Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 30 september 2021

Aalst Carnaval - Academie voor Carnavalskunsten liet carnavalisten 'Werken met Foam'!


ACADEMIE VOOR CARNAVALSKUNSTEN - WERKEN MET FOAM

De Academie voor Carnavalskunsten in Aalst is een succesverhaal!

Ze levert al enkele jaren ambachtslieden af die hun kunnen bewijzen in een carnavalsvereniging of als individuele carnavalist. De carnavalsacademie is opnieuw van start gegaan met een breed gamma aan cursussen. Het aanbod werd ook gevoelig uitgebreid met lezingen en workshops.
Op dinsdag 14 september 2021 bezochten wij de Foamcursus!

Foamkunstenaar Hans Vanquathem van Creafoam was de lesgever.

Hoe kijken hij en de leerlingen terug op deze creatieve avond?
Trouwens, dit was de 2e avond waarop men een hoed maakte. Op woensdag en donderdag creëerde men pruiken!

Sfeerclipje:Lijmen met warmte?!

Interview met Hans.


Hans Vanquathem:
"Je leert hoe je een idee omzet van een paar 'stukken foam' naar een perfect afgewerkt product.
De mogelijkheden met foam zijn quasi eindeloos: van hoeden en accessoires tot verwerking in kostuums en zelfs onderdelen van praalwagens. Schouderstukken, bedrukte foam, zelfs glitterfoam, het kan allemaal!
Je krijgt uitleg over het materiaal en de verwerkingsmethodes.
Na een demonstratie van alle technieken kan je zelf aan de slag.

Die hoed (pruik) mag je versieren zoals je zelf wenst, je krijgt die ook mee naar huis.
Aan enthousiasme geen gebrek en ik kan tientallen voorbeelden geven van mensen die nadien met hun carnavalsgroep, of puur als hobby, met foam prachtige creaties maakten."

Hans:
"Bovendien heb je geen ervaring nodig.
We starten vanaf 'nul'. Een belangrijk weetje? Om foam aan elkaar te hechten, heb je géén lijm, maar énkel warmte nodig.
Een verfstripper (heteluchtpistool) is dus een noodzakelijk hulpmiddel.
We leren ook om die op de juiste manier te gebruiken.

Ik bedank mijn enthousiaste leerlingen en ik hoop in de toekomst deze cursussen nog te mogen geven. Je stapt niet alleen buiten met een prachtig hoofddeksel, maar ook met een hoofd én 2 handen vol 'creatieve ideeën'.
Het is een praktijkgerichte, zeer leuke cursus! Een aanrader! Wie wil kan de cursus ook volgen bij Creafoam zelf in Blankenberge of 'ter plaatse' (locatie naar wens) indien er voldoende respons is.
Bovendien bieden we onze klanten heel wat opties aan en geven we online patronen en stappenplannen mee..."
De Leerlingen

Een 'klas' vol talenten!

WKV Betoeiverd
Femke en Kathy:
"Wij zijn leden van carnavalsgroep Betoeiverd uit Wieze.
Het is de eerste keer dat we met foam aan de slag gaan, maar nu ondervinden we dat je foam maar kort moet verwarmen en daarna sluiten de stukken vlot aan.
Zo'n technieken toepassen is écht wel tof. Bovendien geef je een eigen touch aan je hoed..."


NKV As Da Mo Goed Aflupt
Franky, Wendy en Jolien:
"We komen om 'te leren'.
We hebben alles vanaf 'nul' gevormd. Je begint met het snijden van stroken foam en eindigt met een volwaardige creatie.
De bedoeling is om in de nabije toekomst hoeden te maken voor onze groep. Tegelijk doen we ideeën op rond originaliteit en kleurencombinaties!"


Schiefgefoefeld / Poepeloenjekes
Karel en Heidi:
"Allebei zitten we in een los groepje van de 'minst besproken soort' in Aalst. Nochtans zijn er tientallen voorbeelden van: families, vrienden, kennissen die samen een kliekje vormen, een kostuum maken, soms een thema hebben, maar... niét meegaan in de stoet!
Deftig buiten komen en ons amuseren tijdens de driedaagse, DAT is ons énige doel...

We zijn hier beiden om een foamhoed te maken. Wat je met foam kunt doen, dat tart elke verbeelding: er zijn eindeloos veel mogelijkheden."


Lieve
Lieve:
"Ik doe hier mijn intrede vanuit Zaventem.
Ik ben volop bezig met mijn 'integratiecursus' en het opsnuiven van de Aalsterse sfeer...
Ideaal om me uit te leven: de hoed zit vol plezante insteken. De actualiteit is erin verwerkt, met zelfs een snuifje 'circulatieplan'.
Deze 'leste zot' gaat naar huis met een hoofd vol frisse ideeën!"


AKV De Zwiejtollekes
Robin 'Hoed' en Dominiek:
"We zijn beiden lid van AKV De Zwiejtollekes.
Het is de bedoeling om wat we reeds kennen in een 'nieuw jasje' te steken. Ook al hebben we reeds ervaring met foam, onze technieken en creatieve invalshoeken wat uitbreiden is het doel..

Er is variatie 'naar hartenlust' en hoe meer we hier oppikken, hoe beter het resultaat zal zijn. En het zijn plezante avonden!"


Naomi
Naomi:
"Ik ontdekte in het Chipka Magazine de info over het 'bestaan' van deze cursussen.
Ik ben graag creatief bezig en naast de foamhoed, wil ik ook de cursus verftechnieken volgen en het 'roiteklasjen'.
Ik woon zelf nog niet zo lang in Aalst en ik vond dit best wel interessant.

We kregen een pak praktische tips én je kon metéén aan de slag.
Of ik de hoed zal aandoen tijdens carnaval?
Het zal spannend worden, want rond die periode verwacht ik een (carnavals?)baby..."Reportage, Foto's & Film: ©Carnavalaalstkoentje

Montage & Tekstverwerking: ©Team Carnavalaalstkoentje

Met dank aan: Hans Vanquathem voor de groepsfoto's & het woordje uitleg!

Website Creafoam: KLIK

Meer over de 'Aalsterse Carnavalsacademie': KLIK


Geen opmerkingen:

Een reactie posten