Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 15 januari 2021

Aalst Carnaval - Ludieke Affiche zorgt voor hilariteit en brengt 'carnavalssfeer' in het straatbeeld!

Foto's 1 & 2: ©AjoinPedia

Bjein Treizen stunten met eigen carnavalsaffiche!

Willy Van Mossevelde vs. burgemeester D'Haese!

Geen carnaval en toch... Oilsjterse spirit!

Hilariteit troef in Aalst!

Gewezen schepen Willy Van Mossevelde (74) bejubelt de reactie van burgemeester D'Haese naar aanleiding van dé 'carnavalsstunt' die zijn groep Bjein Treizen uithaalde op woensdag 13 januari.
Toen verscheen een klimteam aan de Tereosfabriek dat, na een jaartje onderbreking wegens werken aan de toren, opnieuw zowaar een carnavalsaffiche ophing!


In dit 'jaar zonder stoet', zonder carnaval en zelfs zonder winterfoor, kwam een kleurrijk en vrolijk beeld tot leven met een spitsvondige Voil Janet die, van viroloog Marc Van Ranst in hoogsteigen persoon, 3 spuiten in zijn achterste krijgt.

Zoals het een échte Voil Janet toebehoort, heeft ook dit levensgrote exemplaar een 'voegelmoit'. Al moest de haring voor één keer van plaats ruilen met het coronavirus...Via deze actie wou Willy aantonen dat je 'coronaproof' iets rond carnaval kunt verzinnen.
Eerder stelde hij ook al voor om op diverse locaties 'carnavalssculpturen' te plaatsen, iets dat volgens hem perfect kon.
Maar er was niet veel animo voor te vinden en ook op het stadhuis én bij de carnavalsgroepen bleef de respons eerder lauw. Wie zou de kosten dragen, wie beveiligt deze werkstukken tegen vandalisme en vooral de grootste vrees: hoe zorg je ervoor dat er geen 'massa volk' samenkomt?

Daarentegen is zo'n spandoek 'affiche' vanop diverse plaatsen te bekijken. Zowel met de auto, per fiets, als te voet is het een welgekomen verademing dat er nog iets van 'carnavalsgevoel' overblijft. Want elke activiteit die ook maar het minste gevaar rond covid-19 teweegbrengt, werd tot nu toe verboden.

Daarom wou Willy op vrijdag 16 januari een coronaproof ‘carnavalsevent’ organiseren, waarop viroloog Marc Van Ranst 'aanwezig' zou zijn.
Maar door de voorspelde 'minder gunstige weersomstandigheden', verscheen Van Ranst 48 uur eerder dan voorzien... aan de Aalsterse skyline!


Free Willy
In een persbericht op zijn eigen pagina, gaf burgemeester Christoph D'Haese toe dat hij eerst toch zijn bedenkingen had bij 'de grote eyecatcher', die uiteraard ook zichtbaar is vanuit het Administratief Centrum....

Burgemeester Christoph D'Haese:
"Aalst houdt van Carnaval. Ook U en ik. Eens carnavalist, altijd carnavalist.
Beste Willy, het zijn echt niet de tijden om ‘Free Willy’ te spelen, hoe graag ik de Bjein Treizen ook zie 😉
Een persconferentie over een nieuwe carnavalsaffiche, zoals de voorzitter van AKV Bjein Treizen aankondigde, kan helaas niet doorgaan.

In coronatijden wil de Aalsterse veiligheidscel hiervoor geen toelating geven. 'Gastpreker' zou Marc Van Ranst zijn. Ofwel is de aankondiging een grapje van de organisatoren en dan is het geestig gevonden. Ofwel is het geen grapje en plant men een echte persvoorstelling, al dan niet met gastspreker.
Maar in beide gevallen is de conclusie dezelfde: het is momenteel niet toegelaten om voorstellingen of evenementen te organiseren.
Het is niet veilig en bovendien riskeren we een domino-effect. De lat ligt voor iedereen gelijk.

Sorry Willy, maar soms moet het medisch bewustzijn worden aangescherpt of wakker worden gehouden. We dienen nu nog even te focussen op de maatregelen die de pandemie onder controle moeten houden, en nadien vliegen we er dubbel zo hard in. U begrijpt mij wel!

 Tot noste joor 😉 !"


Hiermee bedoelde de burgemeester vooral die 'persconferentie'.

Over de Affiche zelf, klonk het na een nachtje slapen...

Burgemeester Christoph D'Haese:
"Mijn eerste reactie ging niet over het spandoek zélf.
Ik wou het niet létterlijk verbieden, laat staan dat ik 'op bevel' metéén actie zou laten ondernemen.
Maar wie me kent, weet dat ik een felle tégenstander ben van 'censuur', mijn carnavalshart apprecieert deze affiche zéker en vast. Ik ben zélf carnavalist in hart en nieren.

Maar in deze tijden zijn voorstellingen en evenementen tot nader order niet toegelaten!
Het ging er niet over dat er geen affiche zou mogen hangen. Wél dat samenscholingen in coronatijden allesbehalve goed te praten zijn.
Laat ons dus genieten van de affiche, maar (nog) niet van het gezellig samen keuvelen, daarvoor moeten we nog enkele maanden geduld oefenen...
Wees gerust. Iedereen snakt naar betere tijden, ook ik."
*

* Er komt een aparte politieverordening die bepaalt dat er geen plaats is voor carnavalsgerelateerde feestjes én bijeenkomsten in de carnavalsweek.

Affiche in de sneeuw:
Bjein Treizen laat weten dat er 100 genummerde affiches te koop werden aangeboden aan €20 per stuk.

Marc Van Ranst en ontwerper Bram De Baere zetten er op 20 januari in het Rega Institute van Leuven 'coronaproof' hun handtekening op (zonder échte persconferentie dus).
Naast de 'betalende affiches' aan €20, verkocht men ook kwaliteitsaffiches aan €5 (zonder handtekening). Kopieën van de affiche gaf men gratis weg...


Foto's 9, 10 & 11: ©Kurt Buyens / Bjein Treizen


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje

Foto 3: ©Patrick De Boeck, Foto's 4& 5: ©Bjorn Van Ryckeghem, Foto's 6, 7 & 8: ©Carnavalaalstkoentje

Bram De Baere (ontwerper / designer van de affiche):
"Zelfs in een jaar zonder carnaval, slaagt Aalst er in 'heisa' te maken... over de affiche!" 😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten