Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De laatste maanden voorbereiding op de 94e stoet: wij geven u vele interviews, artikelen, een overzicht van verschuivingen en nieuwe groepen en bezoeken de AKV's, op zoek naar hun onderwerp en wat ze gaan brengen! // Gedaan met Kakofonie in de stoet dankzij de 'Sompiplayer' // Kleinkinderen Cyriel Troch brachten Nominette uit ter ere van de oudste Voil Janet! // Danny & Mia in pensioen: 'Liebaat Merci!!' // Ludwig 'Loeken' Coessens verkoopt lintjes t.v.v. WZC Ten Rozen // De Prinsencaemere ging drie dagen lang 'op maneuvers' in CC De Werf! // We bezochten de Academie voor Carnavalskunsten 'Isomo Snijden' // DAK (Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval) presenteert 3e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - De Voil Ediesje' // Mazjoretten van Boeven de 40 voortaan 'vaste opener' in de stoet! // Vincent Van Caeckenberghe is de 70e Aalsterse Prins Carnaval! // Er zijn ook 2 Kandidaten-Arendprins 2024: Seppe & Nico, verkiezing op zaterdag 2 maart in Rollerland // Nagenieten van Carnaval 2023 kun je ook op onze blog, of 'blog 2' // De Geschiedenis van de huidige AKV's, verpakt in 'Groepen in de Kijker' krijg je élke werkdag om 18u // Check ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop de 12 Stoetfilms vanaf 2010! // Blijf volger van de blog(s) & AjoinPedia, of check onze sociale media én de Oilsjterse Carnavalsactivitoiten! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: op 11, 12 & 13 februari 2024!'

maandag 20 november 2023

DAK (Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval) presenteert 3e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - De Voil Ediesje'

DAK brengt 3e Kunstfotoboek uit!

Het Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval heeft opvolger klaar voor 'Koppen en Karikaturen' & 'Kostuums en Grime'
DAK, het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval’, bestaat sinds 1985 als antwoord op de behoefte om carnaval in al zijn facetten te boek te zetten.

Iets wat een waardig vervolg was op het eerdere, énorm succesvolle boek 'Aalst Karnaval' van Jos Ghysens en Karel Baert, m.m.v. Alfons Singelijn en Frans Wauters.


Antoine Van der Heyden:
"Toen te Aalst in 1975 het boek ‘Aalst Karnaval’ van de drukpers liep, ontstond er bij de Aalsterse carnavalisten een stormloop naar het nieuwe hebbeding.
De auteurs groeven naar het ontstaan en de evolutie van de carnavalsbeleving in de Aalsterse contreien en het stoetenverhaal te Aalst vanaf 1923 tot 1975.
Het naslagwerk was in een mum van een tijd uitverkocht, maar een herdruk zat er niet onmiddellijk aan te komen.

Wijlen Prins Carnaval 1981 Stefaan Vinck, verzette hemel en aarde om desnoods in eigen beheer of met de medewerking van De Prinsencaemere een extra oplage te laten drukken.
Maar hij ving bot bij de auteurs ...
De vereniging van de ex-prinsen wenste evenmin enig financieel risico te nemen."Antoine Van der Heyden:
"Samen met mezelf als collega ex-prins (1974) en Cyriel Temmerman, stadsmedewerker en columnist in het weekblad De Voorpost (‘Deir den bril van Seril’), besloten we als trio eensgezind om in de toekomst dan maar zelf de handen uit de mouwen te gaan steken door een vijfjaarlijks vervolgverhaal in elkaar te zetten en te publiceren.

Het documentatiecentrum werd opgericht in 1985 naar aanleiding van het verschijnen van een eerste publicatie: 'Het Aalsters Karnavalboek 1975-1985' dat het carnavalsrelaas van die afgelopen 10 jaar verhaalde.
Daarna werd het herhaald in een 5-jaarlijkse editie, waarvan we (in totaal) het negende boek verwachten tegen eind 2025 ..."


Publicaties
Antoine Van der Heyden:
"Verder brengt DAK op regelmatige tijdstippen thematische brochures uit.
Zo waren er ‘De 60 Stoeten van Aalst’ in 1988, ‘Prinsen van Aalst’ in 1992 en ‘Prinsen van Aalst II’ in 2022
-> zie foto hierboven & KLIK

Maar ook replica's van affiches, postkaarten, pins, .. behoren ondertussen tot ieders verzameling.
De fotoboekjes over de stoet zijn eveneens 'legendarisch' en verschijnen reeds tijdens de 'Optocht der Voil Janetten' op carnavalsdinsdag.
Binnen de 48u na de cavalcade koop je al een 'meesterwerk', voorzien van de Prijsuitreiking én beelden van alle groepen + een selectie Losse Groepen!

Verder hebben we onze jaarlijkse 'Nationale Fotowedstrijd Aalst Carnaval In Kleur', in 2023 was die toe aan de 25e editie!

Kortom, DAK brengt de geschiedenis van ons vastenavondfeest, bewaard voor het nageslacht en dat allemaal door een team van vrijwillige, tevens erg gemotiveerde mensen..."


Reeks 'Koppig Carnaval'


Presentatie 2e boek 'Koppig Cranaval' in 2018

Antoine Van der Heyden:
"Een eerste van drie unieke kijkboeken 'Koppig Carnaval' dat handelde over 'Gezichten, Expressies en Karikaturen', verscheen in 2013. -> KLIK
Vijf jaar later in 2018, brachten we 'deel 2' op de markt, met 'Grime En Kostumering' als onderwerp. -> KLIK

Dit jaar zijn we toe aan het derde deel: 'De Voil Ediesje' ...
Koppig Carnaval deel 3 bevat meerdere bijdragen over thema’s zoals: de 'soutien-gorge', het korset, de 'vezozje', de 'vellen frak', ...
Maar ook de 'Koesjkesmietinks', de 'laagladers' (en dat zijn niet zomaar kinderwagens), de diverse attributes die bij deze traditie horen, een Dafalgan, de rondgang, de piepstem, de 'Voil Janet tegenover de dragqueens', tot de 'love parades' ...

DAK wenst iedereen veel lol, binnenpretjes en bewondering met de sfeervolle, kleurrijke en bijzondere Oilsjterse Voil Janettenparade in Koppig Carnaval #3!"


Presentatie 1e boek 'Koppig Cranaval' in 2013
Antoine Van der Heyden:
"Voor dit unieke boek kun je NU je bestelling plaatsen!
Andermaal 152 pagina’s puur carnaval van de bovenste plank, afgedrukt in quadri (full color).
Het boek zal vanaf 2 december 2023 aan €35 te koop aangeboden worden bij diverse verkooppunten in Aalst.
Vooraf intekenen kan -> tot 26 november krijg je €5 korting door de storting van
€30 op het rekeningnummer van DAK vzw (vermeld duidelijk je naam):
BE76 9792 5925 1295

Ook van de vorige edities van 'Koppig Carnaval', zijn er nog een aantal boeken voorradig.
Voor wie de reeks nog niet volledig in zijn of haar bezit heeft, stelt het DAK een boekenpakket aan gunsttarief voor: €28 + €30 + €35 = €93; IN DE AANBIEDING VOOR €83 (een korting van 10 euro!)

Alle foto's opgenomen in de kunstfotoboeken van DAK stralen kunst, kleur, bewondering, gezelligheid, liefde en handvaardigheden uit in functie van Aalst Carnaval.
Wie het boek bestelde, nodigen we uit om naar de officiële voorstelling te komen op zaterdag 2 december 2023 om 14u30 in het Utopia Café.
Daar zal men het boek kort bespreken, houden we enkele speeches, is er een leuke ontmoeting met het DAK-team en dat alles bij een kleine drink (u kunt uw bestelde boek daar dus afhalen) ...

De eindejaarsfeesten komen er aan, WIJ hebben voor u hét ideale cadeau met dit 3e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - De Voil Ediesje'!

Met carnavaleske, 'koppige' groeten ...
Het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval' vzw."

Artikel: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia: KLIK
Foto's: ©Sören Delclef/©AjoinPedia, ©Team Carnavalaalstkoentje ,©DAK vzw & ©Spike Lionheart Wyndebank


Unieke Britse fotograaf: ©Spike Lionheart Wyndebank:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten