Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 5 november 2018

DAK (Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval) presenteert 2e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - Grime En Kostumering'


DAK BLIJFT WERELDERFGOED IN BEELD BRENGEN

DAK, het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval’, bestaat 33 jaar en werd ooit opgericht in 1985 als antwoord op de behoefte om carnaval in al zijn facetten te boek te zetten.

Iets wat een waardig vervolg was op het eerdere, énorm succesvolle boek 'Aalst Karnaval' van Jos Ghysens en Karel Baert, m.m.v. Alfons Singelijn en Frans Wauters.


Antoine Van der Heyden:
"Toen te Aalst in 1975 het boek ‘Aalst Karnaval’ van de drukpers liep, ontstond er bij de Aalsterse carnavalisten een stormloop naar het nieuwe hebbeding.
De auteurs groeven naar het ontstaan en de evolutie van de carnavalsbeleving in de Aalsterse contreien en het stoetenverhaal te Aalst vanaf 1923 tot 1975. Het naslagwerk was in een mum van een tijd uitverkocht, maar een herdruk zat er niet onmiddellijk aan te komen.
Wijlen ex-prins carnaval (1981) Stefaan Vinck verzette hemel en aarde om desnoods in eigen beheer of met de medewerking van Prinsencaemere een extra oplage te laten drukken. Maar hij ving bot bij de auteurs. De vereniging van de ex-prinsen wenste evenmin enig financieel risico te nemen."Antoine Van der Heyden:
"Samen met mezelf als collega ex-prins (1974) en Cyriel Temmerman, stadsmedewerker en columnist in het weekblad De Voorpost (‘Deir den bril van Seril’), besloten we als trio eensgezind om in de toekomst dan maar zelf de handen uit de mouwen te gaan steken door een vijfjaarlijks vervolgverhaal in elkaar te zetten en te publiceren. Het documentatiecentrum werd opgericht in 1985 naar aanleiding van het verschijnen van een eerste publicatie: "Het Aalsters Karnavalboek 1975-1985" dat het carnavalsrelaas van de afgelopen 10 jaar verhaalde. Dit boek mag dus gerust beschouwd worden als een logisch vervolg op de productie: 'Aalst Karnaval'.

Tijdens het najaar van 1985 werd in de te kleine Ridderzaal van het kasteel Terlinden het Aalsters Karnavalboek 1975-1985, met veel luister voorgesteld aan het stadsbestuur, de lokale pers en een resem genodigden. Sedertdien publiceert DAK vijfjaarlijkse carnavalskronieken. De zevende editie: 'Het Aalsters Carnavalsboek 2011 - 2015' verscheen in november 2015.
Het achtste boek in deze reeks wordt verwacht in november 2020!"


PUBLICATIES


Antoine Van der Heyden:
"Verder brengt DAK op regelmatige tijdstippen thematische brochures uit. Zo waren er ‘De 60 Stoeten van Aalst’ in 1988 en ‘Prinsen van Aalst’ in 1992.
Maar ook CD-roms, postkaarten, pins... behoren ondertussen tot ieders verzameling. Fotoboekjes over de stoet? Daarvan brengen we er al 11 jaar uit, steeds vanaf de dinsdag na carnaval.
Verder hebben we onze jaarlijkse 'Nationale Fotowedstrijd Aalst Carnaval In Kleur', in 2019 toe aan de 22e editie.
Voor de toekomst dromen we er al van, om de (uitverkochte) carnavalsboeken op de markt te brengen als e-book!
Ons immense fotoarchief is ondertussen gedigitaliseerd en omvat meer dan 100.000 afbeeldingen!
De geschiedenis van ons vastenavondfeest, bewaard voor het nageslacht en dat allemaal door een team van vrijwillige, gemotiveerde mensen..."


REEKS 'KOPPIG CARNAVAL'


Antoine Van der Heyden:
"Een eerste van drie unieke kijkboeken 'Koppig Carnaval' dat handelde over 'Gezichten, Expressies en Karikaturen', verscheen in 2013. 
Vijf jaar later brengen we nu 'deel 2' op de markt. Met 'Grime En Kostumering', hopen we een waardige opvolger te hebben.
Vele carnavalisten pronken tijdens de jaarlijkse carnavalshoogdagen met vaak karaktervolle, gegrimeerde kunstwerkjes op hun gezicht.

Al die creativiteit werd op beeld vastgelegd en komt ten volle tot zijn recht in ons 2e Kunstfotoboek van DAK.
Dat boek omvat 152 pagina's lees- en kijkplezier in full quadri met als bijzonder toemaatje een selectie foto's in kalendervorm.
Kostuums worden ook over het algemeen in hun totaal getoond, met de nadruk op alle waardevolle details. Een streling voor het oog!"Antoine Van der Heyden:
"Voor dit unieke boek kun je nu je bestelling plaatsen!
Bij voorintekening verkrijg je het boek voor €25 ipv €30"


• Voorintekenen kan, door overschrijven van  €25,00 
• Op rekeningnummer BE76 9792 5925 1295 
• 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval'
• Adres: Langestraat 109, 1790 Affligem 
• Vermelding: 'Koppig Carnaval 2018'.
• Uiterste intekendatum: vrijdag 30 november 2018


Antoine Van der Heyden:
"Zondag 2 december presenteren wij het boek aan de pers en de voor-intekenaars!
Om 11u bent u welkom in de cafétaria van UTOPIA, Utopiaplein 1 te 9300 Aalst.
We zorgen met DAK voor een leuke ontvangst in een unieke sfeer.
Diverse gastsprekers zullen het boek even toelichten, waaronder burgemeester Christoph D'Haese en schepen Karim Van Overmeire, en ikzelf als DAK-voorzitter."Antoine Van der Heyden:
"Voor wie onmogelijk op 2 december aanwezig kan zijn: vanaf maandag 3 december kunt u het vooraf bestelde boek afhalen in de Naarstigheidstraat 65 te 9300 Aalst.
Vanaf donderdag 6 december is het boek aan de prijs van €30,00 te verkrijgen via de verkoopadressen / diverse winkels."Antoine Van der Heyden:
"Voor DAK is het vastleggen en het memoriseren van de carnavalsbeleving van kapitaal belang.
Vastelauved in Aalst leeft en blijft de Aalstenaars inspireren. Zij hebben immers door de eeuwen heen bewezen uit het goede hout gesneden te zijn. Zij bundelen met veel inzet en enthousiasme de geesten en de krachten om die typische Aalsterse carnavalsspirit te handhaven en ver buiten de stadsgrenzen uit te dragen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave. DAK wenst iedereen te bereiken die enige interesse toont voor Aalst Carnaval, in het kader van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO). Een erkenning waar de Aalstenaars zo trots op zijn.

De rasechte verzamelaar zal zeker zijn gading vinden in onze realisaties, hetzij als verzamelobject zelf, hetzij als referentie voor andere items of collecties. Wij bieden de carnavalist de mogelijkheid zijn uitspattingen na te lezen en te herbeleven. Zelfs voor niet-Aalstenaars, of personen die niet rechtstreeks betrokken zijn, kan het werk een bron van inspiratie zijn. Wie weet wel dé reden voor een bezoek aan onze stad. Nu en in de toekomst, zal DAK zich hier ten volle voor inzetten...

Met de groeten van het volledige DAK-team!"


-> Artikel met dank aan DAK Aalst

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©DAK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten