Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 26 september 2019

Aalst Carnaval 2020 - De drie meest duurzame praalwagens vallen opnieuw in de prijzen


Winnaar 2018 & 2019: middelgrote groep Minder Es Miër

NIEUWE FORMULE VOOR DERDE EDITIE

Duurzaamheid belonen!

De stad Aalst en haar 'dienst milieu & natuur', organiseren een wedstrijd om de meest duurzame praalwagens uit de carnavalsstoet te belonen.

Er zijn drie waardebonnen te winnen van €500.
Die bonnen kan men gebruiken bij een lokale handelaar naar keuze, maar énkel voor de aankoop van duurzame materialen (ecologische verf, LED-verlichting,…).

In tegenstelling tot de vorige edities, worden de waardebonnen toegekend los van de categorie (klein, middelgroot en groot) waartoe de carnavalsgroep behoort.
Met andere woorden, de drie meest duurzame praalwagens, vallen in 2020 in de prijzen.Gunnar (voorzitter Minder Es Miër):
"Aangezien dieselmotoren GEEN gebruik maken van ontstekingskaarsen ook gekend als 'bougies', leek het voor ons een voor de hand liggend thema in 2019 om iedereen die het zou interesseren even bij te scholen! Niet alleen een thema, ook in het écht...

Hieronder de 'evolutie' van een motor, foto daaronder zie je het elektrische deel en tenslotte in elkaar gezet als diesel én in een frame gemonteerd
We hebben onze benzinemotoren dus zelf omgebouwd naar dieselmotoren
Een groot en duur(zaam) werk, maar noodzakelijk om te mogen deelnemen aan de stoet(en)."


De originele Benzinemotoren:


Het ombouwen van motoren:


De omgebouwde Dieselmotor:
 

DEELNAME BEVESTIGEN

Om deel te nemen én in aanmerking te komen voor een waardebon volstaat het om je deelname via e-mail te bevestigen vóór 1 november 2019.

Dit jaar legt de stad immers ook twee plaatsbezoeken af. Zo kan dit bezoek vóór 1 januari 2020 worden ingepland. Een mail met de naam van de carnavalsgroep volstaat.
Verder is er het invulformulier dat ingevuld terug moet gestuurd worden.

Deze info / deelnameformulier... kun je terugvinden op deze pagina van de stad Aalst


Winnaar 2018 & 2019: grote groep Schiefregt'Oever


KLIMAATNEUTRALER CARNAVAL

Met deze nieuwe prijs, die voor het eerst tijdens carnaval 2018 in het leven werd geroepen, wil men de duurzaamheid van carnaval verbeteren.

Aan de hand van een dossier kunnen carnavalsgroepen aantonen op welke duurzame manier zij te werk gaan bij het bouwen van hun praalwagens. Er wordt gekeken naar twee grote thema’s, namelijk energie en gebruik van materialen.

Er wordt uitgezocht of o.a. de rekentool voor de dimensionering van de generator wordt gebruikt en toegepast, LED als verlichting een plaats kreeg op de praalwagen en welke duurzame materialen werden gebruikt.

De stad Aalst streeft immers naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Dit wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen meer worden uitgestoten op haar grondgebied. Een zeer ambitieus doel, maar zeker haalbaar.

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageerde de stad zich bovendien om tegen 2020 al minstens 20% minder CO2 uit te stoten (t.o.v. referentiejaar 2011).

Om deze doelstelling te behalen, werd in samenwerking met Zero Emission Solutions een klimaatplan en -actieplan uitgewerkt. Een van de talrijke acties uit dit actieplan is het inzetten op ‘een duurzaam carnaval’.

De bekendmaking van de winnaars gebeurt tijdens de officiële prijsuitreiking op maandag 24 februari 2020.


Winnaar 2019: kleine groep De Zwisjelmoizen


WINNAARS VORIGE EDITIES

In 2018 vielen 4 groepen in de prijzen, in 2019 waren dat er 3

De winnaars waren in 2018 Schiefregt'Oever bij de grote groepen, Minder Es Miër als middelgrote groep en een ex-aequo tussen de kleine groepen Om en Vedrom, en Kompasje.

In 2019 verlengden Schiefregt'Oever en Minder Es Miër hun titel. Minder Es Miër won (met een thema over... dieselgeneratoren) bovendien nog de Groen-prijs ook!
Bij de kleine groepen bleken De Zwisjelmoizen de beste.


Recyclage: koppen te koop!


AANGEPASTE WEDSTRIJD

Voor 2020 is de formule dus aangepast... 

De winnaars zijn de 3 beste 'dossiers', getoetst aan de praktijk én 2 plaatsbezoeken.
Dus kunnen evengoed meerdere grote-, middelgrote- of kleine groepen winnen. De categorie speelt voortaan géén rol meer...

Eén van de praktische toepassingen die eveneens positieve aandacht krijgt, is los van de prijzen, de onderlinge verkoop van koppen en wagenonderdelen... Het bespaart op kosten, zorgt voor minder afval en brengt zelfs nog een extraatje op.
Via de jaarlijkse carnavalsbeurs, maar ook op andere momenten gedurende het jaar, verkopen Aalsterse groepen wagens en kostuums die andere stoeten sieren... tot in het buitenland!

Aalst wil dan ook verder werken aan een duurzaam carnaval.
Met het project rond de 'Duurzaamheidsprijs', wil Stad Aalst op zoek gaan naar innovatieve technieken en/of strategieën om de weg naar een duurzaam, circulair carnaval in te slaan.
Een zeer ambitieuze doelstelling die inspanningen vraagt van zowel de stad zelf als van de carnavalsgroepen.

De carnavalsgroepen worden in de aanloop naar carnaval, dan ook terug opgeroepen om hun praalwagens zo duurzaam mogelijk te gaan bouwen.
Wie weet winnen ze zo
€500 extra...

Lotjonslos 2019: 3 elektrische trekkers, een testproject rond milieuvriendelijke carnavalswagens...


Kurt (voorzitter Lotjonslos):
"Die elektrische aandrijving i.s.m. de stad Aalst? 
Daarover deden de wildste cowboyverhalen de ronde.
Feit is: we waagden ons op 'onbekend terrein' en niet iedereen stond er vanaf dag 1 achter.


Het was ook niet eenvoudig die trekkers in te bouwen. Dat was compleet nieuw voor ons, maar uiteindelijk 0,0 problemen gehad.
Perfect experiment, 'positief en zeer geslaagd' op ons evaluatieblad ingevuld.
Of we dit herhalen? Hangt af van de kostprijs.


Recyclage: deze olifant werd 6e bij De Matotten 2018 en 7e bij Zwisj 2019... Krijgt hij een 3e kans? Richtprijs? €500


Bron: stad Aalst / eigen berichtverwerking
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje

Recyclage: deze Dozje-pop vond een koper!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten