Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

maandag 7 februari 2022

Aalst Carnaval - Carnavalsgroepen met loodsen in Gijzegem ontsnappen aan grote ramp na zware brand die decorbedrijf in de as legt.

Brand zorgde voor grote onrust

In 2 nabije loodsen bouwen 8 groepen praalwagens

Vrijdagavond 4 februari 2022 deed velen terugdenken aan de brand van 27 april 2016 in de Carnavalswerkhallen.
Andy Nuyts (AKV Afgebesteld, hangarverantwoordelijke)
"Wij waren van 20u tot 23u aanwezig en stonden buiten de beveiligde zone, de perimeter die was ingesteld door de brandweer.
Bovendien werden via een BE-Alert-oproep inwoners uit de ruime omgeving (Gijzegem tot Hofstade) opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen.

Zoals alle betrokkenen, waren wij zeer ongerust over de aard van de brand en het risico op uitbreiding.
Ik heb regelmatig updates gevraagd bij de verhuurder en de politie (die de hermetische afsluiting bewaakte). Beiden gaven info die ik dan doorstuurde naar de voorzitters van de andere groepen.

Wij zijn na de melding -van het geweken gevaar voor onze loods- naar huis gegaan om even op te warmen.
Ik stond nog in korte werkbroek, want ik was in paniek op mijn werk vertrokken toen ik het nieuws over de brand vernam. Gelukkig had men alle begrip voor mijn reactie."

Andy Nuyts:
"Om middernacht zijn we met enkele leden van onze groep teruggegaan. We namen poolshoogte van de toestand in onze loods nadat een nieuwe BE-Alert de veiligheidszone beperkte tot de site zelf.
Om 1 uur sloeg onze ongerustheid opnieuw toe, wanneer we zagen dat net achter onze loods de vlammen uit het oude toiletblok kwamen.
Hierop hebben we de brandweer gealarmeerd en die waren blijkbaar aan het proberen om, langs de uitgebrande loods, dit gebouw binnen te dringen.
Omdat dit voor ons te lang duurde, hebben we de brandweer de weg getoond langs onze achterdeur: die geeft onmiddellijk uit op dit toiletgebouw.

Na een uurtje werk was dit gelukkig ook onder controle, maar door de rookdampen van dakbekleding en isolatie (die binnen kwamen in onze loods), was de CO-waarde zo hoog dat de brandweer ons naar buiten begeleidde.
Om 2u40 ben ik naar huis gegaan, andere leden bleven waken tot 5 uur."

Andy Nuyts:
"Om 10 uur zaterdagochtend zijn we teruggeweest.
We spraken met Yves (zaakvoerder van het getroffen decorbedrijf) i.v.m. de mogelijke oorzaak (we mogen en kunnen hierover zelf niets vrijgeven, maar er is geen kwaad opzet).
Ook met de brandweercommandant hebben we gesproken en uitleg gegeven over het afsluiten van de hangar, gezien we een anti-inbraaksysteem geïmproviseerd hadden sinds enkele jaren.
De site werd zaterdag om de 2 uur gecontroleerd door de brandweer, die niet meer constant aanwezig bleef.

Onze emoties?
Cliché... van ongeloof naar paniek, van stress naar geruststelling...
Ik denk dat de 'WE-vorm' heel belangrijk is in dit verhaal en het bewijst dat we ook in 'slechte' momenten een (h)echte groep zijn.
Mijn grootste vrees was dat door de wind de vlammen zouden overslaan, maar die wind kwam gelukkig niet rechtstreeks in 'onze' richting, maar blies vooral naar de weilanden toe.
Kortom: een avond en nacht om nooit meer te vergeten..."


Zaakvoerder Yves De Kegel (foto hieronder) zag zijn levenswerk in vlammen opgaan. Na de brand ontstond een grote solidariteit, zodat de betrokkenen hun bedrijfsactiviteiten snel terug zouden kunnen opstarten.
Artikel / Interview: ©Carnavalaalstkoentje

Foto's: Repro I.F. (brand); ©Carnavalaalstkoentje (foto's Andy & Yves)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten