Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 20 november 2023

DAK (Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval) presenteert 3e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - De Voil Ediesje'

DAK brengt 3e Kunstfotoboek uit!

Het Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval heeft opvolger klaar voor 'Koppen en Karikaturen' & 'Kostuums en Grime'
DAK, het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval’, bestaat sinds 1985 als antwoord op de behoefte om carnaval in al zijn facetten te boek te zetten.

Iets wat een waardig vervolg was op het eerdere, énorm succesvolle boek 'Aalst Karnaval' van Jos Ghysens en Karel Baert, m.m.v. Alfons Singelijn en Frans Wauters.


Antoine Van der Heyden:
"Toen te Aalst in 1975 het boek ‘Aalst Karnaval’ van de drukpers liep, ontstond er bij de Aalsterse carnavalisten een stormloop naar het nieuwe hebbeding.
De auteurs groeven naar het ontstaan en de evolutie van de carnavalsbeleving in de Aalsterse contreien en het stoetenverhaal te Aalst vanaf 1923 tot 1975.
Het naslagwerk was in een mum van een tijd uitverkocht, maar een herdruk zat er niet onmiddellijk aan te komen.

Wijlen Prins Carnaval 1981 Stefaan Vinck, verzette hemel en aarde om desnoods in eigen beheer of met de medewerking van De Prinsencaemere een extra oplage te laten drukken.
Maar hij ving bot bij de auteurs ...
De vereniging van de ex-prinsen wenste evenmin enig financieel risico te nemen."Antoine Van der Heyden:
"Samen met mezelf als collega ex-prins (1974) en Cyriel Temmerman, stadsmedewerker en columnist in het weekblad De Voorpost (‘Deir den bril van Seril’), besloten we als trio eensgezind om in de toekomst dan maar zelf de handen uit de mouwen te gaan steken door een vijfjaarlijks vervolgverhaal in elkaar te zetten en te publiceren.

Het documentatiecentrum werd opgericht in 1985 naar aanleiding van het verschijnen van een eerste publicatie: 'Het Aalsters Karnavalboek 1975-1985' dat het carnavalsrelaas van die afgelopen 10 jaar verhaalde.
Daarna werd het herhaald in een 5-jaarlijkse editie, waarvan we (in totaal) het negende boek verwachten tegen eind 2025 ..."


Publicaties
Antoine Van der Heyden:
"Verder brengt DAK op regelmatige tijdstippen thematische brochures uit.
Zo waren er ‘De 60 Stoeten van Aalst’ in 1988, ‘Prinsen van Aalst’ in 1992 en ‘Prinsen van Aalst II’ in 2022
-> zie foto hierboven & KLIK

Maar ook replica's van affiches, postkaarten, pins, .. behoren ondertussen tot ieders verzameling.
De fotoboekjes over de stoet zijn eveneens 'legendarisch' en verschijnen reeds tijdens de 'Optocht der Voil Janetten' op carnavalsdinsdag.
Binnen de 48u na de cavalcade koop je al een 'meesterwerk', voorzien van de Prijsuitreiking én beelden van alle groepen + een selectie Losse Groepen!

Verder hebben we onze jaarlijkse 'Nationale Fotowedstrijd Aalst Carnaval In Kleur', in 2023 was die toe aan de 25e editie!

Kortom, DAK brengt de geschiedenis van ons vastenavondfeest, bewaard voor het nageslacht en dat allemaal door een team van vrijwillige, tevens erg gemotiveerde mensen..."


Reeks 'Koppig Carnaval'


Presentatie 2e boek 'Koppig Cranaval' in 2018

Antoine Van der Heyden:
"Een eerste van drie unieke kijkboeken 'Koppig Carnaval' dat handelde over 'Gezichten, Expressies en Karikaturen', verscheen in 2013. -> KLIK
Vijf jaar later in 2018, brachten we 'deel 2' op de markt, met 'Grime En Kostumering' als onderwerp. -> KLIK

Dit jaar zijn we toe aan het derde deel: 'De Voil Ediesje' ...
Koppig Carnaval deel 3 bevat meerdere bijdragen over thema’s zoals: de 'soutien-gorge', het korset, de 'vezozje', de 'vellen frak', ...
Maar ook de 'Koesjkesmietinks', de 'laagladers' (en dat zijn niet zomaar kinderwagens), de diverse attributes die bij deze traditie horen, een Dafalgan, de rondgang, de piepstem, de 'Voil Janet tegenover de dragqueens', tot de 'love parades' ...

DAK wenst iedereen veel lol, binnenpretjes en bewondering met de sfeervolle, kleurrijke en bijzondere Oilsjterse Voil Janettenparade in Koppig Carnaval #3!"


Presentatie 1e boek 'Koppig Cranaval' in 2013
Antoine Van der Heyden:
"Voor dit unieke boek kun je NU je bestelling plaatsen!
Andermaal 152 pagina’s puur carnaval van de bovenste plank, afgedrukt in quadri (full color).
Het boek zal vanaf 2 december 2023 aan €35 te koop aangeboden worden bij diverse verkooppunten in Aalst.
Vooraf intekenen kan -> tot 26 november krijg je €5 korting door de storting van
€30 op het rekeningnummer van DAK vzw (vermeld duidelijk je naam):
BE76 9792 5925 1295

Ook van de vorige edities van 'Koppig Carnaval', zijn er nog een aantal boeken voorradig.
Voor wie de reeks nog niet volledig in zijn of haar bezit heeft, stelt het DAK een boekenpakket aan gunsttarief voor: €28 + €30 + €35 = €93; IN DE AANBIEDING VOOR €83 (een korting van 10 euro!)

Alle foto's opgenomen in de kunstfotoboeken van DAK stralen kunst, kleur, bewondering, gezelligheid, liefde en handvaardigheden uit in functie van Aalst Carnaval.
Wie het boek bestelde, nodigen we uit om naar de officiële voorstelling te komen op zaterdag 2 december 2023 om 14u30 in het Utopia Café.
Daar zal men het boek kort bespreken, houden we enkele speeches, is er een leuke ontmoeting met het DAK-team en dat alles bij een kleine drink (u kunt uw bestelde boek daar dus afhalen) ...

De eindejaarsfeesten komen er aan, WIJ hebben voor u hét ideale cadeau met dit 3e Kunstfotoboek: 'Koppig Carnaval - De Voil Ediesje'!

Met carnavaleske, 'koppige' groeten ...
Het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval' vzw."

Artikel: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia: KLIK
Foto's: ©Sören Delclef/©AjoinPedia, ©Team Carnavalaalstkoentje ,©DAK vzw & ©Spike Lionheart Wyndebank


Unieke Britse fotograaf: ©Spike Lionheart Wyndebank:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten