Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zondag 29 september 2013

Een duik in de Geschiedenis: 'Oilsjterse Liekes'!


OILSJTERSE LIEKES

Er is al veel gezegd, veel geschreven en (!) uiteraard nog (veel) meer gezongen over de unieke 'Oilsjterse Liekes'!

De traditie van de carnavalhits op CD is tegenwoordig terug te vinden via DEZE LINK

Maar veel eerder al bleek deze traditie z'n wortels te hebben!
Voor de CD's, waren er de singles, LP's én 'Oilsjterse plotjes'...

1967, Jean-Paul: pionier met z'n single 'Oilsjteneers Zemmen'


1975, verzamel LP: 'Hier Spreekt Men Oilsjters'


1986, Kamiel Sergant: 'Weir Doeng Voesj'


VOORGESCHIEDENIS

Lang voor ze op 'plaat' verschenen, zongen de Oilsjteneers al uit volle borst zelf hun 'Liekes' met Vastenavond...

Vaak tot groot ongenoegen van de lokale overheid!

Reglement 1880:


Kritiek uit 1911:


In de 'Jaren 30' werd het 'Algemeen Nederlands' vaak gebruikt in de liedjesteksten:


Ook in 1957: geen Oilsjters in de tekst:


EVOLUTIE

In de jaren 60 -onder meer dankzij de shows van Kandidaat-Prins Kamiel Sergant- kreeg het Oilsjters opnieuw de 'bovenhand' in de 'Liekes'!

Het Nederlands verdween bijna volledig, ten voordele van het Oilsjters...

 • 1963:


Tot slot nog enkele voorbeelden uit de jaren 70:

1972: het 'tussentaaltje', Nederlands én Oilsjters samen:


1974:


1978:


1979:


Laat ons hopen dat onze 'Oilsjterse Liekes' nog een mooie toekomst tegemoet gaan!

Bronnen artikel: eigen opzoekingswerk, eigen archief en Stadsarchief Aalst, via DEZE LINK

2 opmerkingen:

 1. Jammer dat Nicole Schellinck niet echt genoemd werd.... die stem doet me steeds kiekevel krijgen. Haar halleluja gaat recht engelenoortjes in en bij het horen van Slois denk ik steeds na over hoe het kan dat dit niet gekender is, gekeken naar de jaartallen waarin het toch, gespreid over zovele jaren, weer in de schijnwerpers kwam.... bij deze: Nicoleken, ge etj e stemmeken van een Engelken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. N.v.d.r.: Nicole is in dit artikel niet vernoemd omdat het een 'vluchtige' opsomming is van maar een deeltje van die geschiedenis. Mochten we stilgestaan hebben bij alle iconen, zou ze zeker aan bod gekomen zijn.

   In andere artikels, zoals de CD-voorstelling van MuzikOilsjt - Volume 7 brengt 'Corum Alostum Imperiale' krijgt ze de volle aandacht, net als bij de artikelen over Carnaval 2018 - 'Ook Cantinières zijn er klaar voor / Nicole Schellinck 60 jaar Cantinière!' Ik ken Nicole en zij kent 'mij'. Met het allergrootste respect voor deze dame!

   Het is niet omdat ze niet specifiek aan bod komt in dit éne artikel, dat we haar zouden 'vergeten'. Nicole krijgt en kreeg steeds alle aandacht die ze verdient.

   P.s. naast de blog is er specifiek voor de geschiedenis rond carnaval ook AjoinPedia. Daar komt Nicole nog meer en in alle 'facetten' aan bod: https://ajoinpedia.fandom.com/nl/wiki/Speciaal:Zoeken?query=nicole+schellinck.

   We publiceren uw opmerking omdat u daar recht toe hebt, maar sta ons toe om graag alles in een juistere (en bredere) context te bekijken. Mvg, Koen 'carnavalaalstkoentje'

   Verwijderen