Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 5 februari 2019

Carnaval 2019 - Tagada Ajoin toont vriendschap voor Carnaval bij 'battle' Aalst-Halle!


UNIEK PROJECT BRENGT 2 CARNAVALSSTEDEN SAMEN

Tagada Ajoin door Carnavalsradio's Victoria Halle en Oilsjt Mjoezik!

In Bowling The New Cat op het Vredeplein, vond maandag 4 februari Tagada Ajoin plaats.
Een uniek verbroederingsproject tussen de tweede grootste en de grootste carnavalsstad van Vlaanderen, Halle en Aalst.

Sonny Vanderheyden en Sven 'Plop' De Smet waren de presentatoren.

Silke maakte voor ons een (foto)reportage...


DE BURGEMEESTERS


Burgemeesters Marc Snoeck (SP-A) van Halle en Christoph D'Haese (Dozje, N-VA) van Aalst startten de battle met een 'dialectwoorden'-raadseltje.

Hier bleek het water nogal diep, tetjespap en skramoeille ten spijt... Al had het Floerenolleken de beste poterslesjen, de flasj bleek een pannenkoek.


Hendrik Daelman liet Oilsjt, goi stad van mijn droeimen weerklinken.


GILLES


De Gilles van Halle en Aalst scoorden 1-1.

Die van Halle (2 verenigingen) toonden hun band met Binche, erkend als immaterieel UNESCO-werelderfgoed. Maar aangezien gans Aalst carnaval eveneens UNESCO-werelderfgoed is, zijn ze... allebei ambassadeurs!

En het klompen stampen bleek eveneens uiteindelijk hetzelfde 'doel' te hebben: beiden verdrijven de winter en hebben hun eigen traditie...

ORGANISATIE


Halattraction organiseert carnaval, los van de stad Halle. In Aalst is het de stad die organiseert, het Feestcomité dat adviseert.
 

Vergelijking van de stoet leverde op dat beiden nu met isomo werken. Die van Halle komen dan wel in de leer koppen snijden, ze behouden hun eigen manier van wagens (chars) bouwen.
Dat de stoet van Aalst zo lang is dat het voor de helft al een 'lichtstoet' is, zette meteen de avondstoet van Halle in de schaduw.


Maar beiden zijn het ook hier eens: énkel in carnavalssteden die er een volksfeest van maken met compleet eigen inbreng, zal het feest overleven.

Deze driedaagse heeft dus nog een toekomst: in Aalst én Halle!


Gastoptredens:


YVES SEGERS


Bekend als Prins van Halle 1993? Yves Segers!

Hij bracht zijn nieuwste hit 'Vi-Va-Vogeltje bovenop mijn kop'

Al ontplofte het publiek pas bij 'Woor Zèn Die Handjes!'


PRINS(EN)


Een Prinselijkse Hofhouding in Halle, één Prins in Aalst.

In Halle zal de prins geboren worden, in een ton, gedurende de stoet.
In Aalst is het toch een ander verhaal.


Hier een verschil in aantallen, maar ook Prins Meyst had zijn... Prinsesjes mee!

Verder leerden we over Vontjesboeren en bedevaarten.


Prins Meyst & Prins Jurgen II:


DRAECKENIEREN VS.HALLE


Ook op vlak van humoristische invalshoeken door spraakvaardigheid, lieten beide steden het achterste van hun tong zien.  

Kortom, een avond vol humor, vergelijkend studiemateriaal, lichtzinnige versprekingen en wat anarchie.

Aalst en Halle bewezen één ding: carnavalisten zijn uniek op deze wereld en lieten overduidelijk verstaan, dat het carnavalshart in beide steden nog volop bonkt.

CONCLUSIE


In de eindfase van de battle wisselden de burgervaders nog geschenken uit.
 

Anno 2020 krijgen we de omgekeerde beweging: Aalst op bezoek in Halle...

En om met de kern van de zaak af te ronden: 'Ajoin' is een Aalsters begrip (uitleg overbodig), 'Tagada' is de dans die de Halse carnavalisten elk jaar drie dagen én nachten op één tegel uitvoeren.
Een demonstratie maakte duidelijk wat ze daarmee bedoelden...

"Tot volgend jaar!" 


En aan alle carnavalisten van de 2 grootste Vlaamse carnavalssteden: een fantastische carnaval gewenst en welkom op elkaars driedaagse...

Aalst: 3 tot 5 maart, Halle: 30 tot 32 maart (geen schrijffout).Reportage: Carnavalaalstkoentje & Silke Hermans
Foto's: ©Silke Hermans, Album? KLIK


Geen opmerkingen:

Een reactie posten