Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 18 december 2023

Draeckenieren brachten het 50ste Gele Boekje uit 'met een Gouden randje' tijdens een avond vol humor, satire en zang in Museum-staminei Sjinka Poenka

'Gouden Editie'

De Aloude Kaiserlycke Soevereine Caemere der Draeckenieren tot Aelst, beter gekend onder de eenvoudige naam 'De Draeckenieren', bracht hun 50e 'Geel Boeksken' uit!

Voor een 'select groepje voorbestemden', zij die intekenden op het 'Gouden Boekje', lag er dan ook effectief een 'uniek exelmplaar' klaar, persoonlijk getekend op authentieke wijze door elk lid van dit 'genootschap van vereerders van de DRAAK' én voorzien van zowaar een Nominette en 'éne druppel écht bladgoud'!


Sinds 1968 wordt het boekje vol 'uit de lucht gegrepen waarheden' gepubliceerd.
Dit jaar staan er, naast grappige anekdotes en fijne humor, cartoons en 'verhaaltjes', ook ontdopingsrituelen in vermeld.Opperdraeck Luc Moereels:
"Van harte welkom op deze 'Guldenavond' in het unieke kader van de prachtige locatie Sjinka Poenka.
U bent straks getuige van de voorstelling van het 50e 'Geel Boeksken', een unicum in de 'wereld der Draeckenieren'.
Gestart als een uitgave met de aankondiging van het vastelauvedprogramma, groeide het Geel Boeksken, uit tot een baken in het cultureel landschap van het land van Aalst en verdere omstreken.
Het doel van de stichters was ooit 'om nekeer iets anders te doen' en aan de Aalstenaars een gezonde dosis humor te schenken.
Want naast het dat carnavalsgebeuren, vloeiden voor de eerste uitgaven ook al gerelateerde verhalen en vertelselkes met de nodige dosis humor uit de pen, neergeschreven door de leden van dit broederschap.

Op die manier werd de start gegeven van een duizelingwekkende reeks.
Al scheelde het niet veel, maar in 1982 leek het erop dat dit boekje stilaan zou verdwijnen door een gebrek aan bereidwillige handen om het nog te produceren.
Maar zowaar, dat werd op enig ongeloof onthaald, waarbij het toenmalig weekblad 'De Voorpost' titelde 'Wordt het 14e Gele Boekje het laatste?'
Neen, plots verscheen uit het niets een 'draken fenix' in de vorm van een 'Drakenspel'.
Het spel kostte 30 frank en was gebaseerd op de regels van het 'ganzenspel'.
Op het spelbord waren o.a. cafébazen van de Grote Markt te zien, die op Aswoensdag hun geld naar de bank brachten ..."Opperdraeck Luc Moereels:
"Na een korte onderbreking, werd in 1984 de traditie van het Geel Boekje, tot heden ten dage, verdergezet!
De klinkende titels vonden vanaf toen hun oorsprong in het maatschappelijk leven, met uitgaves als 'Het Toeristisch Vademecum', 'D'erop of D'eraf' (n.a.v. de Europese eenmaking), 'De Draeckenieren oit de Klieren', 'Masken in Blaat' (over toenmalig burgermoeder Anny De Maght), 'Roodklapje' (over voormalig schepen Gracienne Van Nieuwenborgh) en regelmatig spotten we met dat peerd in 'derp D'.
Meermaals werd er beroep gedaan op 'professoren en andere geleerden' om de bijdrages nog meer glans te geven.

Dank aan alle broeders, die in de loop der jaren gedreven en spitsvondig bijgedragen hebben aan ons boekje.
Dank aan alle adverteerders, die ermee akkoord gaan dat De Draeckenieren zélf hun annonces in elkaar flanzen en énkel beschikken over een 'betaalrecht'.
Dank aan alle dagbladhandelaars, cafébazen en andere 'middenstanders', die onze schrijfsels aan de vrouw of de man brengen ...
Dank aan alle lezeressen en lezers, zonder hen zou ons gedachtengoed geen enkele betekenis hebben.
Dank aan de Draeckenieren, die ook deze uitgave tot een goed einde brengen.
Dank aan de uitbaters van Sjinka Poenka, voor hun gastvrijheid.
Dank aan u allen voor uw aanwezigheid!

Dit jaar staan er opnieuw uit de lucht gegrepen waarnemingen in, die je niet terug zult vinden op tv.
Aalst staat niet in de 'Canon van Vlaanderen', awel 'het KANONs niets schelen', of hoe Aalst erin slaagt een bepaalde kerk 'in hun eigen midde(l)(n)(en)' te houden.
Kortom, er is geen énkele reden om het 'gewone' Geel Boeksken (want we hebben naast de uitverkochte luxe-uitgave, ook opnieuw een gewoon exemplaar, te koop voor de zeer aanvaardbare prijs van 5 euro) niét te kopen.

Wij danken u alvast bij voorbaat."


De 'Allesomvattende' Langspeel-Sfeerfilm:Ere-Draeckenier René Souvagie


Laatkomer 'Reneisken' René Souvagie zorgde voor de nodige hilariteit!

Niet alleen bracht hij een ode aan het 'Oilsjters Ier' (door een dik uur té laat te komen op zijn éigen plechtigheid), hij had het ook niet begrepen op de 'ernst' van deze titel, waarbij verschillende rituele zaken toch met enig eerbied moeten uitgevoerd worden.

Met de mantel der liefde, de spitse humor van Reneisken zelf én het prachtig verhaal over '87 kilo overgebleven neiskes die een kunstwerk werden', bleef van de kans op enige kritiek niks meer over.
Zo kreeg René het publiek, maar ook de Draeckenbroeders zelf, meer dan eens aan het lachen.
De ongetwijfeld 'voor de eeuwigheid' geïllustreerde beelden, kunt u zelf bewonderen in onze 'langspeelfilm' over deze avond (in dit artikel, of via KLIK).Na het overhandigen van de officiële cadeaus, werd René nog verheven tot allerlei lidmaatschappen:

- De Orde van de Kloeiten (klompen)
- De Orde van de Blindklinknagels
- De Orde van de Bloednagels (als ge op uw vingers klopt)
- De Orde van de Nagellak
- De Orde van de Nagelvijl
- De Orde van de Kruidnagel (soms scherpe tong)
- De 'Groeitnaugel der Draeckenieren' (een klein nagelken van een meter lang)
En René kreeg een abonnement voor een ... Nagelstudio.Tenslotte ontving hij nog een replica van een 'monument dat aan Reneisken is opgedragen', érgens 'op een rond punt dat niet rond meer is' ...
Reneisken bracht a capella zijn nieuwe hit (want hij had de afspraak met de opnamestudio gemist)


Samenzang 'Medley'

Op het einde van een historische avond, waarbij we ook nog even AKV Krejeis vermelden, die dit jaar hun thema wijden aan De Draeckenieren, volgde de traditionele samenzang.
Het broederschap gaf daar het beste van zichzelf en ook het publiek zong uit volle borst mee.

'Oilsjt Op zèn best' zou onze Prins Vincent zeggen, ook hij was trouwens op de afspraak.

En De Draeckenieren?
Zij keken ongetwijfeld terug op een historische, volmondig 'geslaagde avond' ...Reportage: ©Team Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia
Foto's & video: ©Team Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia


Talentvolle nieuwkomers

Bij De Draeckenieren is de jongste jaren een 'verjonging' bezig.
Flink getalenteerde Aalstenaars werden (na het slagen in hun toelatingsproef) toegevoegd aan hun ledenkern.


Daarbij vernoemen we Dennis De Wolf, Kenneth Van Lierde, Filip Van de Winkel, Filip Vyverman en Jeroen De Smet.
Laatste 2 vernoemden slaagden pas recent in hun 'examen' en werden toegelaten tot het Broederschap ...Verkooppunten “GOUDEN GEEL BOEKSKEN” 2024 (€5/stuk)

• Standaard Boekhandel, Nieuwstraat 38, Aalst
• Dagbladhandel Lenn, Geraardsbergsestraat 54, Aalst
• 't Krantemanneke, Welvaartstraat 44, Aalst
• Dagbladhandel Benoit Meert, Hogeweg 83, Erembodegem
• Dagbladhandel Yvan & Micheline, Geensbeekstraat 15, Moorsel
• Café ‘t Landhuis, Grote Markt 27, Aalst
• Café Het Paviljoen, Grote Markt 5, Aalst
• Café ‘n Arrivee, Werf 1, Aalst
• Café Canterbury, Houtmarkt 24 , Aalst
• Café Sint Kristoffel, August Marcelstraat 92, Aalst
• Café De Club, Vredeplein 9, Aalst
• Darts- en eetcafé De Kat, Vredeplein 7, Aalst
• Café Den Biekerf, Kerkstraat 26, Oilsjt
• Restaurant Steven, Kerkstraat 4, Aalst
• ASZ Shop, Campus Merestraat 80a, Aalst
• De Parel Sportcentrum, Tolstraat 34a, Nieuwerkerken
• Café Onder de Toren, Oudegemsebaan 1, Oudegem
• Hof van Peene, Sint Ursmarusstraat 69, Baasrode

Geen opmerkingen:

Een reactie posten