Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 26 december 2023

Aalst Carnaval 2024 - Stoetthema AKV Eirg - 'Zjaloezie ... Es E Liejlek Bistjen'

'Zjaloezie ... Es E Liejlek Bistjen'

Op weg naar Aalst Carnaval 'editie 2024' geven wij alle stoetthema's prijs!

• Wat beelden de groepen uit in de 94e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• Daarbovenop krijg je een interview & een blik 'achter de schermen' ...


Vandaag aandacht voor Grote Groep AKV Eirg!
Bram:
"We gaan even terug naar 2023; 'Op Ieder Mélodieken, Bestoot Er Wel Een Oilsjters Lieken', was op zich een reservethema dat door de coronaperiode naar boven was gekomen en uiteindelijk een onverhoopte 4e plek opleverde in de uitslag!
Eirg bracht véél ambiance in de stoet en het geheel, mét muziek en licht, maakte het af.

We 'verschoten' toen we maandagavond telefoon kregen om te melden dat we in de top 5 zaten bij de Grote Groepen en we dus liefst op de Grote Markt aanwezig zouden zijn.
Wanneer bleek dat we niét -de al onverhoopte- 'plaats 5' kregen, maar ze ons als 4e afriepen, zat de ambiance er direct bij iedereen in!
De sfeer bleef de rest van de driedaagse opperbest!"Bram:
"In het tussenseizoen braken we de wagen af ...
We verkochten bijna alle poppen en muziekattributen uit isomo.
Jammer dat we de grotere kunstwerken, zoals de 'piepschuim-pompiers', moesten slopen.
Op zich waren die onmogelijk verkoopbaar.

Wij doen geen buitenstoeten meer; tijdens Arendcarnaval spraken we wel af in ons lokaal Peken Moens én in de feesttent.
AKV Eirg heeft zijn roots op 'n Orend, ook daar voelen we ons thuis!"Bram:
"Tijdens een evaluatievergadering na carnaval wordt er -zoals het woord zegt- eerst geëvalueerd en nadien uitgekeken naar een thema voor het volgende jaar.
Iedereen kan zijn zegje doen en uiteindelijk kiest men hét onderwerp dat de meeste stemmen krijgt.
Bij sommige leden liggen er 'schuiven vol ideeën' klaar, bij anderen is dit à l’improviste, bij nog anderen voelt het als 'een blik op de actualiteit' opentrekken.

Vrij snel was er unanimiteit over het uiteindelijk gekozen onderwerp!
'Zjaloezie ... Es E Liejlek Bistjen' werd zo hét thema voor 2024.
Het was in principe de bedoeling om dit thema in 2021 te realiseren voor ons jubileumjaar, maar door de gekende pandemie is dat niet gelukt.
Uiteindelijk kan dit in 2024, in 'deel C' van de stoet, wél een mooi meesterwerk opleveren!"Bram:
"Je hebt ieder jaar wat sportieve 'concurrentie' onder de groepen.
We zijn als carnavalisten in wezen allemaal kameraden van elkaar, maar soms -na de uitslag van de stoet- hoor je hier en daar toch wat 'zjaloezie' bij bepaalde mensen/groepen ...
Dat is normaal en gaat dan over het thema, kostuum, wagen, liedje van een andere groep, die voor hen is geëindigd.
Dan worstelt men met de teleurstelling 'dat dit toch niet mogelijk is?!'
Wij als AKV Eirg trekken dit jaar ten strijde tégen die 'Zjaloezie', want 'Zjaloezie ... Es E Liejlek Bistjen' dat moét getemd worden!

Een tipje van de sluier?
Verwacht je maar aan véél beweging in de stoet, zowel 'via onze leden' als 'via onze beesten', dit met een knappe muzikale omlijsting.
Die werd ineengestoken door enkele specialisten uit eigen rang.
Hier en daar gaat er nog wel eens een 'sneak preview', een 'logo' een 'reel', ... passeren op de sociale media.
Maar wie op voorhand de werkhallen bezoekt zal, laat het ons bescheiden uitdrukken, niet naast Eirg kunnen kijken!"Bram:
"Als groep trekken we nog steeds naar de bals, al zijn de periodes van de meeste campagne-activiteiten, door het naar voor schuiven van de Prinsverkiezing, enorm vroeg op de carnavalskalender.
Hierdoor (einde van de zomer) staat de aandacht bij velen nog niet gefocust op carnaval, maar de jeugd maakt voor ons veel goed daarin!
Zij nemen de fakkel over en fungeren als het 'gezicht van AKV Eirg' naar de buitenwereld toe.

Eirg heeft een actieve jeugd: velen van onze jonge garde zijn inderdaad 'de volgende generatie' van de leden die er al tientallen jaren bijzitten!
Door de samenhang van onze jeugd én het uitdragen van dit 'familiale karakter' dat de groep typeert, krijgen we ook meer en meer aanvragen van 'jeugd' om lid te mogen worden.

Op zich is dat een goede zaak voor het voortbestaan van een vereniging.
De kneepjes van het vak worden hier en daar al doorgegeven aan wie ervoor is weggelegd, want niet iedereen is even bekwaam natuurlijk.
Elkeen draagt wel op zijn of haar manier een talent mee en probeert te helpen waar het kan (er komt zoveel kijken bij een groep).
We vormen, in totaliteit, een 'kliek' van om en bij de 70 personen in de stoet: leden, figuranten, als begeleiders inbegrepen."Bram:
"De voorbereidingen verlopen goed, al ligt er door het wijzigen (verminderen) van de openingsuren én de extra sluitingsdagen van de werkhallen, enorm veel werk voor de boeg!
De tijd vliegt, carnaval 2024 staat voor de deur; ook wij zullen nog een 'slagsken moeten doordoen' om alles op tijd af te krijgen.
Als iedereen zijn steentje bijdraagt, ben ik er ervan overtuigd dat dit tijdig zal lukken.
Zo zal Eirg op spectaculaire wijze, in vol ornaat, de 'Zjaloezie' bedwingen in de 94e stoet!

We proberen veel zelf te maken, want alles aan materialen en isomo, werd ook flink duurder.
Zoals bij vele groepen wil dat zeggen dat we de basisvormen in ijzer zelf lassen, alvorens er andere taken uitgevoerd kunnen worden (aanbrengen isomo, sculpturen, plakken ...).
Onze lassers zijn één voor één krakken in hun vak, waardoor we op dat vlak goed vooruit gaan, ze verdienen alle lof!
Het is daarna een kwestie om het geheel te realiseren tot en met de afwerking.
Het 'fier als een gieter zijn' op het geheel aan wagens, waarop je maandenlang je creativiteit losliet!"Bram:
"Verwachtingen zijn altijd moeilijk om in te schatten ...
De 'concurrentie' is énorm bij de Grote Groepen.
Het belangrijkste, is dat we zonder problemen onze stoet kunnen uitrijden, maar ook dat iedereen zich amuseert én dat de mensen langs de kant genieten van het 'totaalpakket' dat we hen presenteren!

Teleurstelling is er altijd, of je nu een topplaats ambiëert of niet, dat maakt volgens mij ook deel uit van de fierheid die ieder in zich draagt, over wat zijn groep brengt in de stoet.
Eerlijkheid gebiedt mij om te stellen dat we na de onverhoopte mooie 4e plek vorig jaar, dit jaar in 'deel C' graag beter willen doen en wie weet ...
We mochten al 2 keer (2003 én 2013) op het hoogste schavotje staan, waarom zou dit ook in 2024 niet kunnen?
We zullen àlles in de strijd gooien en dan zien wat de jury ervan vond ...

De carnavalsnachten?
Wij huren reeds vele jaren een bus waarmee we telkens naar verschillende 'sponsorkafféékes' trekken, om hen in eerste plaats te bedanken voor de sponsoring én van ons uit een 'centje' bijdragen aan het slagen van HUN carnaval.
Eens we op het Vredeplein aankomen, zitten we natuurlijk ook vaak in De Kat.
Vandaar gaat een deel van Eirg naar de pompiers, anderen blijven gezellig op café plakken.
Ieder doet een beetje zijn ding, maar velen blijven met hun 'kliek' samen.
Met een 70 man / vrouw / jeugd geraak je ook niet overal tegelijk binnen ..."


Eirg won in 2003: 'Ge ziet ons ni en as ge ons ziet est te loot!'


Eirg won in 2013: 'Wie es Oilsjt? Wat es Oilsjt? … Tees is ons Oilsjt'


Bram:
"De toekomst van AKV Eirg?
Het jaar 2024 zou wel eens een overgangsjaar kunnen worden in het ledenbestand ...
Veel gevestigde waarden denken aan hun 'carnavalspensioen' als lid, maar niét als helpende hand.
Hoogtijd voor de jeugd om meer het voortouw te nemen (waar nodig mogen ze natuurlijk blijven(d) rekenen op de goede begeleiding en kennisoverdracht van de anciens)!

Vers bloed wordt wel gevonden, maar het is niet altijd even gemakkelijk om in een groep binnen te komen en er te 'nestelen'.
Eens je jezelf 'aanvaard' voelt, komt de familiale sfeer vanzelf wel!"Bram:
"Of er zoiets bestaat als 'Typerend voor Eirg'?
Geen idee eigenlijk, 'normaal' doen en laten is al gek genoeg zeker?
Soms loopt het hier en daar wat scheef, maar belangrijk is alles terug op één lijn te brengen.
Hoe moeilijk dit proces soms evolueert ... er terug SAMEN voor gaan; jaar in, jaar uit, misschien is DAT wel het 'geheime recept' om het meer dan 40 jaar vol te houden als AKV.
Elk jaar de moed vinden om toe te leven naar vastelauved, de broodnodige budgetten vinden, gemotiveerd zijn om te bouwen aan telkens een nieuwe wagen, een vers kostuum ...
Tenslotte die ontlading gedurende drie daugen Oilsjt Carnaval, DAAR doen we het voor!

Hopelijk mag de combinatie van Eirgse jeugd en familiale sfeer onder de 'gevestigde waarden' nog jaren 'matchen', zodat we ons kunnen blijven tonen als Grote Groep in Oilsjt."Bram:
"Ik heb nog één oproep, één vraag, of noem het één wens!
Alle lezers, alle bezoekers van de stoet, alle Oilsjteneers en Oilsjteneskes ...
Ik wéét dat het lang wachten is tot de 'laatste groepen' eraan komen, maar blijf astemblieft tot het éinde van de stoet, want het zal de moeite zijn!

Uitkijken naar Oilsjt Carnaval 2024 op zondag 11 februari, in het bijzonder naar de voorlaatste groep, met numero 70 in de stoet: AKV Eirg!

Weir wensjen eir ne fantastische, ongeloeflèke vastelauved en ge wetj: 'Zjaloezie ... Es E Liejlek Bistjen' ..."Laatste 5 stoeten

-> Volledige geschiedenis: KLIK

Carnaval 2023: 'Op Ieder Mélodieken, Bestoot Er Wel Een Oilsjters Lieken'
Carnaval 2020: 'Achter 60 joor zingen in tzelde gerief, zetj Eirg ons kliejren en meziek gerat in tnief!'
Carnaval 2019: 'In't web van den N-VA!'
Carnaval 2018: 'In Oilsjt zent aal (Schoin)hoiligen, mor onzjier bleift nen oilsjteneer!!!'
Carnaval 2017: '’t Orkest van Onger en Dest!'
Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia & AKV Eirg!
Foto's: ©AjoinPedia, ©Carnavalaalstkoentje, ©Cris De Wolf, ©Patrick De Boeck, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©AKV Eirg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten