Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 12 december 2020

Aalst Carnaval - Prinsengarde pakt uit met exclusieve 'Emaille Borden': 1e bord in teken van 50-jarige Aalsterse Gilles!

30 EXCLUSIEVE EMAILLE BORDEN (PANELEN)

De Prinsengarde brengt eerste van 5 exclusieve 'Emaille Borden' uit!

Bram De Baere ontwierp een prachtig bord dat de 50-jarige Aalsterse Gilles in de kijker zet!
Zaterdag 12 december stelde men het resultaat voor aan een selectie van pers en publiek. 'Coronaproof' in de buitenlucht aan Hal 10!
Bram De Baere:
"Ik heb gewerkt in de 'full color karikatuurstijl'.
Dus aandacht voor héél véél details en kleuren. Waarbij ik sowieso het volle vertrouwen kreeg van Frank en De Prinsengarde om er al mijn 'kunnen' in te leggen.
Een opdracht die ik uiteraard met hart en ziel aanvaardde. Het is de eerste keer dat ik dergelijk ontwerp moest maken (voor een verzamelobject in emaille).
Bij opdrachten voor een biermerk maakt men ook nadien emaille borden, maar dan is het een bord op basis van een bestaand ontwerp.
Hier is het specifiek voor De Prinsengarde gecreëerd.

Frank en ik hebben al meerdere ideeën uigewisseld. We gaan 5 jaar lang dezelfde stijl behouden, met telkens een ander passend onderwerp.
Maar omwille van 50 jaar De Aalsterse Gilles, vonden we dit het geknipte thema voor dit jaar..."

5 jaar een 'Emaille Bord' (paneel) van 80 op 50 cm!

Prins Frank:
"Het idee kwam er na het 'bekijken' van mijn eigen collectie.
Je weet dat ik zelf verzamelaar ben. Niet alleen van carnavalsgerelateerde zaken, maar ook van unieke stukken die met Aalst en haar geschiedenis te maken hebben.
Ik beschik over emaille platen van Bergenbier, Safir, ... en zo borrelde het plots bij mij op.
Het hoeven niet steeds Nominetten of medailles te zijn, laat ons eens 'iets anders' durven doen. Daar komt het op neer.

Maar dan kwam de 'praktische kant' van de zaak: hoe begin je daaraan?
Ik had een ontwerp nodig en wie anders dan Bram De Baere is daarvoor de geknipte man. Hij zal de 5 pronkstukken uitwerken!
Ik ben zelf langs geweest bij 'Emaillerie Belge' en dat was een fantastische ervaring!
Zij zagen het zitten om de productie op zich te nemen, maar het moest iets exclusiefs zijn!
Op slechts 30 exemplaren werd het uitgebracht.
De Prinsengarde wou iets doen wat nog nooit in de Aalsterse carnavalsgeschiedenis voorkwam."

Prins Frank:
"Technisch was het een hoogstandje... Een fullcolor bord is zelfs in deze tijd uiterst zeldzaam én moeilijk te maken.
Zo'n borden moeten in verschillende fases in en uit de oven, eer ze klaar zijn!
Bovendien is élk bord genummerd, zodat het écht een collectors item zal zijn en blijven.

Het eindresultaat is verbluffend, met 50 jaar De Aalsterse Gilles als onderwerp dit jaar.
Of er ooit van deze tekening nog een affiche, Nominetten of iets anders verschijnt?
Het zou kunnen, maar op vlak van deze 'Emaille borden', is het een zekerheid dat het een ongeëvenaard item is én blijft!
Trouwens... Zowel schepen De Ridder, als burgemeester D'Haese 'Den Dozje' hebben het ontwerp gezien en vonden het 'één van de mooiste ooit'..."


SFEERBEELDEN


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje

Foto's: ©Oilsjt Een Weireldstad / Patrick Barrez

Reportage OEW: KLIK

Reportage DRA: KLIK

Eén van de volgende ontwerpen zou Keizer Kamiel Sergant voorstellen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten