Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zondag 31 oktober 2021

Vierde editie van 'Den Oilsjtersen Diksjoneir' is succesverhaal én kreeg dankzij Kathleen Amant ook een 'kinderversie'

Den Oilsjtersen Diksjoneir werd vernieuwd en kreeg als 'kleine zusje', een prentenboek.

Aalsterse dialect vereeuwigd in een 4e uitgave!

Grootse plannen resulteerden in eigentijdse creativiteit...

Foto: Leen De Smedt : Jan & Kathleen


De 4e editie van 'Den Oilsjtersen Diksjoneir' werd op 27 oktober gelanceerd in Utopia, het 'mekka' van het Aalsterse boek (de veelgeprezen bibliotheek van Aalst).

Jan Louies stelde er, onder grote publieke belangstelling, trots zijn vierde woordenboek met Aalsterse woorden en zegswijzen voor.

Nieuw is de geïllustreerde versie van het woordenboek: 'Den Oilsjtersen Diksjoneir in beljekes', met tekeningen van de bekende Aalsterse illustratrice Kathleen Amant.

Er zijn meer dan 100 nieuwe uitdrukkingen en woorden bijgekomen in 'Den Oilsjtersen Diksjoneir', er werden enkele foutjes uit de vorige editie gehaald en de lay-out is luxueuzer dan ooit!
De vierde versie was oorspronkelijk eerder gepland (2020), maar ook hier stak corona een stokje voor.

Uit de eerste reacties blijkt dat het boek bijzonder positief werd onthaald en dat verwonderd schrijver en uitgever niet.
Van de vorige versies werden telkens alle exemplaren verkocht, wat nogmaals bewijst dat iemand van Oilsjt bijzonder trots is op zijn of haar dialect.
Het mag dan wel omschreven worden als een 'platte tool', het is en blijft een grandioze verzameling van een streekgebonden woordenschat.
Terwijl in andere dialecten het gevaar schuilt dat ze stilaan verdwijnen of worden opgeslorpt door een gebrek aan geschreven en gesproken bronnen, zal het Oilsjterse dialect ongetwijfeld de 21e eeuw wél overleven.

Tenminste als carnaval, zoals voor covid-19, in volle glorie mag blijven bestaan.



Dat Kathleen Amant (bekend van de kleuterreeks Anna en andere prachtige boeken) een bijkomende kinderversie schreef, kan het succes van 'Den Oiljstersen Diksjoneir' alleen maar doen toenemen.

Kathleen hield het 'bijzonder properkes': de vaak 'vuile' woordjes, die zo kenmerkend zijn in het Oilsjters, werden vakkundig weggefilterd tot een 'braaf exemplaar' overbleef.
Een voor kinderen vlot toegankelijk boek, dat ze met 'beljekes' (prentjes) tot een visueel en plezant avontuur kneedde!

Kortom een grappig en ondeugende woordenboek met meer dan 350 woorden, oude versjes, stoute liedjes en zotte uitdrukkingen in het Aalsters dialect. Het is er voor kleine maar zeker en vast ook grote Oilsjteneers en Oilsjteneskes...



• Beide boeken zijn uitgebracht door de lokale uitgeverij Flying Pencil, meesters in de geschiedenis en een garantie voor kwaliteitsvolle regionale uitgaven!
• De boeken zijn te verkrijgen via www.flyingpencil.be of vragen staat vrij: info@flyingpencil.be

• Ook bij de Standaard Boekhandel in Aalst kun je de boeken vinden.
• Kathleen Amant verkoopt de 'Oilsjtersen Diksjoneir in beljekes' ook via haar website.


Artikel / Interview: ©Carnavalaalstkoentje & ©AjoinPedia

Foto's: ©AjoinPedia & (foto 2) ©Leen De Smedt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten