Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 5 december 2022

Aalst Carnaval - KBA lanceert Reuzenmanifest


KBA lanceert Reuzenmanifest

Het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA) overhandigde een manifest aan schepen van Erfgoed Karim Van Overmeiren!

Met hun manifest wil het KBA de zorgwekkende toestand van de Aalsterse reuzenfamilie aan de kaak stellen. Ze roepen het stadsbestuur op om die Aalsterse reuzenfamilie in ere te herstellen. Schepen Van Overmeire toont zich alvast bereid om met het KBA rond de tafel te zitten...
Het KBA, de groep achter de Aalsterse aftelkalender naar Vastenavond, maakt zich zorgen over de toestand van de Aalsterse reuzenfamilie!

Eerder kon het KBA de Aalsterse aftelkalender al van de ondergang redden en nu willen ze hetzelfde doen met de Aalsterse reuzen.
Ze besloten daarom om een manifest op te maken en dit te overhandigen aan het Aalsterse stadsbestuur.

Het manifest werd meeondertekend door een vijftigtal Aalstenaars, waaronder leden van De Prinsencaemere, De Prinsengarde, De Blaa Biskoppen, De Cantinières van d’Aa Garde, De Aalsterse Gilles, Tejooter Aabazjoer, De Draeckenieren, Vredon, Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon en Koninklijke Harmonie De Oude Garde. Ook priester Dirk Moereels en oud-burgemeester Anny Aelbrecht steunen de actie van het KBA.Volgens het KBA is de Aalsterse reuzenfamilie, die deel uitmaakt van het Aalsterse DNA, aan een grondige opfrissing toe.

In de jaren ’80, toen reuzen Iwein en Lauretta bijna uit de stoet verdwenen, werd al eens geprotesteerd tegen de erbarmelijke staat van de stadsreuzen.
Het waren toen De Stopnoillekes die dit onder de aandacht brachten en voor een nieuw reuzenpaar zorgden.
De huidige toestand van de reuzen is nog niet zo dramatisch als toen, maar het KBA wil tijdig aan de alarmbel trekken om een situatie als 35 jaar geleden te voorkomen.
Ze vragen daarom in hun manifest aan het stadsbestuur om meer zorg te dragen voor de Aalsterse reuzenfamilie.


KBA:
“Jaarlijks is het bang afwachten of de motor van ons Ros Balatum nog zal starten, zit er een vlek meer op de gewaden van Iwein en Lauretta, zien we Ons Paula alsmaar minder bewegen en gaan de koppen van Floreken en Florisken er zienderogen op achteruit.”
Twee weken geleden trokken Michel Van Brempt, Lieven Goubert, Sören Delclef en Gert Kiekepoos naar Wieze, waar De Prinsencaemere op dat ogenblik alles in gereedheid bracht voor het Oilsjers Zangpalois.

Ze kleefden er zich, samen met Prinsen Carnaval Alex De Kegel en Yvan De Boitselier, symbolisch vast aan Reus 'Ons Paula'...
Het manifest, waar ook in opgeroepen wordt om enkele verloren gegane reuzen opnieuw tot leven te wekken, werd daarna overhandigd aan schepen Karim Van Overmeire, die de leden van het KBA in januari zal uitnodigen voor een gesprek.

De actie van het KBA maakt deel uit van een promotiecampagne voor hun nieuwe aftelkalender, die op vrijdag 9 december om 20u30 voorgesteld zal worden in café De Belskes


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©KBA
Foto's & Sfeerfilm: ©KBA, ©Bjorn Van Ryckeghem, ©Krantenarchief 1957 & 1946


Het Manifest zelf (élke foto kun  je vergroten door erop te KLIKKEN):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten