Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 8 januari 2019

Aalst Carnaval 2019 - Stoetthema AKV Minder Es Miër: 'Zitj Er Iejn In Of Ni'


'Zitj Er Iejn In Of Ni'

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2019'!

• Wat stellen de groepen voor in de 91e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• Een blik 'achter de schermen'...


Als twintigste in een (lange) rij, AKV Minder Es Miër!


Gunnar (voorzitter):
"De stad Aalst / brandweer verplicht de deelnemers van de stoet gebruik te maken van dieselmotoren i.p.v. benzinemotoren, omdat dat veiliger zou zijn.
Wij van MEM hebben onze benzinemotoren op de verschillende stroomgroepen, zélf omgebouwd naar dieselmotoren.
Een groot en duur werk, maar noodzakelijk om te mogen deelnemen aan de stoet(en)."


De originele Benzinemotoren:


Het ombouwen van motoren:


De omgebouwde Dieselmotoren:


Gunnar:
"Aangezien dieselmotoren GEEN gebruik maken van ontstekingskaarsen ook gekend als 'bougies', leek het voor ons een voor de hand liggend thema om iedereen die het zou interesseren even bij te scholen! Hierboven de 'evolutie' van een motor, foto onder zie je het elektrische deel en tenslotte in elkaar gezet als diesel én in een frame gemonteerd"

Zitj er iejn in of ni?
Euhn wa?
Euhn bougie!!Gunnar:
"Onze wagens zouden een soort van werkplaats moeten voorstellen waar de grote transformaties plaatsvinden!
GEEN bougies mee, BIO DIESEL komt in de plaats
En... wij gaan verder dan een printer... (want dat is den truuk die de meeste gebruiken, een naft(benzine)motor met een zelfgemaakte sticker er op)...
Op de wagens komen werkmateriaal, jerrycans, generatoren, de werkman / technieker...
En ons bougies gaan zelfs 'tot leven komen'..."


DUURZAAM


Gunnar:
"Vorig jaar wonnen we bij de middelgrote groepen de 'Duurzaamheidsprijs' van de stad Aalst! In hun doelstelling om ook carnaval milieuvriendelijker te maken, wonnen we 500 euro die we mochten besteden aan een nuttige, klimaatvriendelijke investering...

Recycleren van isomo doen we dit jaar met een mooie pop van onze buren Om En Vedrom, en isomo-werkmateriaal van enkele jaren terug bij De Vismooil'n.
De 'brandstof' voor onze motoren, zijn 'Ajuinen' van  onze buren... (ook zij wonnen al die duurzaamheidsprijs, dus... Wij recycleren gerecycleerde recyclagematerialen...).

Ook al onze andere isomo, zoals isomoplaten, komen énkel van afbraakwerken.
De plastiek- en houten paletten werden anders weggegooid door bedrijven: zij besparen op afvalophaling en wij op budget!"


Houtverwerking:


Gunnar:
"De plastiek zeilen van onze wagen vorig jaar, dienen nu als onderste laag, waarop we onze paletten monteren.

En onze verf komt van groepen die het gingen weggooien: vaak resten die nog perfect genoeg zijn voor 'stukken' van onze wagens. Ook de jerrycans die meegaan, hebben al een lang leven achter de rug en kregen we gratis.
Wat we kochten dit jaar? We investeerden die prijs van 500 euro aan... ledverlichting!"


Verwerking plastiek paletten:


Gunnar:
"We staan achteraan in hal 7, dus op maandag zullen we meer dan waarschijnlijk achteraan in de stoet aansluiten, op zondag zitten we in de A. Daar hebben we die verlichting niet voor nodig.
Maar die leds gaan normaal vele jaren mee!
Ons ledenaantal varieert weinig, we gaan vooral met een gekende kern familie en vrienden in de stoet.
Ambities? Ons amuseren: van de voorbereiding tot de carnavalsnachten!"Gunnar:
"Ons bougie es nog nie oit!

Tot zover de hoofdingrediënten van ons thema en onze BIO-diesel voor MEM 2019."GESCHIEDENIS

Het verhaal van middelgrote groep Minder Es Miër als AKV

We maakten ook over deze groep een mooi overzicht: KLIK

2018


2017


2016


2015


2014


Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Hans Stieperaere & ©Bjorn Van Ryckeghem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten