Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 7 maart 2019

Aalst Carnaval 2019 - Het verhaal van 'drie dagen' feest!


POSITIEVE VERHALEN, 1 INCIDENT, 1 'REL'

Vanuit alle hoeken evaluaties over de afgelopen carnavaldriedaagse in Aalst...

Iedereen heeft z'n mening, maar toch komen een aantal puntjes steeds terug.

Nog minder interventies voor politie, brandweer en andere hulpdiensten.
Ook relatief weinig spoedopnames die carnavalsgerelateerd waren. 
En Onzjier es nen Ajoin: tijdens vrijwel alle evenementen hield hij het droog .
Alleen de carnavalsnachten en -ochtenden kregen regenwater...

Wij proberen enkele aspecten samen te vatten...


Alle (overgebleven) carnavalisten gingen na hun derde nacht, woensdagochtend op zoek naar de koffiekoeken op de binnenkoer van het stadhuis...

Tegelijk waren de reinigingsdiensten van de stad al druk in de weer om de feestzone en bij uitbreiding de ganse centrumkern, op te ruimen.

De brandweer heeft weinig interventies moeten uitvoeren, de nacht van dinsdag op woensdag zelfs geen enkele gekoppeld aan het feestvieren. De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben afgelopen carnaval ook een rustige editie gehad. De laatste nacht werden 18 personen verzorgd, allen ouder dan 16 jaar.

Het Rode Kruis voerde 118 verzorgingen uit (113 personen waren 18 jaar of ouder, waarvan 10 alcoholgerelateerd ). De dienst 100 van de brandweer (ziekenwagen) heeft amper extra werk gehad. De politie maakte in haar rapport bekend dat het ook voor hen een relatief rustige editie was. 'Slechts' 11 personen werden tijdelijk bestuurlijk aangehouden de laatste carnavalsnacht...De permanente monitoring van de feestzone bleek te werken.

De zichtbare en onzichtbare aanwezigheid van politiediensten en security (en de preventiecampagnes), zorgen ervoor dat carnaval jaar na jaar veilig(er) kan verlopen.

Naast een voertuig dat zich zondag in de carnavalsstoet begaf en de aanhouding van de chauffeur, was er wel nog een minderjarige die klacht indiende wegens aanranding.
Tijdens de zondagstoet kreeg Aalst helikopter-assistentie van de federale politie.

Van de vorming tot de laatste wagen terug op zijn plaats... Een gigantische planning!

De hoeveelheid afval lag met 85 ton op het niveau van vorig jaar.
Opmerkelijk is de vaststelling dat niet-carnavalisten profiteerden en dikwijls extra afval toevoegden, zoals meubilair.
De straten werden nadien nog eens extra netjes gespoeld, onder meer met de hulp van een tankwagen van de brandweer. Dit werk werd donderdag verder gezet.ZONDAGSTOET LIEP UIT DOOR INCIDENTEN

Toch bleef ook de carnavalsstoet niet gespaard van diverse incidenten!

Het verhoopte tijdsschema van 20u30 voor het einde van de zondagse parade, bleek onmogelijk.
70 groepen, De Lodderoeigen 'buiten competitie' en 188 Losse Groepen gaven het beste van zichzelf...
 

Meer zelfs, op het Statieplein duurde de stoet al (exact) van 13u02 tot 19u39.
Maar door pannes en de eerder vernoemde arrestatie in de Zonnestraat, verliet Lotjonslos pas om 22u07 de Grote Markt... (nadat ze ook zelf veel problemen hadden aan de hoek van de Kerkstraat).


Verder was er nog een fikse rel rond het thema van De Vismooil'n... En aanvullend de chocomousse van D'Haeseleer...
Iets wat uiteindelijk (inter)nationale proporties aannam.

Ondanks het late uur, liet Den Oitgeranzjeirde Jury hun uitslag weten.


Het aantal deelnemende groepen lag op 70 AKV's 'in competitie' en De Lodderoeigen als 'stadspromotie'.

De broodnodige zondagse opnames voor de 4e film van FC De Kampioenen, zouden al bij al vlot verlopen zijn, één overijverige fotograaf op de Grote Markt dacht daar anders over ...


BV's genoeg in de stoet: naast de acteurs van FCDK4, kwam Oeverboeft met Peter en Julie van MNM-radio...


MAANDAG

Kletsnatte en winderige voormiddag, rustige en vrij zonnige namiddag...

Hoogdag voor De Aalsterse Gilles, niet alleen hun bezemdans- en worp was een succes, ook de pluimen konden nu een volledige stoet mee. Op zondag moesten ze daar toch even mee wachten...
De Gouden Ajuin bleef in eigen stad!


Lotjonlos, Bedesterd, De Zieke Zjieratten en OLG 't Beste Van De Stoet, bleken op maandagavond dan weer de winnaars te zijn van de 91e stoet!

Het niveau van de stoet lag hoog en dat leverde links en rechts verrassende resultaten op: 'een troon, ne lach', zou onze prinsj Meyst zeggen...
Nadien volgde dé carnavalsnacht...


DINSDAG

Mooie namiddag en even wat gespetter tijdens de popverbranding...

Prima weer voor wie als Voil Jeanet de baan op ging en voor de afsluiter van het feest, al volgde voor velen nog een spetterende, derde nacht!


Tot noste joor, op 23, 24 & 25 februari 2020!

Al dan niet nog met Losse Groepen... en brave thema's...

Weir Doeng Voesj!

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & ©Silke Hermans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten