Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

woensdag 29 januari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Cantinières van d’ Aa Garde staan ook dit jaar paraat!


11 JAAR

De Cantinières van d’ Aa Garde zijn ontstaan door een afsplitsing van Harmonie De Oude Garde in 2009. 

De Cantinières waren een jarenlange traditie in de Harmonie, maar omdat deze traditie dreigde te verdwijnen, besloten de originele Cantinières op eigen benen te gaan staan.

Zij hebben dan ook geen afbreuk gedaan aan de oude gewoonten en alles verloopt nog steeds op dezelfde manier zoals het reeds vele jaren wordt gedaan.

De nieuwe vereniging is zo ontstaan en heeft De Cantinières van d’Aa Garde opgericht.
De oudere leden zijn er nog steeds en deze worden jaar na jaar aangevuld door nieuwe kandidates, jong en ook al wat ouder.
De Cantinières van d’ Aa Garde zijn inmiddels aan hun 11de werkjaar bezig en hopen dit nog lang met evenveel plezier te mogen en kunnen doen.

Iedereen is dan ook meer dan welkom op de activiteiten: zoals vanouds op zaterdag en dinsdag van Carnaval.BETEKENIS

Een marketentster of cantinière (ook: zoetelaar of zoetelaarster), was een wasdame van een legereenheid. 

Vaak was de vrouw getrouwd met een militair beneden de rang van onderofficier.
Legereenheden die ten velde trokken werden vaak vergezeld van die dame die de soldaten in haar eenheid, tijdens de rustpauzes, voorzag van een borreltje en een hartig hapje. Deze traditie kent zijn oorsprong ten tijde van Napoleon.


Het idee van de cantinières in Aalst dateert van 1951 en is een stukje geschiedenis, ontstaan door een frats van Antoinette De Deken, tevens de eerste cantinière.
Zij wist zich meester te maken van de fez van een bestuurslid van de Koninklijke Harmonie "LesVrai Amis Constants", hedendaags beter bekend als de Oude Garde. Zo kon zij op deze wijze de rondgang meemaken.BELOFTE

Antoinette beloofde het hoofddeksel terug te geven aan voorzitter Gaston Van Trappen op het eerstvolgende jaarlijks bal.

Zij zou zich dan verkleden als cantinière. Belofte maakt schuld, en Antoinette hield woord. 
Zo verscheen zij in een lang blauw kleed met lichtblauwe revers en gele boorden, rode epauletten, rode manchetten en een soldateske muts met de initialen OG ( oude garde). 
Het kostuum was toentertijd afgekeken van een reclame van stokerij "Dumont de Chassart".
Tijdens de pauze proclameerde Albert Waegeman dat zij de oude garde bij hun optochten zou vergezellen...een stukje Aalsterse geschiedenis was geschreven.

Op Vastenavond dinsdag kreeg zij in De Graaf van Egmond haar “Tonneke” cadeau met het opschrift: Oude Garde – Cantinière 1951 – 1952.
Sindsdien is de verkiezing van Cantinière in de schoot van de Harmonie een jaarlijkse traditie en gewoonte.

Deze gewoonte zetten zij, als Cantinières van d’Aa Garde nu verder wordt jaarlijks een  kandidate cantinière aangeduid. Deze kandidate zal eerst een stagejaar doorlopen, om nadien bij de aanstelling de mantel en het tonneke te ontvangen van de aftredende cantinière.
Alle andere leden salueren bij het opzetten van de muts en de harmonie brengt het lied “La Madelon” ten gehore. In de loop der jaren evolueerde het kostuum naar een meer artistiek en
fantasierijk model met de kleuren blauw, rood, wit zoals we het op de dag van vandaag kennen.Carnavalszaterdag is dé grote dag!

Op zaterdagavond 22 februari om 17u, zal er een receptie zijn in Bowling The New Cat. Om 18u30 begint men aan de rondgang richting CC De Werf, onder begeleiding van de politie en met de muzikale omlijsting van de  Harmonie van Herdersem.
 

Het traject? Vredeplein – Keizersplein – Kermispleinen - Keizersplein - Nieuwstraat - Grote Markt - Zwarte Zusterstraat - Vaartstraat - Werfplein - Molenstraat - CC De Werf.

Daarna zal de aanstelling beginnen in CC De Werf, na de raadzitting. Men verwacht daar dan ook de prominenten van Carnaval.
De jubilarissen worden eveneens in de bloemetjes gezet.
Na de raadszitting gaat men samen met de Harmonie van Herdersem tot op de Grote Markt, om een kleine ronde te doen.
Daarna zakt men af naar de sponsorende cafés, waar een drankje zal geschonken worden.


Dinsdagnamiddag 25 februari 2020 zijn de Cantinières ook present in de Voil Janettenstoet!

PIN EN LINTJE


Voor 5 euro steunt u deze prachtige vereniging!

In set (pin + lintje)  te koop via de cantinières en het zijn waardevolle verzamelobjecten...

CANTINIERE 2020 FEMKE


Femke Van Langenhove:
"Ik ben Femke, 18 jaar en woon in Aalst. Ik ben opgegroeid met carnaval en zo dus ook met de cantinières.
Ik heb al van sinds ik klein was, aan mijn mama beloofd dat ik in haar voetsporen zal treden als cantinière.
Bij deze ben ik oud genoeg en zal ik mijn belofte ook waar maken.
In mijn vrije tijd ben ik niet alleen bezig met carnaval maar ook met mijn hobby. Deze is handbal en ik ben keeper bij de handbalclub van Aalst. Vroeger was mijn vader ook vlaggendrager bij de Oude Garde."


STAGIAIRE 2020/ 2021 KATHLEEN


Kathleen Arijs:
"Ik ben Kathleen, 41 jaar, geboren en getogen Oilsjtenes (van Mijlbeek).
Ik ben gelukkig getrouwd en heb een dochter van 20 jaar en een zoon van 15 jaar.
In de carnavalswereld ben ik bestuurslid bij AKV de Zoipers. Toevallig 30 jaar jong in 2021.
Dus kan het niet mooier uitkomen dat ik werd gevraagd als stagiaire bij de Cantinières van d’ Aa Garde.

Als klein kind was ik 'zot' van carnaval, van al die mooie wagens en kostuums...
Nu ga ik zelf al 26 jaar lang mee in de stoet en ik geniet er telkens van.

Waarom ik bij de Cantinières wil gaan?
Ik liep al mee in hun stoet als sympathisant, maar ik wil me graag inzetten bij bezoeken aan de rusthuizen.
Want ook die mensen hebben recht op plezier. Vorig jaar heb ik al kunnen proeven van die unieke sfeer.
De Cantinières zijn dan ook prachtige dames met een groot hart.
Hun inzet bewonder ik.
Zowel een lief woordje, als een 'borreltje' uit hun tonnetje...
Van deze traditie wil ik graag deel uitmaken!"


SFEERFOTO'S


Jubilarissen zijn Anny Aelbrecht (40 jaar), Myriam Kiekens (20 jaar) en Bombeeck Veroniek (15 jaar)

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & De Cantinières van d’ Aa Garde
Foto's: ©Patrick De Boeck, persconferentie 2020, album? KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten