Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 24 augustus 2021

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 52: AKV Beschomt

TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze tweeënvijftigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'Het Oilsjters Zangpalois'

Interview met Davey!
Davey (voorzitter):
"Het Oilsjters Zangpalois werd op korte tijd een begrip!
Een fantastisch initiatief dat al 2 keer voor een volle zaal zorgde. Maar of het nu in het Forum is in Aalst, of in de Oktoberhallen in Wieze, zowel in 2017, als in 2019 was het een 'top ambiance avond'! Omdat het spektakel uitverkocht was en velen er niet konden bij zijn, zagen wij dé kans om hiervan ons thema te maken!

Het idee ontsprong reeds na carnaval 2019, toen het 2e Zangpalois zelfs nog moest plaatsvinden. Beschomt wou haar spektakelstuk niet voor 3000 man, maar voor... 80.000 kijkers tijdens de zondagstoet brengen.
Misschien wel ‘miljoenen’ belangstellenden, als de hele wereld toch met argusogen meekijkt naar onze cavalcade."Davey:
"We begonnen vrij vroeg met de opbouw…
Reeds voor de zomer werd er al veel laswerk verricht aan de wagens.
We wilden uitpakken met een groot geheel van muziek en live (!) performance!

Doel was om het publiek 'in te pakken' met de bekendste Oilsjterse klassiekers, aangevuld met liedjes van onze prinsenverenigingen.
We zagen het al voor ons: een bombastisch gevulde wagen vol prinsen(koppen), waarvan het laatste stuk tot 9 meter hoogte kon stijgen met als apotheose 4 engelen (4 overleden prinsen) die daarboven 'vlogen'.
Diverse mechanieken lieten het allemaal extra swingen en het publiek zou spontaan beginnen zingen, want op élke wagen kwamen beeldschermen waarop je de tekst mee kon volgen. Kortom: één grote show, één grote unieke gebeurtenis, die nog lang in ieders geheugen gegrift zou staan! Beschomt 2020 en het Oilsjters Zangpalois!!"Davey:
"Maar, de weken voor carnaval stormde het (bijna) élke zondag...
Dus in je achterhoofd speelde dat wel mee... “Het zou toch niet?” Het weerbericht zag er plots effectief minder fraai uit voor ‘ons droi zotte daugen’.
Op een haar na werd zelfs de zondagstoet afgelast, gelukkig koos men als alternatief om een uurtje later te starten.
Het was alle hens aan dek om zonder noemenswaardige ‘brokken’ buiten te komen!
Als slotgroep hadden we een klein beetje geluk dat de wind tijdens de stoet wat ging liggen.
Plezant is anders, maar de schade viel gelukkig nog mee.

Daar sta je dan: de kostuums, de dans, de choreografie en de schermen, alles klopte nog steeds volgens plan.
Tot die 'noodvordering' van het stadsbestuur verscheen: het gebruik van mechanieken was verbóden, de wagens moesten op ‘konkerhoogte’ blijven en het volk op de wagen mocht niet hoger plaatsnemen dan 2 meter.
Daardoor ging een groot stuk van onze meerwaarde verloren. Zo jammer voor al die maanden van harde inzet en doorzettingsvermogen. Het gaf een kick als we de laatste dagen de puzzelstukjes van de voorbereidingen bij elkaar legden. Gezonde carnavalsstress.
De weg naar een 'afgewerkte show' werd versperd door... het weer, een onberekenbare factor!"Davey:
"De wind is een vijand die je niet zomaar kan verslaan. Jammer…
Eén troost: het noodreglement was er voor klein en groot en had bij iedereen wel een impact op hetzij dans, kostuum of wagen. Of een combinatie van deze drie aspecten.
Al is de uitkomst uiteraard telkens anders. Groepen met veel mechanieken werden benadeeld. Stel je voor dat dit in 2019 met onze reuzen gebeurde, dan moesten we volledige wagens thuislaten.

De realiteit noopte ons om een 'aangepaste' versie te brengen van hetgeen we voor ogen hadden.
We hoopten dat er genoeg extra troeven overbleven: de livezang van de Prinsen, onze dans én de rol die we het volk aan de kant gaven (meezingen met ons Zangpalois).
We droomden nog steeds van een mooie top 3-plaats.
Het publiek reageerde enthousiast: langs het vollédige parcours kregen we spontaan applaus!
Vele danspasjes later, op de Grote Markt, was ook het volk op de tribunes vol overgave aan het meezingen: daarvoor doen we het!! De appreciatie die je krijgt, da’s onbeschrijfelijk!"Davey:
"Na de stoet, die uiteindelijk zonder noemenswaardige problemen verliep, kon de wagen op stal en kon de innerlijke mens versterkt worden in Markt 12.
Met tenslotte een 'afspraak' met zijn allen bij onze pompier... Klaar voor een eerste knallende feestnacht vol beats, caravalsfun en de bijhorende drank…

Op maandag hadden we meer geluk met het weer.
We zaten vooraan in de stoet en bleven het volledige parcours vrijwel gespaard van de regen.
Toen konden we een deel van het kijkspektakel tonen. Onze 4 overleden prinsen lieten we hoog boven Oilsjt schitteren. Het was een magere troost, maar het gaf wel een gelukzalig gevoel dat we 2 stoeten lang een zangspektakel brachten dat nog nooit gezien was in onze Keyserlycke Stee!"Davey:
"De prijsuitreiking was spannend!
Sinds we bij de grote groepen zitten, werden we respectievelijk 2e, 5e, 2e en nu terug 2e. Enerzijds jammer dat het net niet was, anderzijds moeten we ons daarbij neerleggen en fier zijn op de behaalde resultaten in die 4 jaar bij de grote groepen.

Carnaval is maar voor een 'klein deeltje' een competitie, voor de rest draait het om kameraadschap. Dan kijk je tevreden terug op je groep van 93 mensen in de stoet, de volle 50 meter praalwagens, pracht, humor en interactie. Met een lokaal bekend thema, haalden we de geschiedenisboeken.
Wat we brachten 'bleef hangen'... Dan ben je vooral trots als lid van deze groep! Trots op iederéén voor zijn inzet voor ons ‘Oilsjters Zangpalois’.
Na de 'punten' verzamelden we aan onze pompier voor een 2e carnavalsnacht..."Davey:
"Uiteindelijk hebben we het weinig aan ons hart laten komen en de dolle carnavalsdagen en -nachten verder gevierd zoals we het gewend zijn: grappen en grollen aan de pompier, de stad doorkruisen met de voil jeanetten en het stationsplein onveilig maken!
Op dinsdagavond volgt dan het afsluitstuk van carnaval met de popverbranding waar we elkaar eens goed kunnen vastnemen en reeds mijmeren en anekdotes ophalen over wat er de voorbije dagen en uren weer de revue is gepasseeerd... Merci Oilsjt 2020!!"Davey:
"Na carnaval veroverde corona heel snel ons leven.
Een ‘vreemde wereld’ ontpopte zich. Het ‘nieuwe normaal’ werd online vergaderingen en weinig tot geen sociale contacten. Kortom ‘alles’ wat carnaval kenmerkt, moest eraan geloven.
Als groep leef je een vol jaar naar vastelauved toe. Maar dat kon (en vooral mocht) niet deze keer.
Gelukkig werd er snel ‘overgeschakeld’ naar alternatieven, ook op gebied van activiteiten.
We verkochten BBQ-pakketten en dat bleek een groot succes. Ook de verkoop van onze CD was een meevaller, gezien de coronatijden en de carnavalsgekte die op een laag pitje stond.

Ondertussen beheerste corona in verschillende golven verder ons (sociale) leven en zo moesten ook wij ons erbij neerleggen dat carnaval 2021 onmogelijk zou worden.
De pijn werd verzacht doordat de stad ons een jaar gratis huur gaf in de werkhallen, maar in ons geval (en dat van vele andere groepen) wil dat zeggen dat de huur van de privéloods(en) wél verder doorloopt… Wat uiteraard een keuze van de groep zelf is.
Wel konden we de geste van de stad appreciëren dat alle groepen een ‘gemiddeld prijzengeld per categorie’ kregen. Elk duwtje in de rug telt in moeilijke tijden."


Maandagstoet


Davey:
"Na ‘carnaval 2021’ hielden we in mei opnieuw een succesvolle BBQ-actie @home en stilaan groeit het besef dat het aftellen naar carnaval 2022 bezig is.
In hoeverre er nog hindernissen zullen zijn door de nasleep van covid-19 en al zijn varianten weet niemand, maar we gaan ervan uit dat we carnaval vieren, mét of zonder competitie maakt niet uit, maar velen staan te springen om er opnieuw in te vliegen!

Volgend jaar treden we normaliter aan in ‘deel A’ van de stoet!
Uiteraard zullen we, net als iedereen, de tering naar de nering moeten zetten, maar schrijf maar op dat we Beschomt-waardig zullen buitenkomen.

De ideeën rijpen, onze leden willen er terug invliegen in de werkhallen, in het stikkot…
Iedereen die Beschomt een warm hart toedraagt, geven we nog mee dat we jullie verwelkomen op ons gekend WOK-festijn op 9 & 10 oktober in het VTI (info en kaarten zijn reeds te verkrijgen bij onze leden).
En indien er geen hindernissen op het parcours zijn, zal onze CD gelanceerd worden op de traditionele datum van 11 november 2021.

Samen leven we toe naar zondag 27 februari, Oilsjt carnaval 2022!

Groeten van AKV Beschomt!"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV Beschomt

Foto's: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckegehem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever & ©Carnavalaalstkoentje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten