Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 28 augustus 2020

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 27: AKV De Tsjoepeneizen


TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze zevenentwintigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'De flosj moet eraf'

Interview met Nick!


Nick (woordvoerder / PR):
"Het thema ontstond zoals gewoonlijk na een pintje op café. “De flosj moet eraf!” zou het worden.
Het was vrij snel beslist hoe het kostuum er in grote lijnen zou uitzien.
De eerste versie van het stoetliedje was recht in de roos! Voor degenen die het nog niet gehoord hebben, het clipje staat op YouTube (en ook hierboven bij 'Stoetclipje'): KLIK

De wagen ontwerpen en bouwen had wat meer tijd nodig 'om te bezinken', maar zoals iedereen weet, komt het bij Tsjoep altijd wel goed! We hebben de gewoonte om laat te beginnen ;-)
Aangezien er voor onze pompier een plaatsje vrijkwam op het Vredeplein, leverde dat extra werk op...We moesten ons 'paradepaardje' nog even snel ombouwen, zodat deze sterk genoeg was om de licht- en muziekinstallaties te kunnen dragen.
Binnenin werd plaats gemaakt om een drankje te kunnen nuttigen en om een rustmomentje te voorzien..."Nick:
"Uit onverwachte hoek kwamen er zich ook nieuwe leden en figuranten aanmelden. De nieuwe leden, de figuranten en de jeugd hielpen waar ze konden. Ik heb het al meermaals gezegd: zonder deze extra inspanningen, waren we er wellicht niet geraakt (zoals we voorzien hadden)!
Ik noem geen namen, zij die hun steentje bijdroegen weten over wie ik het heb ;-) !

En jawel, het lukte: de kostuums waren mooi afgewerkt, het dansje ingeoefend en de pompier stond helemaal klaar om de feesten!!!
Na een geslaagde doop op vrijdagavond, werd op zaterdag de laatste afwerking voorzien. Nodeloos om te zeggen dat de meeste 'details' nog in de hallen en aan de pompier moesten gebeuren. Het werk werd verdeeld en de laatste laag vernis werd na de wedstrijd van Okapi gauw nog even gelegd. Een paar uur later was het zover… de carnavalsdriedaagse van 2020 stond nu écht voor de deur!"Nick:
"En toen kwam de wind…
Er werd buitengereden. Wij stonden aanvankelijk op de vorming in de 1 meistraat (na het 'gat van de mert', het grootste trekgat van Aalst). We moesten op een gegeven moment gaan zitten op de wagen of hij zou 'omgekwakt' zijn. We zagen stukken van andere wagens letterlijk voorbijrazen. Bij ons bleef de schade redelijk beperkt, maar leuk was het zeker niet. Redelijk onverantwoord, maar Oilsjt is Oilsjt zeker en gelukkig is er niets ernstig gebeurd..."Nick:
"De stoet verliep vlot, er vielen geen technische problemen te noteren, hier en daar wat Ducktape en wat 'moussehaken' aanbrengen, maar dat is ieder jaar hetzelfde liedje…(niks nieuws dus).

Na de stoet gingen de meeste leden iets eten, terwijl een paar anderen de pompier in stelling brachten voor het avondfeest. Toen we deze bende opnieuw bij elkaar brachten was er de nodige emotionele ontlading. Kostuum, liedje, dansje, wagen, stoet, pompier ! 'Check' ! We hadden het geflikt.
Letterlijk en figuurlijk een schitterende 1e nacht op het Vredeplein met de nodige pintjes en wat luxebieren (tsja, zo zijn we, het mag af en toe net iets meer zijn voor onze leden!!!)
Om 6 uur reden we “Benzken”, want zo heet onze pompier, van het Vredeplein af..."Nick:
"Amper 2 uur later waren we klaar om de wagen buiten te zetten voor de maandagstoet. Onze chauffeur “Pipi voor de sfeer” zette het boeltje op zijn plaats op de vorming en de rest onderging opnieuw het schminkproces…
De maandagstoet is altijd een beetje lastiger voor carnavalisten die een paar uur voordien nog aan het pintelieren waren. Alles verliep opnieuw feilloos. De wagen werd veilig opgeborgen in Hal 12 en de pompier opnieuw op zijn plaatsje gezet voor de volgende nachtelijke escapade op het Vredeplein.

Zowel op maandag als op dinsdag was er een gezellige drukte en een aangename sfeer. Ik hoorde opmerkingen van leden zoals “Hé peeken, tees es de max !” en “Dademmekik nog noeit ni meigemokt!” en dat geeft als bestuur best wel een goed gevoel!
Met veel carnavaleske voldoening keerden we woensdagochtend huiswaarts!"Nick:
"De uitslag van de stoet?!
Budget tegenover uitwerking... en resultaat..
Daar valt ieder jaar veel over te zeggen...
Wij proberen steeds om ludiek uit de hoek te komen, om zo wat extra punten te scoren op dit onderdeel. Ik heb niet de indruk dat de jury hier zwaar op afstraft als dit niet het geval is.
Ik mis dit onderdeel vaak als ik naar boven kijk in het klassement.

Mooier? Zeker! Groter? Zeker! Ludieker? Neen! Goedkoper? Zeker niet...
Het zal vele mensen verbazen als ik zeg dat wij al 2 jaar met een wagen buitenkomen van €1.000... of minder!
Wij waren dit jaar (versie 2021) klaar om de strijd aan te gaan, nu de andere groepen ook eens minder budget gingen hebben, maar een of ander beestje heeft hier roet in het eten gegooid."Nick:
"Toekomst? Onze verwachtingen vraag je? De activiteiten..
Eerst dit: we hebben heel wat nieuwe leden kunnen werven en daar zijn we blij om.
Spijtig genoeg kunnen we door corona niet de nodige omarming geven aan deze nieuwe leden. Er zijn nu eenmaal geen groepsactiviteiten toegestaan.

Onze maandelijkse vergaderingen op café, onze jaarlijkse Tsjoep BBQ, werken aan het kostuum, bouwen in de hallen,... Het is allemaal virtueel en dat is niet zo aangenaam.
Ook het jaarlijks eetfestijn kan niet doorgaan en dat is nu nét waar ons budget volledig vanaf hangt. We moesten dus op zoek naar een alternatief..."


DOE NOG MAAR EEN RONDJE!!!


Nick:
"Het werd... 'Doe nog maar een Rondje!!!'

Het Concept?
We volgen het wielerparcours van 'Vlaanderens Mooiste' (De Ronde Van Vlaanderen), dewelke gereden zal worden op zondag 18 oktober 2020.
Het peloton komt +/- iedere 45 minuten een brouwerijtje tegen uit die streek.
Tsjoep selecteerde één streekbier per brouwerij en verzamelde ze in een bierpakket. Dit pakket bevat 8 bieren en een glas van één van de brouwerijen..."Nick:
"De houten kistjes waarin dit geleverd zal worden, gaan we zelf maken. Zo kunnen we elkaar toch nog eens zien en meteen samen iets creëren.
Dit alles zal 'aan huis geleverd' worden voor €25. We hopen dat dit een succes wordt, zodat we toch nog wat budget kunnen sprokkelen.

De bieren kunnen uiteraard op eender welk moment genuttigd worden. Je hoeft hiervoor geen wielerfan te zijn ;-)
Bestellen kan bij alle leden van Tsjoep en via Facebook of Instagram..."Nick:
"Voor de stoet wachten we uiteraard af i.v.m. 'covid-19'.
Er is al veel nagedacht over hoe we de stoet zouden gaan aanpakken, maar er zijn nog geen concrete plannen.
Het is voorlopig “koffiedik kijken” zoals de voorzitter zou zeggen.
Al gewoon eens iedereen bij elkaar zien en een pintje drinken zou TOF zijn!"


LEDEN AAN HET WOORD


De Tsjoep-jeugd:
"Carnaval 2020 was voor de jeugd een heel ander jaar dan we voorheen gewoon waren. Samen gingen we vaker naar de hallen of spraken we dikwijls af om aan het kostuum te gaan helpen.
De jeugd maakt ieder jaar de choreo van de stoetdans en dat was ook dit jaar het geval. Wanneer de mannen op woensdag aanwezig waren in de hallen, kwamen ze een half uurtje naar de kantine om de stoetdans aan te leren.

De Tsjoep jeugd komt sinds 2019 meer naar buiten als groep. Samen naar eetfestijnen en bals gaan is superleuk. Dit is naar de volgende jaren toe ook de bedoeling: Tsjoep weer op de kaart zetten, als een groep die graag buitenkomt en waar het plezier centraal staat.

Er ligt geen druk op de jeugd i.v.m. verplichtingen om te komen werken; school of andere vrijetijdsbestedingen gaan voor waar nodig.
We kijken als jeugd uit naar de volgende carnaval die we samen kunnen vieren en waarbij onze pompier op Vredeplein staat. Het was een uniek jaar voor Tsjoep en in naam van de jeugd “de beste Carnaval ooit!”. TopJAAR!
Op naar de volgende editie met onze nieuwe leden en 'de nieuwe jeugd'..."


In 2019 pakteTsjoep uit met een origineel 'blokpakket'


De nieuwe Tsjoepkes:
"- Ik ben bij Tsjoep gekomen in de zomer van 2019 en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!
Ik heb er niet alleen nieuwe vriendschappen gevonden, neen beter nog, ik heb er een tweede familie bij!!! Ik voelde mij vanaf de eerste dag gewaardeerd en kon over alles mijn mening geven als nieuw lid en dat apprecieer ik enorm. Ik had een ongeluk begin december waardoor mijn eerste carnaval bij Tsjoep niet verliep zoals ik had gehoopt, maar ook toen kreeg ik de nodige steun. Uiteindelijk kon ik toch nog van dienst zijn bij het maken van de kostuums! Jammer maar helaas, de stoet en het nachtleven heb ik aan mij voorbij moeten laten gaan, maar op naar een volgende keer!

- Onze eerste ervaring bij Tsjoep was “Super”! Wij werden er met open armen ontvangen.
Vanaf 'dag 1' waren we welkom en zo konden we onze draai vinden!
Het is een groep met het hart op de juiste plaats! Ook de spirit voor het halen van het doel is top.
Een mooie plaats is meegenomen, maar mag niet ten koste gaan van het plezier en de ambiance!
Amusement is het belangrijkste en dat is er voor jong en (ietsje) ouder.
Iedereen zorgt voor elkaar: “I love it!”
Ook al was dit het pas het 1e jaar bij Tsjoep, het was toch één van onze beste carnavals sinds vele jaren en dat wil wat zeggen. We hopen dat we er zo nog vele mogen beleven!

Groeten van AKV De Tsjoepeneizen!" Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV De Tsjoepeneizen!

Foto's 2020: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckeghem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever, ©Silke Hermans & ©Carnavalaalstkoentje

De Tsjoepeneizen 2020 via 'Blog 2': KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten