Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 21 augustus 2018

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik Jaargang 5, 2018-2019 - Aflevering 56: AKV Krejeis


TERUGBLIK / VOORUITBLIK!

In deze zesenvijftigste aflevering van het vijfde seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Carnavalaalstkoentje contacteerde (opnieuw) de groepen, of kreeg spontaan al de medewerking!


Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op Carnaval 2018?
2) Een blik op de toekomst... ...2019?


'...EN BRENGT EIR ZAKSKEN MEE!!!'Interview met Nils Picqueur

Nils:
"Ja, we waren verrast met die 1e plaats!
Je ziet aan de bordjes dat we met iedereen rekening hielden hé, en moest het nog iemand anders worden, hadden we de mogelijkheid om die groep zijn bordje te laten drukken op het allerlaatste moment... Carnaval is kameraadschap, zelfs al is de uitslag een 'competitie'..."Nils:
"Onze voorbereiding? Die begint altijd vroeg...
Ik moet eigenlijk eerst wat afkicken: met carnaval 'alles geven' en daarna toch liefst even rust...
Maar ja, een 3 weken na carnaval op de eerste vergadering, kwam er al een idee naar voren 'Kleinen, weir emmen een thema'.
Bij ons heeft iedereen zijn talenten en omdat we geloven dat je je steentje kunt bijdragen, hebben we 'denktanken / werkgroepen', die samen dan het geheel vormen: wagen, kostuum, muziek, ... Want een thema op tafel is enkel de 'basis': wat hebben we nodig? Licht? A-B-C (elk deel van de stoet heeft zijn specifieke aanpak)? Welke mogelijkheden zijn er voorhanden? Wat kunnen we doen om van 'op papier' een goed thema, ook in het écht iets te realiseren?"Nils:
"Sommige zaken liggen jaren in een schuif te rijpen, tot ze plots opduiken en dan is het 'nu de moment'.
Een thema op tafel met het onderwerp 'reklamstoet', staat de ganse groep daar wel achter?
Maar het leek ons een goed idee. En hoe meer we erover nadachten, hoe meer er uitwerkingen naar boven kwamen.
Bevestigen na een jaar dat we wonnen, met een melancholisch thema over Paroi, Guyken, de brand en alle getroffenen, symbolisch en letterlijk 'in de bloemetjes gezet'...
Om dat te evenaren, nee, daar rekenden we niet op.

En daarbij, dat was op zich eens iets anders, maar atypisch Krejeis.
Wij moeten het vaak hebben van de 'verrassing', het gedurfde. Zowel vroeger als in de recente geschiedenis: de rollercoaster met geen énkele pop, de GoMiJo met een campagne op voorhand (het bezoek aan al die eetfestijnen), ...
En op zich laten we nooit iets over een plaats vallen, komt niet over onze lippen. Al is onze ambitie wel de TOP 5.
In de A, de B, de C... Maakt niet uit. Vaak is het dan eerder top 3, maar nogmaals, wij bepalen die plaats niet.
Wat TELT is dat we de mensen iets nieuws brengen, iets wat nog niet in de stoet was en waar we zelf in de eerste plaats plezier aan beleven."Nils:
"30 jaar Krejeis: ook dat moest op één of andere manier verwerkt worden.
De beleving (want dat is het) van die reclamestoet én onze jubilee, zonder dat het ontbreekt aan het ludieke.
Hoe combineer je dat? Wel, de vraag was: wie heeft die 'reklamstoet' nog zelf meegemaakt? Ik dus, uit een brouwersfamilie... 7 of 8 jaar en dan Rodenbach-bier uitdelen aan het publiek.
Dus moesten we uitgooien en liefst genoeg gerief voor 2 stoeten.

22.000 gadgets werden het: deels gekregen, deels ook aangekocht.
Met het gevoel dat veiligheid belangrijk was: liefst geen ongevallen... Kindjes die springen net voor onze wagens, liever niet.
Dus 10 extra begeleiders meer voorzien en dan concluderen... dat niet die kindjes, maar vaak de ouders of andere volwassenen risico's namen om iets te vangen. Dat was toch wel schrikken.
Pure nostalgie en ook de (overgebleven) sponsors van toen wisten dat we eigenlijk 'onbetaalbare' reclame maakten en bedankten ons spontaan met wat extra's of bakken bier. Alhoewel we op zich uiteraard al die 'namen' van toen veranderd hadden."Nils:
"De aanzet van ons thema was ons eetfestijn: toen stelden we 30 jaar Krejeis voor met een mini tentoonstelling van onze kostuums en kregen de mensen 'eir zaksken mei'!
Alle 29 kostuums vanonder het stof en dat verwerken in het 30e? Stoute droom, maar ergens een extra uitdaging.

De gebroeders Biebaut hadden nog kostuums van de beginjaren van Krjejeis en die hebben de tentoonstelling op het eetfestijn helpen uitwerken. En op basis van die kostuums hebben we alle stoffen van de afgelopen 30 jaar verwerkt in dit éne, unieke kostuum!

In mei 2017 begonnen we met dat alles 'vanonder het stof' te halen en te verknippen in stukjes van 10 op 10 centimeter.
'Stekezot', te vergelijken met onze 'stukjes spiegeltjes' in 2011.
Titanenwerk en 14.000 reepjes later, werden die uiteindelijk omgetoverd tot prachtige details voor onze kostuums.
En of we er trots op waren!"Nils:
"Patronen maken en koppen snijden, da's niet onze specialiteit, maar al de rest...
80 tot 90% van al het werk doen we zelf. Iedereen helpt mee en als je ziet hoe we ons uiterste best doen. Het vraagt veel inzet, dat wel.
Toen andere groepen op bezoek kwamen, lieten ze ons merken dat ze ergens ons als favoriet zagen. Vreemd vonden we, want zij zaten vaak in de B of de C en ja, dan begin je toch te denken dat je niet mag zweven. Iedereen met de voetjes op de grond.
Want er waren veel taken, tot het laatste moment en dan moet alles nog lukken ook..."
Nils:
"Maandagavond... spanning in de Flora: plots opnieuw win je! Na 2011 en 2017, terug reeds in 2018!
Dat geeft zo'n kick, zo'n appreciatie, zoveel dank aan iedereen die dat mogelijk maakte.
Bij Middelgroot gaat het niet om 'wagen' of 'kostuum', nee, bij Middelgroot moet 'alles' kloppen, het ligt dicht bij elkaar. Het niveau is hoog en je moet je groep als het ware samen kunnen houden op een positieve manier.

Daarom ook dat we op onze hoede zijn: niemand heeft een glazen bol...
Worden wij ooit grote groep? Geen idee. De toekomst moet zichzelf uitwijzen.
Voorlopig voelen we ons nog het beste bij Middel, ook al omdat we nu al vele jaren weten hoe we als doel (en resultaat) die top 5 kunnen (proberen te) halen.
Elke categorie heeft zijn eigenheid!
Het liefst willen we elk jaar horen van 'kijk, Krejeis is daar!!'
Dan weten we dat het goed zit. Ik moet ook nooit zeggen van 'lachen' aan mijn leden, ze gaan zo op in hun rol, dat alles spontaan tot een lach komt en ook het publiek voelt dat onmiddellijk aan."Nils:
"Onze carnavalsnachten zijn een combinatie van de pompier en onze lokalen.
Zeker in 't Paviljoen komen we graag, maar niks 'moet' en ook dat vieren verloopt vanzelf.
Bij ons dan de jeugd wat meer rond de pompier en de 'ervaren aakes' meer op café, maar geregeld een mix van beiden.
Carnaval moet plezant zijn voor iedereen, met ook respect voor iedereen.
Want als je met 50, 60 leden bent, willen we graag toch dat ze nadien tevreden zijn over hun carnaval.

Tradities bij ons? Ja, ik bak al 9 jaar de dinsdagmorgen van carnaval spek me eieren aan de pompier op 't Statieplein en nog de dinsdag maken we spaghetti.
Ik denk dat élke groep wel zijn 'speciallekes' heeft, wij ook dus. Maar meer zeg ik niet. Iedere groep heeft zo ook zijn 'vastelauvedgeheimen'...

Krejeis blijft Krejeis: we kennen veel mensen, we zijn overal welkom....
En als we kunnen helpen, dan doen we dat. Dat mag onze grootste 'concurrent' zijn, maar zeg zelf: de dag dat we écht 'concurrenten' zijn, die dag is het gedaan met Oilsjt Carnaval.
Al hoop ik dat iedereen eens goed nadenkt waar we naartoe gaan. Een stoet vol praal en pracht? Of een Oilsjterse stoet met mooie wagens, mooie kostuums, maar alles in één geheel, met een 'doel': iets brengen wat origineel, creatief, humoristisch is en als het kan een beetje Oilsjterse spirit. Enkel zo kan het blijven bestaan!"


2019


Nils:
"2019? Ook nu hadden we vrij snel na carnaval al een idee wat voor ons mogelijk was. Eind augustus is het prototype af van ons kostuum, we hebben de tekeningen van de wagen, maar ze zijn nog niet ingekleurd.
Of ik iets wil zeggen? Wel, 't zal weer 'typisch Krejeis' zijn.
Meer voeg ik er niet aan toe.

Of toch, nog één ding: na het énorme succes van ons eetfestijn, wat élk jaar een grote beleving moet zijn voor al onze 'gasten' die komen eten, willen we jullie opnieuw warm maken hiervoor!
Het is een succesverhaal waar we jaarlijks hard naartoe werken.
Vergt veel van onze leden, maar het resultaat mag er wezen.
Hadden we vorig jaar nog De Flora en een magnifiek en sfeervol ingerichte zaal, dan gaan we dit jaar opnieuw 'uitpakken'!
Een superlocatie in Oilsjt, lekker eten in een gezellige decor.
Krejeis? Binnenkort meer!

Met de groeten van AKV Krejeis..."Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV Krejeis

• Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Baloe De Waele, ©AKV Krejeis & ©Nils Picqueur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten