Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 29 september 2018

Aalst Carnaval - 'Oondacht, Oondacht': Kere Weerom! AKV Beschomt, Okapi Aalstar & AB InBev brengen... SAFIR vedrom!


BESCHOMT, OKAPI AALSTAR EN AB INBEV BLAZEN SAFIR NIEUW LEVEN IN

‘k drink zu geiren SAFIR

27 dagen lang, vanaf 2 september, telden Beschomt & Okapi af: "...en é is vedrom..."
Toen Safir in 1988 naar Leuven verhuisde, was de belofte dat het merk zou blijven bestaan, een belofte die men helaas om commerciële redenen, brak eind 2013....


Maar, een kleine 5 jaar later herlanceerde men Safir!

Beschomt was een groep die, tot de laatst mogelijke carnaval van 2013, trouw Safir dronk en werd nu nauw betrokken bij de relance van het biermerk.
InBev is dan weer trouwe sponsor van Okapi!

AB InBev:
"Er werden heel wat tranen geplengd in de regio Aalst toen Safir verdween... De Belgische biercultuur, die door de Unesco werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed, ligt AB InBev als grootste Belgische brouwer nauw aan het hart.
De interesse voor streekeigen producten neemt vandaag hand over hand toe en vorig jaar al werd geflirt met het idee om Safir terug te lanceren en lokale partners gaven meteen te kennen hiervoor wel interesse te hebben.

Toen de Aalsterse carnavalsvereniging Beschomt bij ons kwam aankloppen met de vraag om 'Safir es vedrom' als thema te mogen gebruiken voor het carnaval van 2019, vielen alle puzzelstukken in elkaar.
Ook Okapi Aalstar, partner van AB InBev en in het verleden ook gesponsord door Safir, wilde immers graag meestappen in dit verhaal.
AKV Beschomt en Okapi Aalstar zijn twee fantastische partners met een meer dan stevige achterban. Onmiddellijk bij de eerste gesprekken bleek hoe sterk dit leeft en wij zijn dan ook blij dat wij met Safir ons engagement ten overstaan van de Belgische biercultuur kunnen onderstrepen..."Safir in Omschrijving:
"Safir is een zachtbittere, frisse, goedgehopte, volmondige pils. Het is een heerlijk dorstlessend bier van lage gisting. De ingrediënten zijn bleekmout, water, hop en gist. De ideale schenktemperatuur is 3°C. Aloholgehalte : 5,2 % vol."

"E Is Vedrom!!"

VOORSTELLING

Zowel op hun wokfestijn, als in het Forum, stelden Beschomt en Okapi Aalstar hun bier op zaterdag 29 september voor aan het grote publiek...AKV Beschomt:
"AKV Beschomt es graalék grosj nen oonzinglekke rol te meigen speilen in het oilsjters carnavalsgebeiren, dat op doistndag de 16djen november van 2016 in Nairoebi (Keinija) wiert toegevoegd oon de ‘Representatieve loist van het immatrieil kiltireil eirfgoed van de mensjhéd'.
 

Deize iewenaa, tradiesjegetraa, oitbesting van oilsjters sjauvenisme, stadsliefde, saumenoeireghéd, sosjoole verbondenhéd, creatievetoit en foine (zelf-) spot es representatief ver de diversetoit van het immatrieel, kiltireil eirfgoed op wereldschool..."


Crelan Okapi Aalstar of ‘Okapi Oilsjt’:
"Om mor te zeggen dat ne geboeren en getoegen Oilsjteneer, behalve den basket mor goesting eit op 1 ding en da’s zen Safirken. Vandoor da Crelan Okapi Oilsjt al joren kiest ver een saumenweirking met AB Inbev, just en allien mor om vanaf vandaag da fantastisch Oilsjters product te kennen schenken in ’t Forum. Safir het bier van hier!
Safir wiert vanaf 1938 tot oon de sloitink van de braaroi in 1988 gebraan in ‘t center van Oilsjt.

In 1979 wiert Safir oevergepakt deir Stella Artois en no de sloitink van de braaroi in Oilsjt wiert de prodikse oevergebrocht nor Leiven. In 2013 was de kees oit ver Safir.
Safir wert doezjend procent volgens het orizjineile recept gebraan én oitgebrocht as carnavalsbier/sezoengsbier

Ge gotj Safir kinnen drinken van november tot meert/april in Oilsjt en omstreiken.

Tot oon de Joremert op 11 november zal Safir allien op vat te verkroigen zen toidens de thoiswedstroiden van den Okapi. (Okapi Aalstar)
Jupiler bleift as sponsor van den Okapi (Okapi Aalstar) en balven Safir zellen oeik Jupiler Blue en Jupiler 0,0% verkroigboor zen. AB Inbev zetj steirk in op verantwoerd drinken en waukt oever e roim oonbod inclusief alkoleirm/alkolvroi bier..."

GESCHIEDENIS SAFIR


De rijke geschiedenis van dit bier gaat terug tot 1938!

Het bier werd nadien hét handelsmerk van Brouwerij De Gheest, ook indertijd 'Brouwerij Safir' genaamd. Hun eigen geschiedenis gaat terug tot 1826  (zelfs 1816, onder de naam 'De Lelie' ).

CARNAVAL


Dat Safir en Carnaval Aalst een duidelijk huwelijk aangingen, was al snel duidelijk!

Safir hoort bij Carnaval en bij Carnaval hoort Safir!

Terwijl Yvan De Boitselier een nieuwe versie maakte, waren het Prinsen Jean-Paul De Boitselier & Loeken Tatjen die in 1987 Safir een 'carnavalshit' gaven


'‘k drink zu geiren SAFIR' op de tonen van 'J'aime la vie'...

Een ode aan Aalst en hun favoriete (carnavals)bier!
"In Oilsjt stoot’er een goei braaroi
En geloeift zeiker mor van moi
Door braan ze pils van iejste klas
Mé vast schoim op a gelas
(Gètj noeit giejn’ ambras)

Ons maug die kaan da goe verdraugen
Want weir drinken da d’alle daugen
En doorom zegge’men altèd schol
Tapt ze nog isj vol

‘k Drink zu geren Safir
d’Es teminsjte goe bier
‘k Drink zu geren Safir
Want da d’es gebraad mé zaateirem woter
‘k Drink zu geren Safir

Want as g’oon ’t oitgoon zèt en gètj een goei peir op
Tein stoje ’t smeires fris op

’t Es al geloik woor in ons land
Emmen z’atoid Safir bè d’hand
’t Zè oit een fles of van de kroon
’t Komt’er ni op oon
(Lotj de rest mor stoon)

Aal die e goe gelas wiltj drinken
Meigt altèd ne Safir oitschinken
Da’s bier mé klas in e vaasken of e rèbbekesgelas

REF.

Iet anders een wil’ek nemiejr

REF. X2"

Dus as ge ziek zèt of gètj soms oeveraal zjiër
Komt bè ons en drinkt, en drinkt ne Safir"
Bron tekst: OilsjterseLiekes.be: KLIK


CARNAVALSGLAS

In de jaren 90, kreeg Safir nog een 'boost'!

Het symbolische 'carnavalsglas' was gedurende enkele jaren een 'grote hit'!
Ook het 'herlanceren' met de nieuwe bierbakken gaf toen hoop aan het merk...

Carnavalsglas 1997 


2013: RED SAFIR

Diverse bierliefhebbers, onder hen ook Jan Louies, vonden het bijzonder spijtig dat zo'n lekker bier (met een grote traditie) toen uit de handel genomen werd.

Sinds men in 2013 stopte met het brouwen van vaten was het maar een kwestie van tijd, eer ook de flesjes bier zouden verdwijnen...

'R.I.P. Safir',  was één van de onderwerpen uit de stoet van 2014


Bak Safir 2013


GUNTHER


Eén van de carnavalisten die Safir een 'Carnavalsgezicht' gaf, was ongetwijfeld Gunther Kinoo!

Als boegbeeld van de Voil Jeannet, werd hij in 1998 gevraagd de 'ster' te zijn van één van de laatste (maar wel grootse) promocampagnes van Safir!


Carnavalaalstkoentje:
"Voor jouw persoonlijk moet het ook iets betekenen: ze kozen je voor hun promo..."

Gunther Kinoo:
"Zoals je weet heb ik het carnavalsglas eens mogen promoten in 1998: vierkleurenfoto op karton, bierglazen, houder voor bierviltjes, 'spaarbons'... Tsja, ze vroegen mij voor een fotoshoot en ik mocht me als 'Voil Jeannet' verkleden!

Een ganse dag poseren voor uiteindelijk een paar foto's: maar ne mens doet dat voor onze carnaval graag hé! Dat waren tijden..."


Carnavalaalstkoentje:
"Hoe groot was dit 'verlies' eigenlijk voor de geschiedenis van Oilsjt en carnaval?"

Gunther Kinoo:
"Safir was zeker belangrijk: 'de jeugd' beseft niet wat Safir als betekenis heeft vèr Oilsjt Carnaval..."

Maar nu... Es Safir Vedrom!

Reportage: Carnavalaalstkoentje

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Silke Hermans & archief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten