Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 24 februari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Prachtige 92e carnavalsstoet / veiligheidsdiensten staan paraat!


80.000 TOESCHOUWERS

De 92ste zondagsstoet startte pas om 14 uur op het Statieplein en de laatste groep verliet de Grote Markt om 22u05. 

Dit is exact even laat als in 2019. Maar de stoet vertrok dit jaar, door het stormweer, pas een uur later.


De belangstelling was opnieuw groot, niet minder dan 80.000 toeschouwers werden getrakteerd op een kleurrijk spektakel.

De (inter)nationale mediabelangstelling was énorm. Afwachten of er dit jaar bevolkingsgroepen, waar ook ter wereld, zich gediscrimineerd gaan voelen (zonder de juiste context te begrijpen...).


Alle stoetfilmpjes bekijken (per groep apart!) KLIK

WAAIER AAN THEMA'S


Traditiegetrouw werd de lokale, nationale en internationale actualiteit op de korrel genomen door zowel de vaste, als de losse groepen.

Het koningshuis werd niet gespaard. Koning Albert en zijn 'scheve schaats'-dochter Delphine inspireerden de losse groepen tot subtiele persiflages... 

Andere thema's die het opvallend goed deden: de 2e comeback van Kim (P)(C)lijsters, de bosbranden in Australië en de breuk met UNESCO.
Ook professor Coolsaet kreeg het hard te verduren, net als 1e schepen (zonder bevoegdheden) Ilse Uyttersprot...Voor nationale politiek bleken De Zwisjelmoizen dé hoogvliegers met 'België gestript, de keinink Flipt'...

Het Vlaams Belang was inspiratiebron bij De Lodderoeigen en Tisj

De Brexit van Lotjonslos kruidde het Europese politieke toneel.

Naast diverse schade door rukwinden tijdens de vorming, kreeg vooral Gratietanders pech te verduren.
De wagen met hun eyecatcher, uitbater David van 'frituur Sjik', brak al af bij het verlaten van hun hangar.


De vete met Dendermonde kwam meermaals aan bod, net als (vele) muziekgerelateerde onderwerpen.

Oilsjt op zijn best! 

De maandagstoet zal dit jaar méér dan een formaliteit worden.
Groepen mogen dan wel in vol ornaat op de wagens staan en ook de mechanieken kunnen gebruikt worden. Iets wat op zondag, ten gevolge van de rukwinden, niet kon of mocht...


Bedankt aan alle carnavalisten voor zoveel moois!

VEILIGHEID & PREVENTIE


Ook tijdens deze carnaval gaan de WHISKY-ploegen op pad.

Politieagenten voeren verkleed controles uit, dit om handelaars op te sporen die, ondanks het verbod, toch sterke drank verkopen aan minderjarigen.
Om corrigerend op te treden bij jongeren, die in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn, verwittigd men ook de ouders. De WHISKY-ploegen van de Lokale Politie Aalst hebben zondagnamiddag 9 minderjarigen aangetroffen in het bezit van alcohol. 4 van hen waren jonger dan 16 jaar.

Op carnavalszondag werden 36 brandweermannen, 36 medewerkers in de hulpposten, 7 ziekenwagens, 250 politiemensen en een 70 beroepskrachten van de diensten Facility en Onderhoud openbaar domein ingezet.
Tijdens de 1e carnavalsnacht worden 25 brandweermannen, 54 medewerkers in de hulpposten, 5 ziekenwagens en 75 politiemensen ingezet.

Gedurende de nacht nemen de carnavalspompiers de pleinen over. Zowel het Vredeplein, als de Grote Markt vormen zo het hart van de feestzone .


Sfeerbeelden 92e stoet:


Reportage & Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©Bjorn Van Ryckeghem
Perstekst: Stad Aalst + eigen berichtgeving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten