Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 28 april 2020

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 5: AKV De Sperrezjiekers


TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze vijfde aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee van het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'Fier om Oilsjteneer te zèn!'

Interview met Davy!


Davy (voorzitter):
"Gijzegem - dinsdagmorgen 25 februari – 00.15u
“Proficiat veirzitter … 13e plosj!”
We zijn net aangekomen met de wagen aan onze werkhal...
Na de maandagstoet, bij het terugkeren naar Gijzegem, hebben we een zware panne gehad met één van onze wagens. De panne konden we verhelpen, maar jammer genoeg hebben een aantal mannen en vrouwen van het wagenteam hierdoor de prijsuitreiking gemist.
Het dringt niet onmiddellijk tot mij door. Ik ben kapot. Kapot van te weinig slaap de laatste weken en maanden, kapot van het rotweer op de terugweg, kapot van de stress omdat er bij de automobilisten nog steeds te weinig respect is als je met een praalwagen over een drukke steenweg rijdt, ook al is de nodige signalisatie aanwezig...

Dank aan de “Zieke”!
Na contact met Birger mogen we een wiel vanonder hun wagen halen om de onze te kunnen depanneren. Welnu, dat is dé spirit van carnaval. Een paar maanden per jaar bouwen we allen samen wagens. Er zijn momenten van stress, momenten van plezier maar ook momenten dat je het even niet meer alleen kan oplossen. Op dat moment kan je op collega-carnavalisten rekenen.
Ik mag zeggen dat wij, in Gijzegem maar ook in Aalst, zo op enkele groepen kunnen rekenen en vice versa. Geweldige kerels, als wagenbouwer, als lid van hun groep, als carnavalist maar bovenal als mens. Op zo’n momenten zijn de carnavalisten er voor elkaar..."Davy:
"00.45u… De wagen staat inmiddels binnen en ik heb een frisse pint vast.
Het begint te dagen: 2 plaatsen gezakt, maar vorig jaar “C” en dit jaar “A”, als nummer 10 in de stoet. 6e jaar AKV. De spreekwoordelijke ‘bosj’, die vele groepen na een C-jaar vrezen, is er niet gekomen. We schuiven in onze blok zelfs 1 plaatsje op … Dit is een geweldige prestatie!

6 jaar AKV De Sperrezjiekers, 22 jaar De Sperrezjiekers in totaal. 5 jaar geleden stonden we met 15 man/vrouw sterk aan de start van onze eerste stoet als AKV. Dit jaar waren we met 50…
Drie jaar geleden sloegen we samen met een paar gemotiveerde krachten van het voormalige AKV Zwertzat de handen in elkaar. 2 groepen die aan de staart van het klassement bengelden. Wij zijn het bewijs! Samen sta je sterker, samen kan je meer!
Jaar na jaar werd de groep versterkt met mensen die de handen uit de mouwen steken, met een hart voor carnaval en met de juiste ‘Sperrezjiekers-mindset’... Carnaval is de 'belangrijkste bijzaak', een leuke hobby, maar er is meer dan carnaval in het leven. Maar als het moment daar is, staan ze er. En dan gaan ze ervoor!"Davy:
"Bedankt leden!
Bedankt aan de youngsters van de Sperrezjiekers! Momenteel zijn ze reeds met 11. Stuk voor stuk enthousiastelingen die overal een handje komen toesteken. Zij staan aan de poort te kloppen om mee aan de kar te trekken. Ze vormen de toekomst van AKV De Sperrezjiekers!
Bedankt begeleiders!
Dankzij jullie moeten de leden zich in de stoet enkel focussen op hun amusement. Ondanks het rotweer is alles vlekkeloos verlopen. Dikke merci!

Bedankt kostuumteam!
Alle kostuums werden opnieuw volledig zélf gemaakt. ‘E weirk van langen oosem’, zoals onze prins zegt, maar het resultaat mocht andermaal gezien worden.
Bedankt wagenteam!
Ondanks het feit dat er een aantal leden waren die, wegens begrijpelijke redenen, dit jaar minder tijd konden besteden aan de wagen en ondanks het feit dat we dit jaar toch beslisten om een wagen meer te bouwen, is alles terug op zijn pootjes terecht gekomen. Dit jaar werd voor het eerst ook quasi niets uitbesteed. Sperrezjiekers… ‘Op ons keje betraan as ge wauges wiltj baan!’.
Bedankt sponsors, bedankt aan de Sperre-singers die samen met ons het liedje inzongen, bedankt aan Viviane, ‘bozinne van ons lokool’, bedankt aan al diegenen die ik vergeten ben!"Davy:
"Fier om Oilsjteneer te zèn...
“We doen iets rond Anuna en het klimaat”,
“Nee, over de Joden”,
“We kunnen ook iets over al die marsen doen”,...
Welnu, die 3 thema’s hadden één zaak gemeen: iedereen komt op voor zijn zaak, maar belicht in hoofdzaak het negatieve daarvan. Alles is slecht. Niemand is nog tevreden met de gang van zaken.
‘We leven in nen toid van klaugen en zaugen, der kaan niemand nog iet van makanderen verdraugen’.

We legden de brug naar de Aalstenaar. De Aalstenaar die zich al een heel jaar geviseerd voelde. Hij werd bestempeld als racist, jodenhater, antisemiet, er was de heisa rond de racistische brieven aan de bewoners van de Hertsage en aan de Paddy’s, de Ierse Pub aan het station…
Maar Aalstenaars zijn zo niet. Aalstenaars zijn een warm volk, een sociaal volk, een volk dat iedereen in de armen sluit, als ze maar de juiste ‘Oilsjterse spirit’ meedragen. Op straat, op café, maar vooral met carnaval. Rang, stand of afkomst heeft dan geen belang. Iedereen is op dat moment ‘Oilsjteneer’!

Toen kwam één van onze leden aandraven met het idee van ‘Les Misèrables’ en het lied ‘Do you hear the people sing?’
Dit weerspiegelde perfect het gevoel dat we in gedachten hadden. Een gevoel van opgekropte woede, een gevoel van protest, een gevoel van een volk dat opkomt voor zichzelf! Dit lied was echter een 2-tal jaar geleden al door LOL op een grandioze manier herwerkt. Het zou een groot risico worden om dit nummer opnieuw te gebruiken. We zouden namelijk voor de 1e keer een serieus en beladen thema brengen. Zou dat wel gesmaakt worden ? De vergelijking met het lied van LOL zou sowieso gemaakt worden en het respect voor LOL was groot. Als we het deden, dan moest het er ‘bosj op’ zijn. Het moest iedere Aalstenaar aanspreken, het moest iedere Aalstenaar ‘pakken’!
We besloten om de Aalstenaar persoonlijk aan te spreken. Daarom maakten we in de weken/maanden voor carnaval opnames van tal van bekende en minder bekende carnavalisten die onze boodschap uit droegen: ‘Ik ben fier om Oilsjteneer te zèn!’. In ons lied kwam deze boodschap terug : ‘k Ben ne rasechten Ajoin en ‘k ben bloi dak iejnen ben. Ik ben godverdomme grosj en fier om Oilsjteneer te zèn!’..."Davy:
"Onze leden vertelden mij na de stoeten dat menig toeschouwer meedeed en dat onze opzet geslaagd was.
Met ‘Voeldje geir dat oeik van binnen’ en ‘Stekt eir voisten aal de locht in’ deden we een poging om op het chauvinisme, op het trotse gevoel van de Aalstenaar in te spelen. Om ons lied kracht bij te zetten, hadden we een klok van een stem nodig, een stem die klinkt, die herkenbaar is, die zuiver is en die de hoge noten aankan. En op een avond kwam ik deze stem tegen in carnavalskantine halle 13... Als ik terugdenk aan de opnames met Hendrik Daelman, krijg ik nog steeds kippevel. Wat een stem heeft die man!
Kortom, missie geslaagd. En stiekem hoop ik dat ons lied nog lang mag meegaan en wie weet... een klassieker wordt.

2020 was ook het jaar dat De Sperrezjiekers een plaats kregen in de werkhallen. In hal 4 kan je ons sinds dit jaar vinden. Ook hier toffe buren en een goeie sfeer. Deze standplaats gaf ons de mogelijkheid om een 3e wagen te bouwen en biedt perspectief met het oog op de toekomst. De Sperrezjiekers kijken vooruit 😉
Sperrezjiekers, dopen, Zwisjelmoizen, Sint-Anna, die woorden worden stilaan jaarlijks in 1 adem genoemd. Voorstelling, optredens, kameraadschap, verbroedering, een hapje en een drankje en bovenal vrijblijvend amusement. Meer moet dat niet zijn. Hopelijk mag dit nog jaren duren!"Davy:
"Hoe kijken we als De Sperrrezjiekers vooruit naar 2021?
Eerlijk? Ik durf me er niet over uitspreken. Ik vermoed dat we in een andere wereld zullen leven tot er een vaccin of medicijn op de markt is. 'Corona'...
Over carnaval 2021 durf ik daarom nog geen voorspellingen of uitspraken te doen, het kan evengoed 2022 worden...

Er zijn wel al een paar ideeën, wanneer carnaval ook mag doorgaan.
De uitwerking gebeurt nu vooral via Skype en Whatsapp. We moeten nu eenmaal mee met de moderne manier van vergaderen. 😉
Maar het blijft vooralsnog afwachten. Afwachten wat het gaat worden. Qua budget, qua situatie, qua 'wereld'.

Ik weet dat de Oilsjteneers, met een beetje goeie wil, het nodige geduld en de nodige discipline aan de dag kunnen leggen om de opgelegde maatregelen te volgen. En bovenal hoop ik dan dat we deze tijd als Sperrezjiekers, carnavalisten en Oilsjteneers goed doorkomen en dat we binnen afzienbare tijd terug zij aan zij kunnen staan met een pint in de hand.
En dan zingen we samen ‘Ik ben fier om Oilsjteneer te zen!’

Hopelijk afspraak volgend jaar op 14 februari, of op 27 februari 2022!
Oilsjteneskes en Oilsjteneers, aaft eir allemool goed en veil korrosje !

AKV De Sperrezjiekers!"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV De Sperrezjiekers

Foto's: ©Bjorn Van Ryckeghem, ©Cris De Wolf, ©Hans Stieperaere, ©Carnavalaalstkoentje, ©Kris Blindeman, ©Patrick De Boeck & AKV De Sperrezjiekers

UNIEK beeldmateriaal, dit zijn dé ontwerpen van de wagen...


De Sperrezjiekers 2020 via 'Blog 2': KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten