Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 21 augustus 2020

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 26: AKV De Zwisjelmoizen


TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze zesentwintigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'België gestript: de keinink Flipt'

Interview met Karel!


Karel (voorzitter):
"Toen we in 2014 met 'De Klokkenloiders van Oilsjt' plots en vooral onverwacht 4e werden (nog steeds de beste plaats tot nu behaald), hielden we dat op een 'toevalstreffer', maar enkele jaren later dachten we toch na over dé reden van dat succes.

De sterkte van je thema ligt in de manier waarop je het brengt, het 'plaatje moet kloppen', élke seconde dat je passeert gedurende die immens lange stoet télt.
Als men zich nadien nog vlot kan herinneren wat je uitbeeldde, ben je 'geslaagd' in je opzet..."Karel:
"Het idee voor 2020 bestond al lang: waarom eens niets doen met tekstballonnen? Een stripverhaal tot leven brengen?
De link met de politiek was snel gelegd en 'politiekers' als stripfiguren in het kader van 'België gestript: de keinink Flipt', klinkt als een 'goede match'.

Met een diep bezorgde koning Filip, blauwe (smurfin) Gwendoline Rutten en tenslotte 'Urbanus' Van Grieken en de 'vechtenden in een wolk' (ex-)formateurs De Wever en Magnette.
Waanzinnig goed uitgebeeld met dank aan Bram De Baere, een pluim voor hem, hij 'toverde' onze tekeningen om tot pareltjes!
Want visueel oogde het uitstekend. Bram begrijpt en voelt aan wat een groep bedoelt en is van onschatbare waarde in de eerste fase van het proces om een 'hersenkronkel' in de praktijk te brengen.

Hij adviseert ook, want politieke figuren komen en gaan. Wie kon ruim een jaar op voorhand gokken dat de regeringsvorming zou slabakken? Wie kon weten welke hoofdrolspelers ons verhaal anno carnaval 2020 zouden bepalen?"Karel:
"Die politici vinden het een éér om in de stoet te mogen komen!
Los van hun ideologie of achtergrond, zijn het figuren die zéér graag tijd vrijmaken voor een bezoek aan de carnavalswerkhallen.
Zonder veel moeite kwamen Van Grieken en Rutten zélf bij ons langs...
Poseren bij hun kop, kennismaken, een woordje uitleg vragen en een pintje drinken.
Die mensen appreciëren énorm het volkse van Aalst Carnaval en dat hier de 'ziel' nog heerst om dit te (durven) brengen."Karel:
"Als kind herinner ik me nog dat we uitkeken naar de stoet en naarmate we ouder werden, probeerden we alle (politieke) koppen te herkennen. Er was keuze genoeg!
Nu is de (inter)nationale politiek haast verdwenen en dat vinden we jammer.
Slechts enkele groepen bleven trouw aan dat (oer)concept.

De jongste 5 jaar, hebben we 4 politiek getinte onderwerpen gebracht en telkens bleek de publieke belangstelling daarvoor een stuk hoger dan verwacht (het 5e jaar brachten we met bekende Aalsterse BV's eigenlijk ook een thema waar iedereen 'ondersteboeven' van was)...
'Politiek als het kan', is ons uitgangspunt geworden. "Karel:
"Sinds 2017 eindigden we onafgebroken in die top 10 van de kleine groepen.
Wetende hoe sterk het niveau is van de Aalsterse carnavalsstoet, is dat een niet te onderschatten prestatie.

We zijn fier op wat we bereikt hebben.
In die top 10 blijven was de verwachting, die 6e plaats is een grote eer!
Tenslotte zitten we in de 'sterkste' blok met 'concullega's' die dicht bij elkaar eindigen, iéder jaar opnieuw!

Alles klopte: tekeningen, kostuum, wagens, het stripverhaal...
We dachten niet:'we zitten in de C en pakken wat lampekes mee', maar ontwierpen een gepaste en doordachte verlichting en zorgden voor kleurrijke kostuums.
Een Urbanusbroek pimpen in de Belgische kleuren, flarden échts strips als decoratiemateriaal gebruiken,... Fijne afwerking is eveneens ons handelsmerk geworden."Karel:
"In de top 10 (willen) eindigen heeft zijn voor- en nadelen.
De strijd tussen 'kiezen voor zekerheid' en 'durven creatief zijn' is een moeilijk evenwicht.
Ik geef toe dat we beter geworden zijn, maar élk jaar zien we werkpuntjes, we blijven met de voetjes op de grond.
En mocht het ooit eens tegenslaan, dan nog wil ik met opgeheven hoofd terug kunnen kijken op wat we brachten."Karel:
"Je weet als lid bij De Zwisjelmoizen dat élke schakel belangrijk is in de ketting die een carnavalsgroep vormt.
Iederéén telt mee! Zo blijven we een gezonde (vrienden)groep met zéér weinig ledenverloop!

Vriendengroep zeg ik bewust, want gedurende het jaar staat carnaval minstens enkele maanden op een laag pitje voor ons.
We hebben deze (kern)groep opgebouwd vanuit een losse groep en het zijn veelal dezelfde mensen die nog steeds meegaan!"Karel:
"We beschikken niet over een pompier. Met alle respect, maar da's voor velen een stevige kost. Een traditie die wij alvast bewust niet volgen. Financieel is het voor ons niet haalbaar.
Al genieten we uiteraard ook wel van de feestpleinen en de unieke sfeer die de pompiers daar brengen. Wie herinnert zich nog het verhaal van onze 2 winkelkarretjes op de Grote Markt? Dat zijn 'onze pompiers'...

Nu, vandaag de dag trekken we nog steeds naar de Markt, maar we duiken meer en meer ook later in de nacht de 'kaffeikes' eens binnen.
Beetje in de LDVD-stijl, met een 'programmaschema' met uren, zodat we weten welk kaffeiken we kunnen en mogen 'overnemen' om er volop ambiance te brengen.
Tenslotte zijn het dié kaffeikes die carnaval een warm hart toedragen."


Maandagstoet:


Karel:
"We zijn een groep die élke cent juist besteed.
We hebben een eigen muziekinstallatie, investeerden in goed (werk)materiaal en al het geld dat naar wagen en kostuum vloeit, is telkens goed doordacht.
Zo blijven op het einde de onverwachte kosten beperkt.

Koken kost geld, een Aalsterse carnavalsgroep ook.
Er is een budget begroot en da's heus een flinke smak geld, maar we denken na hoe we dat samen kunnen bereiken.
Nog een sterk punt is dat élk lid op voorhand weet wat we van hem of haar verwachten.

Qua activiteiten hadden we een succesvolle apéroboxen-actie!
Iets totaal anders dan een traditionele BBQ, maar het was méér dan geslaagd!
Je mist uiteraard de sfeer, maar je bereikt er deels een nieuw publiek mee!
Dat moeten we onthouden voor de toekomst...

In de box zaten streekgebonden producten van hoge kwaliteit, allemaal van lokale handelaars, die we zo ook ondersteunden.
Ook belangrijk in deze tijden!"Karel:
"2021/2022?
Wij zien het wel zitten om eens 'creatief' te zijn met een beperkt budget!
Originele ideeën zijn er genoeg.
Carnaval op de 'normale manier' is uitgesloten!
Dus is het misschien eens tijd om terug te gaan naar de 'roots' van vastelauved, 'gelèk as vroeger'?
Als het kan en mag tenminste.

Maar dat we carnaval gaan viéren staat toch voor 100% vast?!
Zelfs in het scenario dat er géén carnaval komt, zullen we er als Oilsjteneers en Oilsjteneskes toch proberen er het beste van maken. Wie houdt ons tegen om te feesten in onze 'eigen bubbels'?
Een Oilsjteneer laat zich door niks of niemand doen.
En ooit komen we hier met zijn allen sterker uit!

Groeten en veel moed in deze (bijzondere) tijden,
AKV De Zwisjelmoizen."Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV De Zwisjelmoizen!

Foto's 2020: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckeghem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever, ©Silke Hermans & ©Carnavalaalstkoentje

De Zwisjelmoizen 2020 via 'Blog 2': KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten