Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zondag 1 december 2019

Aalst Carnaval - Aalst stapt zélf uit UNESCO!


'EER AAN ONSZELF HOUDEN'

'Satire' en 'Humor' mogen nooit uit hun context getrokken worden!

Sinds 16 november 2010 is Aalst Carnaval erkend als immaterieel WERELDERFGOED van Unesco!

Deze Representatieve Lijst wordt samengesteld op basis van de Unesco Conventie van 2003 voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed.
Deze conventie is onder meer een aanvulling en een antwoord op de Unesco-conventie van 1972 over monumenten en landschappen die vooral bekend is voor zijn lijst van het werelderfgoed. Daarop staan o.a. de belforten en begijnhoven in Vlaanderen.


De conventie 2003 gaat vooral over tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen, dus niet-tastbaar of immaterieel erfgoed.
Vlaanderen spreekt in dat verband over de “volkscultuur”. De conventie van 2003 wil in de eerste plaats culturele diversiteit in de wereld vrijwaren en in beeld brengen, en ook ontwikkelingslanden helpen om die vormen van cultuur te beschermen. Het maakt de hele wereld bewust van het belang van deze vorm van erfgoed.


Op 26 november 2010 werd deze erkenning uitgebreid gevierd met een Volksfeest!VERGROOTGLAS

Maar sinds die erkenning werd Aalst Carnaval opgevat als 'zoekwerk naar controversiële onderwerpen'...

Dat merkte men aan (inter)nationale persaandacht, die wat graag de meest extreme thema's totaal verkeerd uitvergrootte...
Onder meer Eftepie kreeg in 2013 met hun 'Deportausje van Franstooligen' al flink wat kritiek te verwerken... Iets wat voor sommigen compleet foutief werd opgevat. Men legde de link naar een gevoelige geschiedenis rond taalstrijd en de controverse groeide.


Zeker wanneer dit zelfs in de Franstalige media, zonder veel duiding de cover haalde...


Als ook De Droeve Apostelen in 2018 een vlag op hun tank zetten, die nogal 'in the picture' bleef hangen, leek het eerder een kwestie van tijd wanneer men de anarchie en spitsvondige en typische Aalsterse humor zou beginnen afschilderen als 'aanstootgevend'...


DE VISMOOIL'N

Tijdens de zondagse carnavalsstoet van 3 maart 2019 bleek het AKV De Vismooil'n te zijn, dat het potje deed overkoken...

Net op het ogenblik dat de commerciële zender VTM op de Grote Markt aan live-verslaggeving deed, reden De Vismooil'n op de achtergrond voorbij...

Een woordje uitleg over hun onderwerp 'E Sabbatjoor'?

AKV De Vismooil'n:
"Simpel: we nemen een 'Sabbatjoor'.
24 joor AKV De Vismooil'n, da's zo precies een jaar van 'geduld' hebben...
Toen zaten we daar samen met de groep op een vergadering: te zuchten, te puffen en vooral... te tellen!
De penningmeester met grijs haar: 'alles is duur geworden hé: als we in 2019 buiten komen, is er niks meer over voor noste joor'.
Dus ja... Werd stillekes. Tot er ne slimmen zei 'lotj ons e sabbatjoor pakken' en dat is 't. Zo simpel..."


❤️ Sjalomekes sjoekes en schattekes, eje e gatjen in a hand in den B est groepskasken leeg in de C. Om e cengsken te sporen ver noste joor, pakken weir e sabbatjoor.
Kijkt toidens de stoet allemmool isj nor ons kloizekes tein ziede dor misschieng ons moizekes die sporen ver noste joor.
Voila da was ons oitlegsken.
Love you, byekes en vergeten veeral nie SJALOMEKES❤️REACTIES UIT DE CONTEXT

Zo namen joodse organisaties het carnaval van Aalst onder vuur.

Omdat in de stoet dié bewuste praalwagen meereed, met 'karikaturale Joodse personages' die koffers met geld beschermen, wat volgens hen herinneringen oproept aan de nazi-propaganda... De carnavalisten stelden altijd dat het satire en geen antisemitisme betrof.
Méér zelfs, de koppen zijn recyclagepoppen uit eerdere stoeten! Om het nog minder realistisch weer te geven, had men een 'roze' kostuum aan, verwees men naar hun eigen jubilee in 2020 en bracht men een vrolijk, totaal niét fout stoetliedje... 


Kortom, Oilsjterse humor zonder meer...


Toch kreeg men een lawine aan kritiek en vooral zware woorden over zich heen!

Aalst Carnaval werd op één halve dag met de grond gelijk gemaakt, want maandag 4 maart stond dit heikele punt (het zien van antisemitisme in dit onderwerp) zelfs op de agenda van (!) de Europese Commissie.

Iets wat énkel mogelijk was door een imposante, internationale 'machine' van drukkingsmiddelen in te zetten door (vooral) Amerikaanse-Joodse belangenorganisaties. Zij gaven, zonder recht op weerwoord, het ganse Aalsterse Carnaval de genadeslag en aarzelden niet om al wie ook maar van ver of dicht met dit feest te maken had, te bestoken met zware beschuldigingen én zelfs persoonlijke bedreigingen...
Wat dan weer zelf vér afstaat van de vredelievende boodschappen die dergelijke organisaties ter harte dragen om de belangen van Joodse mensen wereldwijd te verdedigen...IS UNESCO 'NEUTRAAL EN OBJECTIEF'?

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese, gaat ervan uit dat het carnaval nog in december op de 'algemene vergadering van Unesco' geschrapt zal worden als Immateriëel Cultureel Werelderfgoed.

Om die reden heeft hij nu zélf besloten dat Aalst de eer aan zichzelf zal houden.

De stad Aalst stuurt dus 'letterlijk' de erkenning van het Carnaval door de Unesco als Immaterieel Werelderfgoed terug. 


Burgemeester Christoph D'Haese:
"Aalstenaars hebben het gehad met de groteske verwijten. Wij zijn géén antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw.
Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven.

Ondanks overleg met alle betrokken partijen en een bezoek van het Aalsterse stadsbestuur aan Unesco in Parijs konden de plooien niet worden gladgestreken. Aalst gaat ervan uit dat het carnaval niet langer op de Unesco-lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed zal staan, en wil zich niet laten censureren. Sterker nog, we stellen ons de vraag: 'is Unesco vooringenomen?'

Zélfs gelijkekansencentrum Unia stelde met zoveel woorden dat er geen kwaadwillige intentie was en dat er geen wetten werden overtreden. Dat Unesco in het ontwerpbesluit over Aalst zowat letterlijk het omgekeerde beweert....
'Unia (...) confirmed that the representations of Jewish communities are indeed anti-Semitic', reveleert een vooringenomen requisitoir van een in deze kwestie compleet wereldvreemde organisatie!"Burgemeester Christoph D'Haese:
"Daarom houden wij én het stadsbestuur de eer aan onszelf en nemen we afstand van de Unesco-erkenning.
Op 12 december zou Aalst carnaval bijna zeker van de Unesco-werelderfgoedlijst geschrapt worden.

Wat men ook probeert: wij laten ons de vleugels niet knippen. Van alle humoristen zijn Aalstenaars de dappersten...

In de nooit geziene storm van verwijten en verdachtmakingen hebben de meeste Aalstenaars -in casu de geviseerde carnavalisten- de afgelopen weken en maanden zeer sereen gereageerd.
Tijdens de carnavalsstoet van maart 2019 had geen van de 80.000 toeschouwers langsheen het parcours aanstoot genomen aan de praalwagen van de carnavalsgroep De Vismooil’n. Aan die praalwagen was an sich ook niets verkeerd: de karikaturale ‘koppen’ waardoor sommige joodse organisaties zich geschoffeerd voelden, werden vroeger ook reeds gebruikt maar dan geënt op thema’s van -onder meer- kruisvaarders.
Het thema van de geviseerde groep was ‘een sabbatjoor’, en ook niets meer dan dat.

Plots heette het, opgefokt door bepaalde media en zonder veel kritische zin overgenomen door vertegenwoordigers in de hoogste Unesco-regionen, dat de Aalsterse carnavalisten ‘antisemitisch’ en ‘racistisch’ zouden zijn. Niet voor het eerst werd geopperd om carnaval Aalst te schrappen van de lijst van immaterieel erfgoed.
Iets wat we nu dus in deze omstandigheden zélf vragen..."


9 jaar na het Volksfeest, wil Aalst af van de 'titel'...


OILSJT VOEGELVROI IN '20

AKV De Vismooil'n is 25 jaar jong in 2020! 
Wijze woorden om dit artikel mee af te sluiten...

Met hun thema “Oilsjt voegelvroi” willen ze meteen hun statement maken...


AKV De Vismooil'n:
"Mogen wij Oilsjt en onze cultuur nog naar buiten brengen?
Of worden we door de hele wereld gevolgd door een vergrootglas?
Wat ons betreft moet onze spot en satire blijven zoals die is.
Voegelvroi om te doen wat we altijd gedaan hebben!"


Op 26 november 2010 sloot Aalst het 'feest' af met hét 'lijflied', iets wat ons steeds bijbleef en zal bijblijven...

'Oilsjt, goi stad van men droeimen, Oilsjt men stad goi allien... Hier wil ik altijd woeinen, iejn klein pleksken bekliejn...'Ons artikel over het Unia-rapport
Ons artikel over de open brief van AKV De Vismooil'n

Verslag: Carnavalaalstkoentje
Foto's en Video's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Niky De Wever, Bjorn Van Ryckeghem, I.F.

Deelbronnen: HLN & Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten