Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 3 september 2021

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 53: AKV LossendeirDeVeirdeirDeir

TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze drieënvijftigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'Het Oilsjters Tribunool'

Interview met Stijn!
Stijn (woordvoerder):
"We moeten al goed in ons geheugen graven om de voorbereidingen van carnaval 2020 op te rakelen.
Het thema was vrij snel gekozen en goedgekeurd, na de hele polemiek rond de 'Jodenwagen' in 2019.
'Oilsjt moet Oilsjt blijven' was het uitgangspunt en we lachen met alles, ook met onszelf!

Tijdens de voorbereidingen zijn er wel wat discussiepunten geweest over ‘censuur’ in de stoet. Was de Jodenpop op onze wagen erover of niet?
Uiteindelijk werd alles uitgebalanceerd, maar hoewel 'onze' Joodse figuur geen haakneus had, zat hij wél onmiddellijk in het nieuws.
Het was spijtig dat de lange tenen en citroenen op de wagen niet werden gefilmd, of de priester, of de imam... Maar dan is de sensatie weg, of de 'nieuwswaarde'... "Stijn:
"Het was een duidelijk ouderwets LDVD-jaar, waarin we een typetje konden spelen, een rechter dus!
De uitbreiding van het liedje ‘Hey Joed’ dat de Foef op het Oilsjters Zangpalois bracht, paste perfect in ons thema en daarvan hebben we dankbaar gebruik gemaakt.

De opbouw zélf verliep uiteindelijk vrij vlotjes. Ik kan me wel nog voor de geest halen dat we het kostuum op tijd af hadden en we konden dopen (de dag voor carnaval) met een afgewerkte wagen.
Dan hebben we als groep goed gewerkt denk ik."Stijn:
"Tijdens carnaval liep alles zoals gepland.
Onze Vrouwe Justitia op de wagen mocht door het stormweer niet helemaal naar omhoog, maar ik vond dat de wind en regen op zich nog goed meevielen tijdens de stoet.
De combinatie van dans tussen de wagens en beweging op de wagen, maakt het geheel zoveel plezanter om naar te kijken.
Na de stoeten zijn we vooral een groep die 'kafeiken in en kafeiken oit' wil promoten.

We hebben geen pompier meer en doen alles te voet tijdens 'de daugen'. We maken een schema voor de groep waar je je mag aan houden, zonder verplichtingen.
Dit maakt dat er altijd wel iémand van LDVD op een bepaald uur in een bepaald café te vinden is. Tussendoor worden wat vaten van de groep (leeg)gedronken, zodanig dat we elkaar regelmatig terugvinden. Er zijn leden die zich tussen de pompiers begeven, anderen doen dit liever niet. Iedereen is vrij om 'zijn' carnaval te vieren naar eigen wens."Stijn:
"De uitslag was een bijzonder moment. Ook al was het niet de beste plaats die LDVD ooit behaald heeft (dit was in 2018, een 3e plaats), toch was de blijdschap minstens even groot. Een plaats in de subtop met humor in de stoet, het is weinigen gegeven (we werden knap 4e).
LDVD heeft nooit het doel gehad om voor de prijzen mee te spelen, maar dé appreciatie krijgen voor de maanden (denk)werk die je levert voor carnaval, dat voelt wel leuk aan."Stijn:
"De toekomst was lange tijd onzeker.
We hadden voor 2021 al plannen gemaakt om een leuke stoet te lopen (de hoop was er om een stoet op kleinere schaal te laten doorgaan), maar corona maakte élk alternatief voor ons carnavalsfeest onmogelijk. Ook merkten we op dat online vergaderen met een carnavalsgroep stroef verloopt... Er moeten discussies kunnen ontstaan en dat lukt niet via een schermpje.

Een deel van de praalwagens braken we al af en we willen tegen half september opnieuw kunnen opbouwen.
Belangrijk is hier natuurlijk dat de maatregelen toch verder versoepelen.
Het thema voor 2022 begint stilaan vorm te krijgen: we gaan voor een leuk, origineel concept. De plannen zijn groots, maar of ze allemaal gerealiseerd kunnen worden, moeten we nog nader bekijken."Stijn:
"We vliegen we er terug in!
Hopelijk kan de groep de carnavalloze periode achter zich laten, want hier en daar is het voor sommigen precies moeilijk om terug in gang te schieten.
We hebben, ondanks het ontbreken van grote evenementen, het laatste jaar toch 4 aanvragen van nieuwe kandidaat-leden mogen ontvangen.
Hierdoor blijven we met het aantal leden dat we vooropstellen (tussen 30 en 35).

We proberen de draad stilaan terug op te nemen en de voorbereidingen voor vastelauved 2022 te starten.
Hopelijk krijgen we een jaar zonder beperkingen en mét 'kafeikescarnaval'..."Stijn:
"Er zijn nog enkele evenementen gepland de volgende maanden.
Op zaterdag 11 en zondag 12 september presenteren we onze tapas, samen met het Utopiacafé.
Op zondag 26 september gaan we weer onze Oilsjtersen Achternoeng beleven! Oilsjterse artiesten op het podium naast de kantine van de carnavalswerkhallen én in een samenwerking met Steve De Backer (carnavalsbeurs 2021). En kort na nieuwjaar hopen we ons jaarlijks eetfestijn te kunnen organiseren.

Groeten van LDVD, of volledig geschreven: AKV LossendeirDeVeirdeirDeir!"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV LossendeirDeVeirdeirDeir

Foto's: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckegehem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever & ©Carnavalaalstkoentje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten