Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zondag 12 februari 2023

Aalst Carnaval 2023 - Stoetthema Krejeis - 'Mè Onzen Boeit Va Middel Nor Groeit'


Mè Onzen Boeit Va Middel Nor Groeit

Op weg naar Aalst Carnaval 'editie 2023' geven wij alle stoetthema's prijs!

• Wat beelden de groepen uit in de 93e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• En een blik 'achter de schermen'...


Met vandaag aandacht voor AKV Krejeis!


AKV Krejeis, woordvoerder Lieven 'Pisjeloe':
"Elk jaar is er een 'denktank' actief die enkele onderwerpen naar voor schuift en waarbij men elk onderwerp bekijkt naar 'haalbaarheid' toe.
Via een democratisch proces, waarbij alle leden worden betrokken, komt daarna de definitieve keuze van het thema tot stand.
Eén van de eerste knopen die we doorhakten, was de beslissing om over te stappen van de Middelgrote naar de Grote Groepen!

De boodschap was 'niet over één nacht ijs gaan', want bij de Grote Groepen bouw je helemaal anders dan bij Middelgroot.
Omdat we nog steeds dezelfde kwaliteit aan afwerking en originaliteit willen brengen als voorheen, moesten alle neuzen in dezelfde richting staan.
Symbolisch was Paaszondag 12 april 2021 de dag waarop we onze beslissing bekend maakten ... Krejeis doet mee bij de grote jongens!"Lieven 'Pisjeloe':
"Vanuit diverse ideeën (Blauwbloezen, Romeinen, Vikingen...), kwam de laatst opgesomde bevolkingsgroep naar boven.
Toen werd de slogan bedacht 'Mè onzen boeit va middel nor groeit' en zo zetten we er vaart achter!
Er waren al zoveel boten in de stoet, dus moest het deze keer toch zeer uniek en ludiek worden...

Op enkele vergaderingen was het geklonken: Vikingen komen niet te voet aan land, maar met een vloot!
Het totaalplaatje is bij Groot even belangrijk als bij Middelgroot, dus werd het een uitgebreid plan dat je kunt samenvatten als 'bombastisch met finesse'.
Gewoon 'wat schepen' bouwen was niet genoeg, dus werd er goed nagedacht over optionele mechanieken, tot 'ingenieursstudies' toe!

Alles werd ook herbekeken op financiële vlak, want door de nieuwe categorie moeten kostuum/wagens/show/attributen/'spektakel'... budgettair verantwoord zijn.
Bovendien komt er veel volk op de wagen en zitten we ook met een 'danscultuur', twee elementen die we integreerden in dit thema."


Krejeis 2022 & 2021: Bloemencorso Blankenberge


Lieven 'Pisjeloe':
"In totaal zal er zo'n 60 meter wagen door de straten trekken, waarbij we volgens onze 'eigen huisstijl' werken.
Daarbij geef ik mee dat we een extra hangar zochten en vonden, want met onze Middelgrote plaats in de Werkhallen, kwamen we niet toe ...

Hoe we aan de centjes komen?
Vrijwel iedereen kent ons mosselfestijn, we brachten tijdens corona BBQ aan huis, we werk(t)en mee aan grote evenementen (Zangpalois bv.), namen deel (en bouwden voor derden) aan de Zeepkistenrace van Red Bull en er is het Bloemencorso van Blankenberge (waar we al 2 keer present waren).

Over de toekomst van deze groep ben ik vrij gerustgesteld.
We zijn met veel jonge mensen, die zelfs na schooltijd nog een handje toesteken."Lieven 'Pisjeloe':
"Een tipje van de sluier oplichten?
We mogen spreken van een aanvoerder (een 'voorman'), een trommelaar, roeiers en véél beweging in de stoet!
Kortom, een écht Vikingverhaal met show en inzet, gebracht door 65 gekostumeerden, vergezeld van 20 begeleiders.

Of we een plaats in gedachten hebben?
Nooit, we willen 'goed' zijn en daarbij de toeschouwers én onszelf amuseren, de jury overtuigen komt dan wel vanzelf.

Kortom, we varen 'Mè Onzen Boeit Va Middel Nor Groeit' door de woeste Oilsjterse baren, op zondag 19 en maandag 20 februari in de stoet.

Groeten van AKV Krejeis!"LAATSTE 5 JAAR

-> Volledige geschiedenis: KLIK

Carnaval 2020: 'Onzjiër zèn keirken werren verkocht, aal d' engelen vallen oit de locht'
Carnaval 2019: 'Afschoidstoernee van 't Fiejstcomitee'
Carnaval 2018: '...En Brengt Eir Zaksken Mee!!!'
Carnaval 2017: 'Oilsjt... nen blommekei!'
Carnaval 2016: 'Go Mi Jo...'Steiren in de stoet. Moor es eir eetfestoin wel goed?'
Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia & AKV Krejeis
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©AjoinPedia, ©Cris De Wolf, ©Patrick De Boeck, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©AKV Krejeis

1 opmerking: