Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

maandag 12 december 2022

Aalst Carnaval 2023 - KBA-Aftelkalender viert '100 jaar stoet'

Aftelkalender viert '100 jaar stoet'

De Aftelkalender naar Vastenavond 2023 werd vrijdagavond 9 december 2022 door het KBA voorgesteld aan het publiek tijdens de prijsuitreiking van hun Fassadekonkoer ’22.

De Aftelkalender staat deze keer in het teken van 100 jaar stoet en gaat dieper in op de rol van de Aalsterse reuzen tijdens deze periode.

Eerder overhandigden de makers van de Aftelkalender al een manifest aan schepen Van Overmeire, om de huidige zorgwekkende toestand van de reuzen aan te kaarten.
Aftelkalender 2023

Michel Van Brempt mocht vrijdagavond het nieuwste exemplaar van ‘den Oilsjtersen Aftelkalender’ aan het Aalsterse publiek voorstellen.

Samen met Lieven Goubert, Sören Delclef en Gert Kiekepoos vormt hij het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA), dat jaarlijks instaat voor de samenstelling van een Aftelkalender naar Aalst Carnaval. De Aftelkalender, die al sinds 1989 bestaat, is in 2023 aan zijn 35ste editie toe en staat deze keer in het teken van 100 jaar stoet en de Aalsterse reuzen.

Al tijdens de eerste officiële Aalsterse carnavalsfeesten in 1923 speelden de reuzen een rol in de stoet. Sindsdien zijn ze onlosmakelijk verbonden aan Aalst Carnaval en zijn ze volgens het KBA de rode draad in 100 jaar stoet.
Op de afscheurblaadjes van de kalender wordt aandacht gegeven aan de huidige reuzenfamilie, maar ook enkele verdwenen Aalsterse reuzen werden beschreven.
Verder is de kalender opgevuld met mopjes, raadseltjes en de rubriek ‘Azoei zeggen ze da in ’t Oilsjters’, om de Aalstenaars gedurende 30 dagen op te warmen voor Aalst Carnaval.
De Aftelkalender, die vergezeld is van een Nominette (2 soorten voorhanden), is op diverse verkooppunten te verkrijgen aan de prijs van 5 euro.

Prijsuitreiking Fassadekonkoer

De Aftelkalender was al exclusief te verkrijgen tijdens de prijsuitreiking van de Fassadekonkoer van het KBA.
Voor het tweede jaar op rij organiseerde men een wedstrijd voor de mooist versierde gevels en ramen, waarbij 5 winnaars een geldprijs van 100 euro konden winnen.


Nicole Schellinck mocht als gastjurylid de inzendingen beoordelen en koos El Nachos, Gemma De Cock, Helga Verleyen, Machteld De Troyer en Etienne Liebaut als winnaars.
KBA-voorzitter Michel mocht nog een zesde prijs uitdelen en overhandigde ‘de prijs van de voorzitter’ aan Wim Daelman.



Eén voor één ontvingen de winnaars vrijdagavond hun geldprijs van het KBA en een ingekaderde foto van hun raam of etalage.
De avond werd opgeleukt door Nicole Schellinck, die herinneringen ophaalde aan het carnaval uit haar jeugd, en Enrico Le Clair.
Beiden zorgden ze voor de muzikale noot tijdens de gezellige en ludieke prijsuitreiking.

In 2023 zal het KBA haar Fassadekonkoer opnieuw organiseren, alsook de Groeite Prois KBA, waarbij drie carnavalsgroepen een prijs kunnen winnen.

De Aftelkalender 2023 is aan €5/stuk, (2 versies, want 2 verschillende Nominetten) verkrijgbaar bij:

◘ Michel Van Brempt (Brusselbaan 60)
◘ Feestartikelen Liebaut (Koolstraat 62)
◘ Las Fiestas (Gentsesteenweg 255)
◘ Dranken Picqueur (Gentsesteenweg 331)
◘ Café ’t Landhuis (Grote Markt 27)
◘ Café De Beiaard (Grote Markt 8)
◘ Café Het Paviljoen (Grote Markt 5)
◘ Café De Club (Vredeplein 9)
◘ Café De Kat (Vredeplein 7)
◘ Café ’n Arrivée (Werf 1)
◘ Café Melody ("Varkensmarkt" / Molendries 19)
◘ Café Sint Kristoffel (August Marcelstraat 92)
◘ Café De Belskes (Ouden Dendermondse Steenweg 211)
◘ Café De Plesj (Erembodegem-Dorp 47)
◘ Krantenwinkel Benoit (Hogeweg 83)
◘ ’t Krantemanneke (Welvaartstraat 44)
◘ Klisjee Creatief (Bredestraat 26)
◘ De Kaasmolen (Dendermondse Steenweg 10)
◘ Beenhouwerij De Ridder (Heilig Hartlaan 1)
◘ Vleesrestaurant De Frigo (Zwarte Zusterstraat 7a)
◘ Hubo (Albrechtlaan 50)
◘ Brico (Pierre Corneliskaai 16a)
◘ John Twin Music (Gentsestraat 121)
◘ De Prins Drinkt Koffie (Geraardsbergestraat 2)
◘ Hermelijn (Geraardsbergsestraat 8/bus 9)


Reportage: ©KBA i.s.m. ©AjoinPedia & ©Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©KBA & ©Patrick Barrez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten