Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 13 februari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Stoetthema Beplekt En Bespoeten - 'Sossissenvliës!'


Sossissenvliës!

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2020'!

• Wat beelden de groepen uit in de 92e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• Een blik 'achter de schermen'...


Met vandaag aandacht voor AKV Beplekt En Bespoeten!


Toon (voorzitter):
"Het 'peerd' van Deiremonne draaien we volledig door onze vleesmolen! Het 'Iënige woor da peerd goe vèr es'!
En wat daaruit komt zijn allemaal sosissen, maar die zijn niét te vreten..."


'Sossis ‘Beiaard van Eiremonne’ is een plaatselijke lekkernij, die zijn oorsprong vindt in de grote hongersnood die heerste in tijden van kopvliësschaarste. ‘Sossis Beiaard’ staat op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco'

Stoetliedje:Toon:
"Het thema lag al jaren in ons kas, tot plots iemand zei 'da's voor 2020'!
Blijkbaar gaat dat beestje (een Ros?) door de straten van 'derp D' trekken in mei.
Op zich hadden we daar niet echt bij stilgestaan. Die vete tussen Oilsjt en Deiremonne is zo uniek én ludiek, dat ze nooit verloren mag gaan.
Met Deiremonne lachen ligt nen Oilsjteneer nu eenmaal goed.
Wij zijn onze UNESCO-stempel kwijt, maar ginder is dat peerd wel nog UNESCO... Maar vanaf Oilsjt Carnaval 2020 zal dat niet meer zo zijn...

Wat de definitie van dat 'paard' is?
10 jaar gevangenschap, om een paar 'uurkes' buiten te komen. Dat druist in tegen alle wetten op dierenbescherming.
Dus omdat het op zich al niks waard is, laat staan aan de minimumvoorwaarden voldoet 'paard' genoemd te worden, verlossen we dat Ros uit haar lijden en draaien het door onze ... vleesmolen!
Het beestje zit zelfs al half in de molen als de stoet vertrekt.
Veel is er niet van overgebleven.
Tenzij dus 'Sossissenvliës'!Toon:
Er is een beenhouwerij te zien en wij zullen de verkoopsters zijn van die sossissen, of we doen toch ons best om die kwijt te raken.
Verder pronken we met een weegschaal. Voor dat beest? Nee!
Wel om de humor te wegen, want carnaval is veel te serieus geworden.
We willen terug naar de onderbuik, de basisbedoeling van onze stoet: het publiek entertainen met satire en spot. Origineel zijn en carnavalesk!

We gaan met 30 mensen in de stoet.
En waar we trots op mogen zijn, is dat we alles zelf maken! De wagen, van het laswerk tot de isomoonderdelen én de koppen.
Onze kostuums zijn eigen fabrikaat en ook de attributen en afwerking maken we volledig in eigen beheer.
Je mag ons eveneens nomineren voor de 'prijs voor de snelste opbouw' in de werkhallen!
Pas na nieuwjaar braken we af. Maar we komen er wel. Dit team is flink op elkaar ingespeeld en er is een vaste kern die het ieder jaar waar wil maken.
We zijn kameraden en bij ons is er weinig ledenverloop.
Een goed plaats in de uitslag? Daar kunnen we van dromen. Alleen is de vraag wat de jury wil zien? Daarover weten we meer op maandagavond.

Naast samen iets creëren is het plezier, tijdens de carnavalsnachten bij onze pompier op de Grote Markt, minstens even belangrijk.

Groeten van Beplekt En Bespoeten!"LAATSTE 5 JAAR

-> Volledige geschiedenis: KLIK

Carnaval 2019: 'Tir Pangckendael'


Carnaval 2018: 'De Carlton Sloit, Weir Doeng 't Licht Oit!'


Carnaval 2017: 'Kaffebaars, van gralek speciool tot iejl gewoein, mor ver welken'eje goi een boein?'


Carnaval 2016: 'Activitoiten, activitoiten, en tein mé geldj smoiten!'


Carnaval 2015: 'POP-UP van ons Oilsjterse histoere, ier goot niks van verloeren!'


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV Beplekt En Bespoeten!
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©Bjorn Van Ryckeghem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten