Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 14 april 2023

Aalst Carnaval 2024 - KBA & AKV De Saazers brengen Reus Majoor Cans opnieuw tot leven!

Uit de Collectie van Yves Rogghé: Reus Majoor Cans

KBA wil Majoor Cans terug in de stoet

Het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA) voegt de daad bij het woord!

In november 2022 bracht het KBA een manifest uit, om de 'zorgwekkende toestand van de Aalsterse Reuzen' aan de kaak te stellen.

In januari 2023 zaten ze samen met schepen Karim Van Overmeire én voor de stoet van 2024, willen ze uitpakken met een stunt!


Petrus Jacobus Cans

De aftelkalender (die de laatste 30 da(u)gen aftelt naar Vastelauved), draaide dit jaar rond de Aalsterse reuzen in de 100-jarige geschiedenis van Aalst Carnaval.


Het KBA, dat instaat voor de opmaak en de verspreiding van de aftelkalender, maakte zich daarbij ook zorgen over de toestand van de reuzen en droomden luidop van de terugkeer van 'enkele reuzen van weleer'.
Schepen Karim Van Overmeire stond open voor een gesprek en kreeg het KBA in januari al over de vloer.

Het KBA wil nu de daad bij het woord voegen en is van plan om reus Majoor Cans terug in de stoet te brengen.
In samenwerking met AKV De Saazers zal men een nieuwe versie van de reus maken.


Familie Rogghé

Reus Majoor Cans, was een vaste waarde in de Aalsterse carnavalsstoet van 1932 tot en met 1968, waarna hij spoorloos verdween.

Reus Majoor Cans in 1950 'CD-Rom 'De 75 stoeten van Aalst' - DAK'


De familie Rogghé speelt de 'hoofdrol' in het verhaal over de originele reus ...

Yves Rogghé:
"De reus werd gebouwd en gedragen door mijn betovergrootvader.
Mijn grootvader was trouwens de laatste die de reus droeg voor die verdween.
Ook voor de familie is dit een mysterie gebleven..."


1935: Majoor Cans net voor de St-Annabrug:


De breedlachende reus opende jaarlijks de stoet, achter de meer serieuze stadsreuzen Iwein & Lauretta.

De reus was een eerbetoon aan Petrus Jacobus Cans, de leider van de Aalsterse burgerwacht tijdens de Belgische Revolutie.
Cans was ook jarenlang gemeenteraadslid in Aalst en pleitte in 1851 voor het gebruik van de Vlaamse taal in de gemeenteraad.

-> Petrus Jacobus Cans (Beernem °1791, Aalst †1858):
• Kwam in Aalst wonen in 1812 en opende een speelgoedwinkel op de hoek van de Lange Zoutstraat en de Sint Jorisstraat.
• Werd in 1830 verkozen tot gemeenteraadslid en zetelde er 28 jaar onafgebroken.
• In de Burgerwacht bracht hij het tot de rang van majoor.
• In de gemeenteraad van 30 mei 1851 zette hij de leden van de raad aan tot "l'emploi de la langue flamande".
• Overleed te Aalst op 6 augustus 1858.
• Nadien deden de Aalstenaars Majoor Cans 'uit zijn graf opstaan' en herleven in de vorm van een reus die in de carnavalstoet mee opstapte.
Artikel 'De Volksstem' 19 juni 1932, er zal een wijkreus gebouwd worden:


Koop de Reuzen-Nominette!

Om de nodige fondsen voor hun reus te verzamelen, liet het KBA een Reuzen-Nominette (7cm x 20cm) maken, met de afbeelding van Majoor Cans.

De Nominetten worden te koop aangeboden voor 10 euro en zijn te verkrijgen bij De Prins Drinkt Koffie (Geraardsbergsestraat 2, 9300 Aalst).
De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar het
Project Marjoor Cans’


Op Carnavalsaalstkoentje lees je meer over dit verhaal: KLIK
Op AjoinPedia lees je meer over dit verhaal: KLIK
Tekst: persbericht KBA 14 april 2023 & eigen infoverwerking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten