Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 5 augustus 2017

DNAalst brengt ook Aalst als carnavalsstad!

Reportage: Carnavalaalstkoentje

FEESTENDE STAD - CARNAVALSSTAD

De tentoonstelling 'DNAalst' in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst, brengt in 8 episodes en evenveel zalen de ganse geschiedenis van de Ajuinenstad tot leven.

Een opmerkelijke, overdonderende tentoonstelling, interactief en prachtig uitgewerkt.
Met aandacht voor alle aspecten van de stad. Een doorsnede die ook het sociale en culturele leven niet vergeet.


In het 8e segment heeft men uitgebreid aandacht voor 'feesten', met als hoofdbrok carnaval: hét uithangbord van Vlaanderens grootste carnavalsstad.
Kortom, het DNA van carnaval als 'hoogdagen van het jaar'...De oudste gedocumenteerde vastenavondviering in Aalst dateert van het jaar 1432.
Het feest evolueerde in de loop van de eeuwen tot een spontaan volksfeest.
Terwijl de burgerij vierde met pronkerige bals achter de gevels van statige herenhuizen, trokken jongeren verkleed de straat op, gewapend met trompetten en trommels, maar ook met potten en pannen.

Op zondag 9 maart 1851 werd de eerste Aalsterse Vastenavondstoet georganiseerd. Al was er toen van een jaarlijkse cavalcade nog geen sprake.
De eerste editie van de 'huidige carnavalstelling' dateert van 11 februari 1923.
Prins carnaval werd pas in 1953 'ingevoerd' als traditie.Maar de kenmerken van het huidige carnaval zijn nog steeds dezelfde: spotten met politieke en sociale gebeurtenissen, het plaatselijke dialect als voertaal en de typische Oilsjterse Voil Jeanet.

Sinds 2010 is Aalst Carnaval opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.
Als één van de weinige carnavals ter wereld...SFEERBEELDEN

Naast het carnavalsmuseum zelf, dat zich op de zolderverdieping van dit museum bevindt, is deze tentoonstelling best wel de moeite om in woord, beeld én geluid kennis te maken met Aalst Carnaval!

Wij proberen een beeld te vormen, maar liefst kom je zélf even langs...
Met een muzikale noot, waarbij je zélf kunt kiezen...


En de wijze woorden van Jan Louies, met een mooi verhaal over carnaval en het Oilsjterse dialect!


PRAKTISCH

De tentoonstelling DNAalst loopt nog tot en met december 2019 in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst.

8 epidodes over de unieke geschiedenis van de Denderstad, gratis toegang.

Adres: Oude Vismarkt 13, 9300 Aalst (vlakbij Sint-Martinuskerk)

Openingstijden:

- maandag Gesloten
- dinsdag 10u –17u
- woensdag 10u –17u
- donderdag 10u –17u
- vrijdag 10u –17u
- zaterdag 14u –18u
- zondag 14u –18uReportage met dank aan 't Gasthuys Stedelijk Museum Aalst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten