carnaval 2022 - Doisdagrebel: Voil Janettenstoet verliep vaak 'op den boigank', maar zat vol amusement!

Chris Wauters en zoon Arthur (7 jaar, 5e Janettenstoet)

Doisdagrebel: ongewone editie Aalst Carnaval mét ook Voil Janetten!

Deze Oilsjterse tradiesje mocht niet ontbreken!

De ziel van vastelauved krijgt dan toch kansen op deze 'mini-carnaval'-editie.
De carnavalisten kwamen in groten getale buiten als Voil Janet!Historische traditie

Het verhaal van de échte Voil Janet!

De benaming 'Vuil Janet' dook in Aalst voor het eerst op in 1886; de pers gaf de vele slordig geklede figuren de naam 'schandalen' of 'Vuil Janetten'.

De naam Voil Janet is hier dan ook van afkomstig; een man die vrouwenkleren aantrok werd voor 'Janet' verweten (een verkapte bespotting van homoseksuelen).
Het 'Voil' verwijst niet zozeer naar de kledij, maar eerder (én vooral) naar de 'platte taal' van deze figuren (elkaar 'verwoiten' geven, in elkaars 'zakken schoiten'...).  *


Belangrijke toevoeging is dat het vooral 'een kwestie is van geld'.
De vele arbeidersgezinnen uit Aalst wilden, net als de 'elite', ook carnaval vieren.
Omdat ze géén geld hadden voor dure kostuums, zochten ze naar 'creatieve alternatieven'.
Op (groot)moeders zolder stond een kist met oude kleren en vodden, of ze droegen kleren van hun ... vrouw. Als ze maar voor één dag 'een ander konden zijn'.


Hoe herken je een Voil Janet?

Een gedroogde haring in een vogelmoit, de lampenkap, de vellen frak, de kapotte netkousen en de nepborsten, de paraplie, de kinjerkoesj en ... de pispot zijn de attributen.
De Voil Janetten houden niet van 'regelkes', maar toch...
In deze bijzondere tijden hield iederéén het behoorlijk netjes, waren er géén travesties aanwezig en het amusement primeerde méér dan ooit (net als 'op toid isj een goei pintj')...Emotioneel afscheid 'The Jane'

As van overleden carnavalist uitgestrooid op rond punt Grote Markt

Aalst verloor in mei 2020 Carnavalist Jan 'De Jane' Van Renterghem bij een tragisch ongeval... Eén van zijn laatste wensen was dat men zijn as zou uitstrooien tijdens de Voil Janettenstoet.

Initiatiefnemer was Bart Wijns, die al 32 jaar bevriend was met Jan. Hij kwam de belofte aan Jan na.
Op 1 maart 2022 zou het de twintigste keer geweest zijn dat ze samen de tocht van de 'Voil Janettenstoet' deden.


Wie het langst van hen zou leven, zou de as van de eerst overledene uitstrooien in het midden van de Grote Markt van Aalst.
Jan zijn zonen, Boris en Bert, en zijn zussen, Joke en Els, namen samen met een duizendtal Voil Janetten afscheid van hun geliefde vader en broer.
Een waardig afscheid voor een man die het (carnavals)hart op de juiste plaats had...-> Filmpje over Jane: zie DRA

* Bron over de geschiedenis van de Voil Janet: zie AjoinPedia: KLIK

Artikel ©Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje, ©AjoinPedia / Sören Delclef & (foto's bij Jane): ©Paul Hendrickx

Prins Enrico, Voil Janettenstoet 2022:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten