Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 31 mei 2021

Aalst Carnaval 2022 - 'Normale Driedaagse' is streefdoel van carnavalisten én stadsbestuur!

Het College van Burgemeester en Schepenen zet het licht op groen!

Normale carnavalsdriedaagse komt in beeld!

Burgemeester én Carnavalist tot in de Kist vzw engageren zich voor een positieve samenwerking!
Een eerste stap was een vergadering met de burgemeester, de voorzitter van het Feestcomité, de dienst Cultuur (Evenementen), Prins Carnaval Yvan, Vincent Delforge, afgevaardigden van de winnaars (kleine, middelgrote en grote groepen 2019 & 2020) en de vzw Carnavalist tot in de Kist, op vrijdag 28 mei 2021.

De tweede stap werden de beslissingen van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) op maandag 31 mei.
Maar de conclusie mag duidelijk zijn: Aalst wil niks liever dan een 'normale carnavalsdriedaagse' in 2022 op 27 en 28 februari en 1 maart.
Met als enige onzekerheid de verdere evolutie én (hopelijk) afbouw van de coronamaatregelen.
Werkhallen

De hallen zullen, als alles blijft verlopen zoals voorspeld, opnieuw openen vanaf woensdag 9 juni en dit als volgt:
- Open op woensdag en vrijdag van 17 tot 22 uur.
- Maximum 5 personen per groep aanwezig, ongeacht categorie van de groep!
- Maximum aantal personen die tegelijk aanwezig kunnen zijn bedraagt dan 40 per hal en 280 op het terrein.
- Mondmasker dragen is verplicht!
- Poorten moeten openstaan (ventilatie).
- Afstandsregels zo goed mogelijk respecteren.

• Er zullen controles komen op het naleven van de regels en het is wel degelijk de bedoeling dat de mensen die naar de hallen komen dit doen om te werken aan de wagens en niet enkel als sociale bijeenkomst.
• Er is geen rotatie meer tussen even en oneven poortnummers, dus alle groepen zullen zowel op woensdag als vrijdag kunnen werken.
• Voorlopig is er nog geen opening toegelaten tijdens het weekend of na 22 uur, dit zal meegenomen worden bij verdere versoepelingen. Deze zullen meer dan waarschijnlijk ten gepaste tijden plaatsvinden, maar dit is afhankelijk van de beslissing op regeringsniveau. Voorlopig werd de regeling goedgekeurd tot 14 augustus.
• Extra occasionele opening is afhankelijk van bijkomende activiteiten (bijvoorbeeld de deelname van groepen aan het bloemencorso van Blankenberge).
• De stad voorziet afvalcontainers op de daarvoor voorziene plaatsen én in de nabijheid van hallen 11 en 12. Indien nodig zullen deze op donderdag worden geledigd, zodat er nieuwe / lege containers ter beschikking staan op vrijdag.

Carnaval

De algemene vraag was hoe carnaval er volgens iedereen zou moeten uitzien, met competitie, met beperkingen, etc...

Voor het CBS en (na een rondvraag onder de aanwezigen op de vergadering van 28 mei) het overgrote deel van de carnavalisten, was de insteek om met zijn allen toe te werken naar een normale stoet, mét competitiegedeelte en zonder beperkingen.

Een eenmalige aanpassing van de lengte van de praalwagens overwegen, is een complexe zaak.
Men rekent bij de carnavalisten én het CBS op de creativiteit van de Aalstenaars...

Carnavalisten zijn meesters in het ‘aanpakken’ van de regels naar lengte en breedte van hun wagens en dus is het voor de vlotheid van de stoet enorm belangrijk dat de geldende regels worden gerespecteerd.

Prinsverkiezing

Een hoogtepunt is de verkiezing van Prins Carnaval!

Het is onduidelijk of de Florahallen beschikbaar zullen zijn voor de Prinsverkiezing (en de Prijsuitreiking), maar Burgemeester D'Haese is met dit dossier bezig en van zodra er uitsluitsel is hierover, zal hij de nodige communicatie doen.

Vrijdag werd ook de vraag gesteld of de SMS-voting nog nodig is, aangezien vrijwel alle kandidaten dit aantal SMS-stemmen haalt en dit enkel nog de kandidaten en de stemmende carnavalisten op kosten jaagt, zonder een echte meerwaarde te zijn.
Zo moet er worden nagedacht over een eventueel alternatief, om toch de inbreng van de carnavalisten in het eindresultaat te vrijwaren.
Dit was een belangrijk punt van Prinsj Yvan. Hij wil dat de carnavalist ook in de toekomst participatie krijgt in het kiezen van 'zijn Prinsj'.
De steeds moeilijke 'toegangskaartenkwestie' kwam vrijdag opnieuw ter sprake. Men wil onderzoeken of er andere verdeelsleutels voorhanden zijn
.
Volksfeest

Burgemeester streeft naar topeditie!

Burgemeester D'Haese benadrukte dat Carnaval Aalst 2020 het laatste volksfeest van groot kaliber was dat doorging vóór deze pandemie.
Carnaval Aalst 2022 zal het eerste volksfeest worden ná de pandemie. Dat het een TOPPER moet zijn is een feit, zodat de Aalstenaars nog eens aan iedereen in de wereld hun creativiteit kunnen tonen.
'Met Carnaval iedereen uit zijn kot!'

Met een zeer constructieve en positieve vergadering op vrijdag en de beslissingen van het CBS op maandag, werd er 'groen licht' gegeven aan Aalst Carnaval 2022.
Maar toch moet iederéén uiteraard weten dat ook carnavalisten nog steeds voor een groot deel afhankelijk zullen zijn van de verdere gang van zaken binnen het hele covidverhaal.
Het besef dat dit feest onmisbaar is in het Aalsterse DNA, werd méér dan ooit duidelijk nadat we in 2021 geen carnaval konden vieren...
Iedereen hoopt dan ook op een grandioze carnavalsdriedaagse!Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. CTIDK (persbericht) en via Burgemeester Christoph D'Haese (persbericht)

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Patrick De Boeck & ©Bjorn Van Ryckegehem


Geen opmerkingen:

Een reactie posten