Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

woensdag 16 januari 2013

Nasleep Prinsenverkiezing bezorgde Aalst Carnaval weer Nationale (media) aandacht *UPDATE*

(©Carnavalaalstkoentje, de toen nog 'toekomstig' Prins Den Board: in de spotlights op het immense podium)

Met deze blog kan ik met veel trots aankondigen dat er een kleine 10.000 views de artikels rond de shows van de kandidaten-Prins bekeken hebben!
Ook mijn YouTube-kanaal 'Koentje75' haalde een gelijkaardige score
(sinds zaterdag):
http://www.youtube.com/user/koentje75

Alvast bedankt voor jullie appreciatie en de vele positieve reacties die ik ontving!

NASMAAK

Toch kreeg de Prinsenverkiezingsavond zélf nog een wrange nasmaak.

Nog voor die begon was er heisa rond kandidaat-Prins Steven die een deel van z'n show niet kon waarmaken door het ontbreken van een apotheose lichtspektakel.

En later kwam er het nieuws over de gesaboteerde bus van
De Poipeplekkers:


(©AKV De Poipeplekkers)

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1562034/2013/01/14/Levensgevaarlijke-wraakactie-bij-verkiezing-prins-carnaval-in-Aalst.dhtml
en
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/130114_CarnavalSabotage
en meer gelijkaardige Nieuwsberichten...

Tot zelfs 'Ter Zake':
http://www.canvas.be/programmas/terzake/server1-4f4f0310:13bae8811da:-6d01#panel-epi

Met ook nationale aandacht (tot de voorpagina's) van de kranten op maandag en dinsdag:
"Vlak voor 40 aanhangers van Peter Van Nuffel zaterdagavond in een oude Amerikaanse schoolbus zouden plaatsnemen, ontdekte de chauffeur dat er iets niet pluis was met de remmen van het voertuig. Een garagist stelde ter plekke vast de remleidingen waren doorgeknipt."

In een persbericht liet het stadsbestuur van Aalst weten dat ze de sabotage aan de campagnebus van AKV De Poipeplekkers betreurt:
'De sabotage van de campagnebus van kandidaat-Prins Peter Van Nuffel gebeurde buiten de Florahallen, waar de Prinsenverkiezing plaatsvond, en is wellicht het werk van een enkeling.'
'De stad benadrukt dat de verkiezing plaatsvond in de grootste sportiviteit en dat de avond bijzonder veilig verlopen is. Noch bij het publiek, noch bij de achterban van beide kandidaten viel er enig incident te noteren in de zaal. Het voor de Prinsenverkiezing opgestelde bijzonder nood- en interventieplan werd door iedereen perfect opgevolgd.
Alle aanwezigen beleefden dan ook een veilige en bovendien zeer plezierige avond. Vanochtend was er over het sabotage-incident nog geen officiële klacht ingediend, maar toch zal het parket van Dendermonde een onderzoek instellen naar de ware toedracht van de feiten. De stad kijkt uit naar de resultaten van dit onderzoek.'

De politie en het parket van Dendermonde zijn nadien een onderzoek gestart.
Het parket deed dat op basis van deze mediaberichten, zelfs zonder dat er ooit klacht werd ingediend.

STEVEN

(©Carnavalaalstkoentje, Kandidaat-Prins Steven: tijdens zijn show in de spotlights op het immense podium)

Steven Van Wesemael, de verliezende Kandidaat, werd in de Pers nogal gewezen als mogelijke (!) schuldige en reageerde dinsdag in de kranten:
"Niemand van mijn entourage zou zo'n varkensstreek uithalen. Mocht toch een van mijn supporters erachter zitten, voel ik me niet verantwoordelijk. Er werd trouwens nog geen officiële klacht ingediend."

Het ergste is dat de 'naam' van Aalst Carnaval door de gretige (nationale) media (opnieuw) door het slijk werd gehaald.

Carnavalaalstkoentje was snel op de hoogte van al dit medianieuws, maar ik besloot er niet meteen op te focussen en jullie aandacht op te eisen voor 2 schitterende shows van 2 fantastische kandidaten-Prins:
Droeve Steven haalde het niet en Den Board werd Prins Carnaval 2013
...
Maar ik heb het voorbije jaar alvast 2 eerlijke, sportieve en vriendelijke mensen leren kennen...


Bedankt daarvoor!

OPEN BRIEF

Carnavalist Tot In De Kist vzw bleef niet bij de pakken zitten en maakte deze 'Open Brief naar De Media':

"Beste persmensen,

In naam van alle aangesloten groepen willen wij, vzw Carnavalist tot in de kist - het verbond van Aalsterse carnavalgroepen, volgende mededeling doen.

Wij, de gepassioneerde carnavalisten, ontwaakten dinsdag weer met een kater. Neen, niet na een feestnacht waar het bier weer rijkelijk vloeide, niet na Strobbesiaanse taferelen, zoals Dimitri Verhulst die in De Helaasheid Der Dingen maar al te graag aan de kaak stelde, maar wel na een zoveelste eenzijdige berichtgeving in de nationale media over ons volksfeest.

Tuurlijk zijn er excessen waarover sommigen zich dienen te bezinnen. U hoort het goed, “sommigen”, want, beste dames en heren van de pers. Het zijn die “unhappy few” die uw voorpagina’s halen, zij zijn het waarvoor u telkens weer uw cameralens oppoetst. “Wie ze zijn en wat ze doen, wat hen dreef”, waren vragen waar tot 20 jaar terug Paul Jambers een antwoord moest op vinden. “Op sensatie belust”, letterden veel van uw collega’s in hun opiniestukken. “Gefundenesfressen voor die vermaledijde commerciële zender”. Bedenkelijk dat een dergelijke reportage van dat allooi, anno 2013, nu primetime op Canvas haalt vindt u niet?

Wij vinden het alvast tijd om u een andere spiegel voor te houden. Die van een carnavalsfeest van honderden families die, ongeacht wat de weergoden in petto hebben, maandenlang in de weer zijn in de hallen. Vrouwen die maanden op voorhand op zoek gaan naar de gepaste stof, tientallen rijmelaars die in de pen kruipen op zoek naar de nieuwste carnavalshit, materiaal voor een cd, die de verenigingskas moet spijzen.

“Dat allemaal voor drie dagen zuipen, denkt u?” Wel neen, dat allemaal voor maanden verbondenheid, samenwerken voor éénzelfde doel, een mooie wagen, een sjiek kostuum, een lach op het gezicht van de duizenden toeschouwers van onze stoet. Bouwvakker, stukadoor, apotheker of dokter, zoonlief, papa, opa. U vindt ze allemaal verenigd in onze carnavalsgroepen. Carnavalsgroepen waarvan de leden vaak uw pintje serveren tijdens uw zomerfestival of de kerstparade begeleiden waar u en uw kinderen staan naar te kijken – dat brengt immers geld in het laatje – carnavalsgroepen die met de opbrengst van hun cd’s goede doelen steunen, carnavalisten die zorgen voor een kerstfeest voor kansarmen.

Maar laten we ook hen niet vergeten die werken tijdens de drie zotte dagen. De mensen van de whiskey-brigade bijvoorbeeld, die getooid in carnavalskledij toezien op het geldende alcoholverbod bij jongeren onder de zestien. De mensen van de dienst stadspromotie die in samenspraak met de brandweer tal van vergaderingen beleggen en in overleg met de groepen de nodige krijtlijnen trekken voor een feest waar iedere rechtgeaarde Aalstenaar jaar in en jaar uit, en quasi dag in dag uit voor werkt. Laten we ook niet vergeten dat carnavalisten zelf ijveren voor een veilig en positief carnaval.

Daarom zeggen wij van het verbond “Carnavalist Tot in De Kist” voor eens en voor altijd “Vie va Vastelauved”: hier is geen plaats voor de “V for Vendetta”.

Wij hopen van ganser harte dat ook deze kant van de carnavalsmedaille eens de nationale media haalt en danken u voor uw genuanceerde berichtgeving in de toekomst. Wij hopen bovendien dat u volledig en juist citeert als u deze tekst wenst te gebruiken en geen losse passages waardoor een totaal ander beeld wordt neergezet.

Met hoopvolle groeten,

Vzw Carnavalist Tot in De Kist."


http://www.carnavalisttotindekist.be/2013/01/open-brief-naar-de-media/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten