Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 23 november 2018

Aalsterse 'Academie voor Carnavalskunsten': Najaarsbezoek in De Pupillen bij de Cursus 'Verftechnieken'!


ACADEMIE VOOR CARNAVALSKUNSTEN

Onder de noemer 'Academie voor Carnavalskunsten Carnaval – de Aalsterse trots!' stelt CC De Werf i.s.m. de Stad Aalst voor het vierde jaar de workshops voor, die vanaf september georganiseerd werden.

Met een reeks modulaire workshops van beperkte duur, wil men carnavalisten, zowel individueel, als leden van een Losse Groep of AKV, de kans geven kennis te maken, of zich te specialiseren in verschillende domeinen...


Om het artistieke erfgoed van carnaval te beschermen, de opvolging te garanderen én om een nieuwe generatie 'carnavalstalenten' te laten uitgroeien.

De cursussen zijn toegankelijk voor Aalstenaars en niet-Aalstenaars.

Voor het vierde schooljaar op rij, kon je je inschrijven voor 'Werken met Piepschuim', maar eveneens... 'Verftechnieken'.

Dinsdag 20 november 2018 waren we 'ter plaatse'...


LESGEVER GERT


Gert:
"Deze cursus is een korte, maar krachtige, waarbij ik de leerlingen een heleboel technieken aanleer op korte termijn.
Het belangrijkste is dat ze de skills in zich opnemen en later thuis (of in de werkhal) verder blijven oefenen.
De materialen en toepassingen zijn heel breed qua opties en mogelijkheden.

Met deze 2-daagse cursus wil ik hen een basis geven die veel facetten van het vak toont.
Combinaties van vaardigheden, het leren schaduw zetten op (on)effen voorwerpen en het telkens opnieuw ontdekken van nieuwe effecten.
We hadden een ideale groep van een 9 'pupillen' en die konden op maandag en dinsdag zich uitleven in liefst 4 domeinen.
Houtstructuur, roesteffect, marmereffect en een waaier patineertechnieken.
 

Ook het gebruik van spuitbusverf, die afgewerkt kan worden met donkere tinten verf door gebruik te maken van een verfborstel... 
Het juist hanteren van een borstel (pink...) en verdunnen van verf... 
En tenslotte het allerbelangrijkste: DURVEN!
Na het beoordelen van het resultaat, waren de meesten wel onder de indruk hoeveel ze bijleerden op die paar uurkes..."


DE SALONGCARNAVALISTEN


Geert (voorzitter):
"Ook in deze cursus zijn we met 3 aanwezig. Juist omdat het ons zo boeit!
Verftechnieken aanleren en later in de praktijk op onze wagen toepassen.
Zou tof zijn, mochten we er, als één van de enige groepen (en dan nog een grote groep), dit jaar in slagen om gans de wagen volledig met eigen mensen te snijden en op te bouwen.
We zijn geen groep die grote prijzen beoogt, maar mocht een jury oordelen op wat een carnavalsvereniging allemaal zélf realiseert, dan zouden wij wel scoren, vermoed ik.
Het is niet eenvoudig, want niet iedereen heeft dezelfde talenten, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, zal Salong in 2019 vol trots een volledig eigen creatie kunnen tonen aan het publiek.

Is een bewuste keuze die we gemaakt hebben: en de ene steekt de andere aan (om een cursus te volgen aan de Carnavalsacademie).
We zijn overtuigd dat er énorm veel werk aan is en weet dat we ook niet uitpakken met zeer veel poppen... Want dan kun je dat gewoon niet op één jaar in eigen opdracht maken.
 

Maar met ons thema willen we tonen dat het KAN!
Dat een Aalsterse groep, van NUL, alles zélf wil maken...
En wat de uitslag ook zal zijn op 4 maart? 

TROTS zullen we sowieso zijn op wat we hier leerden, en toepasten in de werkhallen!"

HOUTSTRUCTUUR
ROESTTECHNIEK
MARMEREFFECT
PATINEERTECHNIEKEN
-> Artikel met dank aan Gert Schatteman en zijn 'Pupillen'

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten