Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

woensdag 1 september 2021

Aalst Carnaval - De Academie voor Carnavalskunsten gaat van start met een vernieuwd gamma aan cursussen voor jong en oud!

'Lampekap' in foam? Ook jij kunt die opzetten na de les bij Hans!

ACADEMIE VOOR CARNAVALSKUNSTEN

Van koppen snijden tot roiteklasjen en een cursus Oilsjterse spellink: de Academie voor Carnavalskunsten opent opnieuw de deuren.

De Academie voor Carnavalskunsten in Aalst levert al enkele jaren ambachtslieden af die hun kunnen bewijzen in een carnavalsvereniging of als individuele carnavalist. In september gaat de carnavalsacademie opnieuw van start met een breed gamma aan cursussen. Het aanbod wordt ook gevoelig uitgebreid met lezingen en workshops.

Inschrijven voor één of meerdere activiteiten van de Academie voor Carnavalskunsten kan vanaf 1 september om 10 uur via DEZE LINK.


We proberen enkele cursussen op te volgen en er reportages over te brengen!
4 verftechnieken aanleren? Volg deze praktische cursus bij Gert!

Aalst Carnaval, dat is pure ambacht: koppen snijden, wagens bouwen, kostuums maken, ruiten beschilderen...

Daarin zijn onze carnavalisten de absolute top.

Om deze kennis en kunde aan de jongere generaties door te geven, werd de Academie voor Carnavalskunsten opgericht. En die Academie trekt niet enkel Aalsterse carnavalsgroepen aan, maar ook carnavalisten uit andere steden en gemeenten, net als individuele creatievelingen.

Om ook de erfgoedwaarde van carnaval te onderstrepen, wordt de Academie nu ook uitgebreid met een reeks lezingen over de geschiedenis van carnaval.
Ook dames leren koppen snijden bij Gert!

DE PRAKTIJK

Steek je handen uit de mouwen tijdens de cursussen en workshops!

Op de Pupillensite leer je hoe je koppen uit piepschuim maakt. Er zijn verschillende lesniveaus, afhankelijk van je ervaring.
In de cursus verftechnieken leer je vervolgens hoe je die koppen en de rest van de wagen laat schitteren dankzij enkele specifieke effecten zoals marmer-, patineer- of bronstechniek.

Inge leert je 'Roiteklasjen'!

Wil je alle aspecten van het carnavalsschilderen onder de knie krijgen? Probeer dan zeker ook het roiteklasjen eens uit.

Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen, en ook voor leerkrachten is er een aparte opleiding, zodat ze hun klas een likje carnavalsverf kunnen geven.

Ook voor wie zich wil specialiseren in kostuums biedt de Academie voor Carnavalskunsten de nodige lesmomenten aan: zo leer je in enkele sessies kostuums maken voor kinderen, of creëer je in een andere cursus hoeden en / of pruiken maken met foam. Aanvullend zijn er ook twee lezingen over de evolutie en het maken van carnavalskostuums.
Jan Moens en Jan Louies: 'meesters' in het Oilsjters!

DE THEORIE

Kom alles te weten over de carnavalstradities!

Heb je je altijd al afgevraagd waarom je 'Oilsjt' schrijft, en niet 'Olsjt', ook al bestaat er geen officiële spelling voor ons Aalsters dialect?
In drie lessen geven Jan Louies en Jan Moens je een spoedcursus 'Oilsjterse spellink vèr karnavalisten'.


Aalst Carnaval is een uniek stukje immaterieel erfgoed met een bijzonder rijke traditie.

Ons volksfeest wordt door velen op handen gedragen, maar werd de laatste jaren ook bekritiseerd.
Tijd dus om stil te staan bij de geschiedenis van carnaval, bij de gewoonten en tradities en hoe carnaval de laatste eeuw evolueerde.
Gedurende vier avonden nemen Jan Louies en Jan Moens ons mee naar de wondere wereld van carnaval vroeger en nu, in Aalst en daarbuiten. Zo kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van carnaval, de evolutie van de carnavalsstoet, het bonte gezelschap feestvierders en alle carnavalstradities. Was er altijd al een foor? En hoe zagen de ajuinworp, carnavalsraadszitting en popverbranding het levenslicht?

Popverbranding 2020 met Prinsj Yvan

Wil je je inschrijven voor één of meerdere cursussen en lezingen?

Je vindt het volledige programma en alle praktische informatie per cursus op de website aalstcarnaval.be
Vanaf 1 september (10 uur) kun je via die weg ook inschrijven.


Maar je kunt ook een brochure afhalen op de verschillende stadslocaties en in de carnavalswerkhallen.

De Academie voor Carnavalskunsten is een initiatief van de stad Aalst en Erfgoedcel Denderland, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.
Ook carnavalisten uit Halle vonden de weg naar onze academie!

Een overzicht van het volledige academie-aanbod (met de LINK naar alle info!):

• Koppen snijden uit piepschuim (workshopreeks): beginners, niveau 1 & 2, niveau 3, niveau 4
Verftechnieken (workshopreeks)
Hoeden en pruiken maken uit foam (workshopreeks)
Oilsjterse spelling ver karnavalisten (lessenreeks)
• Textiel en kostuums: een carnavalskostuum maken voor kinderen van A tot Z (workshop)
• Textiel en kostuums: hoe maak ik een carnavalskostuum (tips & tricks)
• Textiel en kostuums: de kostuums van carnaval (lezing)
• Roiteklasjen voor volwassenen, groep 1 & groep 2 (workshop)
• Roiteklasjen voor leerkrachten (workshop)
• Roiteklasjen voor kinderen, groep 1 & groep 2 (workshop)
• Het ontstaan van carnaval, De Aalsterse carnavalsstoet, De feestvierders van carnaval, Carnavalstradities (lezingen)

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje, Perstekst: Stad Aalst of online

Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje, ©Hans Vanquathem & ©Inge Claessens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten